Siirry suoraan sisältöön

Jonna Tamminen: Miten meillä menikään vuosi 2020?

28.12.2020

"Vuosikatsaus päättyy samaan mistä lähdimme liikkeelle eli koronan toinen aalto on jälleen sulkenut talomme. Nyt sulkemiseen liittyvät toimet olivat jo hyvin hallussa ja toiminta jatkuu ensi vuoden näyttelyiden suunnitteluun ja toteutukseen liittyen, toiveikkaana siitä, että rokote auttaa ja pääsemme viimein kohti vanhaa normaalia elämää", kirjoittaa Näkökulmassa Jonna Tamminen.

Maaliskuun neljästoista päivä muutti meidän kaikkien suomalaisten elämän. Koko Suomi sulkeutui koronan vuoksi ja ajanlaskuumme tuli aika ennen koronaa eli ns. normaali elämä ja aika koronan kanssa, joka vielä keväällä näyttäytyi varsin erilaisena kuin nyt tuntemamme tilanne. Yhdessä yössä suljimme Luupin kohteet: taidemuseon, Pohjois-Pohjanmaan museon ja Tietomaan. Lappu luukulle ja viestiä joka kanavaan sekä valtaisa selvittely, millä kaikilla keinoilla voisimme säästää, kun tulovirta pysähtyi kokonaan.

Oman haasteen toi myös museotehtävän perusteiden avaaminen niin ylemmille virkamiehille kuin poliitikoillekin, joilla oli ymmärrettävästi kova paine löytää säästöjä kaupungin kassaan. Helposti tulee ajatelleeksi, että museoissa ei ole mitään tehtävää, kun tilat on suljettu asiakkailta. Luupin henkilökunnasta asiakasrajapinnassa työskentelee vain noin kolmannes eli suurin osa tekee työtä joko laajojen kokoelmiemme parissa tai Museoviraston meille osoittamien lakisääteisten tehtävien kanssa. Nämä työt eivät kadonneet minnekään koronan myötä. Nämä ovat myös tehtäviä, joita ei tehdä kotikonttorissa eli etätyömahdollisuutta ei kaikilla luuppilaisilla ole ollut missään vaiheessa.

Koronasta huolimatta meillä oli kävijämäärissä mitattuna todella hieno heinäkuu ja kävijäennätyksiä rikottiin monissa kohteissa.

Kivijalan sulkeutuessa alkoi luuppilaisten luovuus loistaa. Pikavauhtia taidemuseolla tartuttiin digitaalisuuden tuomiin mahdollisuuksiin ja meidän hieno päänäyttelymme Ellen Thesleffin teoksista päätyi sisällöksi peräti kolmeen eri verkkosovellukseen. Taidetestaajille tehtiin omat sisällöt, joiden avulla kahdeksasluokkalaiset pääsivät Ellenin maailmaan, myös päiväkoti-ikäisille avautui oma satumaailmansa ja suurelle yleisölle Ellenin näyttely kuvattiin 360-kameralla. Näihin virtuaalisisältöihin tutustui yli 40 000 asiakasta ja taidemuseo sai museolehtoreiden Pedaali-yhdistyksen Vuoden viestintäteko – kunniamaininnan vuotuisilla Museopäivillä syyskuussa Helsingissä. Olen todella ylpeä meidän huippuammattilaisista, Luuppi teki todellisen digiloikan!

Kesän kynnyksellä Suomi avautui ja Myllytullin kohteemme pääsivät taas lähes normaaliin toimintaan, toki tiukkojen turvarajoitusten kera. Heinäkuussa saimme auki myös Turkansaaren ja Kierikin, jotka ulkokohteina olivat molemmat todella suosittuja. Koronasta huolimatta meillä oli kävijämäärissä mitattuna todella hieno heinäkuu ja kävijäennätyksiä rikottiin monissa kohteissa. Asiakasmäärät osoittivat, että kulttuurilla on merkitystä ja sitä oli ehditty jo kaivatakin. Vaikka virtuaalisisällöt tuovat iloa koteihin, ei niillä voi korvata aitoa kohtaamista taiteen ja esineiden kanssa. Parhaimmillaan laadukkaat digisisällöt lisäävät myös käyntejä kivijalassa.

Koronan varjossa on jatkettu myös Luupin tilahankkeen suunnittelua. Uutta rakennusta emme tule saamaan, mutta Ainolan ja Tietomaan osalta on valmistumassa hienot suunnitelmat, jotka toteutuessaan tulevina vuosina nostavat huomattavasti oululaista kulttuuritilojen tasoa. Tietomaan teatterirakennus tullaan purkamaan ja sen tilalle tulee uutta, monikäyttöistä tilaa, missä Luupin toimintojen lisäksi on mahdollista toteuttaa monipuolisia kulttuurisisältöjä esittävän taiteen puolelta. Tavoitteena on luoda elävä ja vetovoimainen kokonaisuus Myllytulliin ja tämä tarkoittaa myös tason nostoa sisällöntuotannossa eli lisää resursseja sekä omaan toimintaan että yhteistyötahojen kanssa toteutettaviin erilaisiin projekteihin.

Vuosikatsaus päättyy samaan mistä lähdimme liikkeelle eli koronan toinen aalto on jälleen sulkenut talomme. Nyt sulkemiseen liittyvät toimet olivat jo hyvin hallussa ja toiminta jatkuu ensi vuoden näyttelyiden suunnitteluun ja toteutukseen liittyen, toiveikkaana siitä, että rokote auttaa ja pääsemme viimein kohti vanhaa normaalia elämää. Ensi vuosi tuo taidemuseoon todella vaikuttavan, kansainvälisen näyttelyn, jossa yhdistyy taide ja teknologia koko talon täyttävässä modernissa veistosnäyttelyssä. Tästä lisää ensi vuoden uutiskirjeessämme.

Haluan kiittää teitä kuluneesta vuodesta ja kaikista kohtaamisista sekä kivijalassa että verkossa. Toivotan teille kaikille oikein rauhaisaa joulua. Vietetään sitä läheistemme kanssa, tarvittaessa etäyhteyksin. Joululahjavinkkinä suosittelen antamaan aikaa teille merkityksellisille ihmisille, se ei maksa mitään, mutta tuo sekä lahjan antajalle että saajalle hyvää mieltä. Ja kinkunsulatuskävelyllä voitte vaikka ihastella Oulun julkisia veistoksia, joita on paljon muitakin Toripolliisin lisäksi.

Ihanaa joulunaikaa ja tapaamisiin Luupin kohteissa vuonna 2021!

Museo- ja tiedekeskus Luupin
johtaja Jonna Tamminen

Kirjoittaja on Museo- ja tiedekeskus Luupin johtaja Jonna Tamminen.

Lue myös