Siirry suoraan sisältöön

Jarkko Aholan Ikävä-kiertue jouduttiin perumaan myös Oulusta – Mies ja ääni -elämäntarinakirja julkaistiin syyskuussa

3.11.2021

Rocktenori Jarkko Aholan Ikävä-konserttisalikiertue jouduttiin perumaan sairaustapauksen vuoksi Oulusta perjantaina 5. marraskuuta. Ahola bändeineen perui keikkansa myös Kuopiosta, Raumalta ja Hyvinkäältä.

Oulun Club Teatria olisi ollut kahdeksan konsertin kiertueen pohjoisin esiintymispaikka. Mitä mietteitä Jarkko Aholalla on Oulusta ja oululaisista?

”Kävinkin muutama viikko sitten esiintymässä Oulussa OASBB:n solistina ja yleisöhän oli mitä mahtavin ja osaaottavin - juuri niin kuin asian muistelinkin olevan! Tuota keikkaa ennen viime kerrasta olikin jo aikaa”, Ahola kertoo.

Hän myöntää tunteneensa korona-aikana jonkinlaista lamaantumista ja jämähtämistä. Aluksi hän ajatteli, että nyt olisi otollinen aika tehdä musiikkia, mutta pandemian aiheuttaman epävarmuuden keskellä teot jäivätkin vain ajatuksen tasolle.

”Energiat ovat menneet kiertueita peruessa ja siirrellessä. Ja kun alkaa olla kotinsa vankina, ei ole tarvittavia ärsykkeitä herättämään nälkää luoda jotain uutta”, Ahola toteaa.

Levynsä näköinen mies

Keväällä 2018 Aholalta julkaistiin Mä tuun sun luo -albumi, joka sisältää vain hänen omia biisejään. Levy nousi Suomen virallisen listan toiselle sijalle.

”Levystä ja sen teosta on jo vähän aikaa, mutta prosessi oli pitkä ja haastava, ja kun halusin olla tuottajana, mutta myös sisällöntuottajana, niin olin aikamoisessa painissa epäilyjeni kanssa: onko biisit tarpeeksi hyviä, onko sovitukset juuri sitä mitä haluan… ja mitä ylipäätään haluan”, Ahola pohtii.

Hän kertoo nauttineensa Mä tuun sun luo -levyn laulujen sanoittamisesta ja säveltämisestä. Näin jälkeenpäin hän toteaa, että hänen olisi ehkä kannattanut hankkia joihinkin sovituksiin ulkopuolista apua. Toisaalta Jarkko kokee levyn olevan tekijänsä näköinen, puutteineen kaikkineen.

”Levyn nimiraita on mielestäni erittäin onnistunut ralli, josta varmasti kuulee Roy Orbisonin ja Jeff Lynnen vaikutuksen, kuten myös parista muusta biisistä”, Ahola kuvailee.

Hän mainitsee Queenin olleen yhtenä vaikutteista, mutta lopulta kappaleita luodessaan hän keskittyikin enemmän fiiliksiin – tietyn aikakauden, tai omiinsa.

Itsestä on pidettävä huolta

Syyskuussa 2021 julkaistiin Aholan Mies ja ääni -niminen elämäntarina. Kirja avaa muun muassa Teräsbetoni-yhtyeen alkutaivalta ja bändin pääsyä vuoden 2008 Euroviisujen loppukilpailuihin. Jarkko Ahola kertoo, että oman elämäntarinan laatiminen kirjaksi vei yllättävän paljon aikaa, eikä hän ollut edes innoissaan ajatuksesta. Suostuttelussa vierähti aikaa, samoin haastateltavana olemisessa. Kun Ahola viimein sai kirjailija Tomi Lindblom tekstiä luettavakseen, hän totesi, että oli käynyt kuin rikkinäisessä puhelimessa.

”Täten aloin muokkaamaan omia kommenttejani ja huomasin, muistikin palailee paremmin, kun on näppäimistön äärellä. En ole mikään anekdoottikone, kuten jotkut tyypit ovat tarinoineen”, Ahola toteaa ja kertoo tekstin hiomisen sekä virheiden ja toiston etsimisen olleen työlästä.

Keväällä 2021 Ahola aloitti tekemään uutta levyä Janne Huttusen kanssa, mutta korona sotki pakkaa ja äänityksiä päätettiin jatkaa vuonna 2022.

”Uutta sinkkua kuitenkin pukkaa, ja se tottelee nimeä Walking In The Air. Tästä voinee päätellä, minkälaisesta levystä on kyse!”, Ahola paljastaa.

Olet lahjakas, monipuolinen ja kiireinen laulaja, lauluntekijä ja muusikko. Miten pidät itsestäsi huolta – äänen, kehon ja mielen vireessä ja hyvässä kunnossa?

”Voi kiitos. Välillä tuo kaikki on vaikeaa, kun huomaa että aika ei riitä itsestään huolehtimiseen tai vaan muut huolet painavat. Yritän kuitenkin ennen kaikkea nukkua riittävästi, joka on suurin haasteeni, koska olen aina ollut huono nukkuja. Lisäksi lenkkeilen, syön monipuolisesti ja koitan pitää keikkareissuilla hyvää asennetta yllä. Refluksitauti on laulajalle ikävä riesa ja se haittaa välillä liikaakin hommia, mutta tällä haavaa onneksi on parempi kausi siltä osin”, Jarkko Ahola kertoo.

Jarkko Aholan Ikävä-konsertti Oulun Club Teatrialla perjantaina 5. marraskuuta klo 19. Ennakkoliput: Ticketmaster.fi

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Jarkko Aholan konserttikiertue jouduttiin keskeyttämään. Hän olisi bändeineen esiintynyt Club Teatrialla 5. marraskuuta. Kuva: Marek Sabogal

Lue myös

Lue lisää aiheesta