Siirry suoraan sisältöön

Järjestöyhdyshenkilö Oulun kaupungin kasvoina järjestöille

1.6.2020

Kirjoittajat ottavat kantaa ajankohtaisiin asioihin

Pohjois-Pohjanmaan järjestöneuvottelukunta suosittaa, että kuntaan nimetään järjestöjen kanssa tehtävästä yhteistyöstä vastaava järjestöyhdyshenkilö, jonka työtehtävät ja roolit sekä työhön varattu aika on kirjallisesti määritelty.” Oulun kaupungissa toimii useita järjestöyhdyshenkilöitä eri toimialoilla. Heidän asemansa kaupunkiorganisaatiossa vaihtelevat johtajista asiantuntijoihin.

Yhdyshenkilöt kutsuvat järjestöjä toimialoittain säännöllisesti koolle. Näin toimimalla kaupunki toteuttaa vuorovaikutussuunnitelmansa tavoitteita ”Yleishyödyllisten järjestöjen on helppo toimia kaupungissa ja tehdä yhteistyötä kaupunkiorganisaation kanssa” sekä ”Sidosryhmät osallistuvat ja vaikuttavat kaupungin toimintaan”.

Tietoa järjestöyhdyshenkilöistä on vaikea löytää. Kaupungin nettisivuilta hakusanalla järjestöyhdyshenkilö ei löydy kenenkään yhteystietoja. Myöskään henkilöstön yhteystietosivulta ei kyseisellä hakusanalla löydy tietoja.

Oulu10-palvelu löysi tiedot hyvinvointipalvelujen, mutta ei muiden toimialojen järjestöyhdyshenkilöistä. Järjestötoimijoille voi myös olla epäselvää, tekevätkö Oulun kaupungin järjestöyhdyshenkilöt keskinäistä yhteistyötä vai toimiiko jokainen itsenäisesti.

Hyvä tapa viestiä yhdyshenkilöistä voisi olla esimerkiksi kerätä heidän yhteystietonsa ja tehtävänkuvansa kaupungin nettisivuilla yhteen paikkaan. Viestimällä järjestöyhdyshenkilöiden olemassaolosta, toiminnasta ja yhteistyöstä kaupunki toteuttaa vuorovaikutussuunnitelmansa tavoitetta ”Sidosryhmillä on kaupungin tuki toimintansa kehittämiseen”.

Järjestönäkökulmasta yhdyshenkilö on keskeinen linkki kaupunkiorganisaatioon: Oulun kaupungin kasvot. Yhdyshenkilöön otan yhteyttä, kun haluan tietää, kuka kaupungissa mistäkin asiasta vastaa tai mitäkin asiaa hoitaa. Voin laittaa hänelle viestiä, kun haluan löytää toimintaani sopivan tilan tai hankkeelleni yhteistyökumppaneita. Häneltä voin kysyä järjestöavustuksista sekä kaupungin omista kehittämishankkeista. Hän on kiinnostunut järjestöjä koskevista asioista ja pitää niitä esillä kaupunkiorganisaatiossa. Siitä on hyvä järjestöyhdyshenkilö tehty!

Helena Liimatainen, projektipäällikkö ja järjestöagentti
Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hanke, Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kirjoittaja on projektipäällikkö ja järjestöagentti Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hankkeessa.

Lue myös

Lue lisää aiheesta