Siirry suoraan sisältöön

Jäälinjärven sakkaseinämä laskeutunut hyvin

16.5.2020

Huhtikuun lopulla Mun Oulu kävi tutustumassa, miten Kiimingin-Jäälin vesienhoitoyhdistyksen uusin keksintö, valumavedet pysäyttävä sakkapato, odotteli jäiden sulamista. Nyt Jäälinjärven jäät ovat lähteneet ja pato toimii hyvin.

”Näyttää siltä, että teknisesti pato toimii. Viisimetrinen virtausaukkokin näyttäisi riittävältä, sillä veden virtaus ei ole kovin voimakasta”, kertoo Birger Ylisaukko-oja Kiimingin-Jäälin vesienhoitoyhdistyksestä.

”Suurin vaara padolle olisi ollut kova luoteismyrsky, joka olisi saanut jäät liikkeelle ja padon liikkumaan. Mutta sitä vaaraa ei näyttäsi enää olevan”, hän jatkaa.

Kiimingin-Jäälin vesienhoitoyhdistys on tehnyt vuosikausia töitä Jäälinjärven vedenlaadun parantamiseksi ja nyt uusin keksintö, tämä pato, jää järveen pitkäksi aikaa tulevaisuuteen. Sen tarkoitus on yksinkertaisesti estää lähialueiden suometsistä valuvan lietteen leviämisen koko järveen.

”Jo tähän mennessä tekemämme toimenpiteet ovat parantaneet järven väriarvoja ja kalakantoja, eikä sinilevästäkään ole ollut haittaa neljään kesään”, kertoo Ylisaukko-oja.

Yhdistyksen järvikunnostuksen etenemisen seuraamiseen ovat liittyneet vesinäytteet, joita jatketaan jälleen juhannuksen tienoilla, useissa eri näytteenottopisteissä.

”Laboratorionäytteillä pystymme tarkasti seuraamaan veden laadun kehittymistä eri alueilla ja siten miettimään jatkotoimia, jos tarvetta ilmenee.”

Luonto- ja kyläaktivistit jatkavat Jäälinjärven kunnostustöitä myös muutoinkin; tänä lauantaina jatketaan talkoovoimin rantareitin kunnostusta, sekä myöhemmin toukokuussa myös näköalantasanteen ja pyörätuolireitin rakentamista.

 

Hyvin kelluu ja pysyy paikoillaan. Kiimingin-Jäälin vesienhoitoyhdistyksen kehittelemän puomin tarkoituksena on estää suometsien valumavedet koko järveen. Kuva: Birger Ylisaukko-oja

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta