Siirry suoraan sisältöön

Jännitys saapuu sairaalamaailmaan ihotautilääkärin dekkareissa

30.3.2021

Pikkuvauva katoaa vaunuistaan keskellä päivää. Samaan aikaan nuori sairaalalääkäri Milla Vartiainen aloittaa koulutusjaksonsa Oulun yliopistosairaalan vastasyntyneiden teho-osastolla.

Tuosta tilanteesta lähtee liikkeelle oululaisen ihotautilääkäri Toni Ahon viides romaani Partus. Se on kirja nuoresta lääkäristä Milla Vartiaisesta ja samalla Ahon lääkäritrilleritrilogian kolmas ja siis viimeinen osa.

Dekkarien tyyppimiehet karsastuttavat

Aho kertoo samaistuvansa naisiin voimakkaasti ja siksi nuoresta naislääkäristä tuli hänen romaanisarjansa päähenkilö.

”Karsastan dekkarien tyypillisiä heteroukkoja ja valitsisin viimeiseksi sellaisen päähenkilökseni", Aho huomauttaa.

Millan hahmo valikoitui myös alitajuisesti.

”Aiemmin kirjoitin Lääkäri-lehteen novelleja ja jo siellä Milla esiintyi. Hän sairasti jo silloin syömishäiriötä ja Milla putkahti taas esiin, kun aloin kirjoittaa trilogiaa. Milla on rikkinäinen ja traumaattinen, hänellä on takanaan nuoruuden epätoivoinen rakkaus sekä ongelmallinen äitisuhde”, Aho kertoo.

Sittemmin kirjasarjan edetessä Milla on ammatillisesti vahvistunut ja tervehtynyt terapiassa. Lisäksi Millan ja kirjoittajansa tiet ovat henkisesti erkautuneet.

Kokematon lääkäri koki kauhua terveyskeskuksessa

Aho myöntää, että varsinkin trilogian ensimmäisessä osassa Exituksessa peilautuivat omat lääkärikokemukset: se kauhu, kun hän terveyskeskuksen kokemattomana lääkäripäivystäjänä joutui kohtaamaan esimerkiksi hankalia potilaita.

”Lääkäri- ja sairaalamaailmaan on helppo rakentaa jännitystä ja mysteereitä. Niiden taustalla mylläävät vakuutusyhtiöiden intressit, kuoleman enkelit ja lääkäreiden kohtaamat ihmiset”, luonnehtii Aho.

Partus ilmestyi tammikuussa. Nyt Aho haluaa haistella kansainvälisiä markkinoita dekkarisarjalleen ja keskittyä sen markkinointiin. Näin siksikin, että tästä aikeestaan hän on vastaanottanut positiivista signaalia.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Toni Aho haluaa nyt keskittyä dekkareidensa markkinointiin maailmalle. Kuva: Mika Pöytäkivi

Lue myös

Lue lisää aiheesta