Siirry suoraan sisältöön

Jäälin koululla juhlitaan vappua Harry Potterin tyyliin

30.4.2021

Jäälin koulun Superluokka-ryhmä on vappuviikon aikana opiskellut monialaisia taitoja Harry Potter -kirjoista tunnetun Tylypahkan koulun tunnelmissa.

Superluokka-ryhmän opettajat Sanna Alalauri ja Mari Perätalo kertovat, että idea syntyi rakkaudesta kirjallisuuteen.

”Olemme kaksi viikkoa valmistelleet Tylypahkan koulutunnelmiin siirtymistä yhdessä oppilaiden kanssa. Olemme panostaneet rekvisiittaan ja tiedottaneet myös koteja ahkerasti viikon tapahtumista. Oppilaat olivat innoissaan joka kerta kun he saivat Pöllöpostia viikon tapahtumista”, opettajat jatkavat.

Lajitteluhatun taikavoimat auttoivat Sanna Alalauria ryhmien muodostamisessa.

Laiturilta luokkaan

Tiiliseinäkuvioinen laituri 9 ¾ johdattaa oppilaat luokkatiloihin. Viikon aikana paperista taiteiltua oviaukkoa on käytetty tiuhaan tahtiin.

”Pukeutumisessa yritämme myös noudattaa Tylypahkan koulun sääntöjä. Tästä syystä koteihin lähtikin toivomus, että oppilailla olisi harmaa paita ja mustat housut tai hame. Ihan niin kuin Harry Potter -elokuvissakin on nähty”, Alalauri toteaa.

Suosituimmaksi tehtäväpisteeksi on osoittautunut laiturin vierestä löytyvä Salaisuuksien kammio.

”Rakensimme pieneen huoneeseen pakohuonetehtävän. Oppilailla on 15 minuuttia aikaa selvittää matematiikan, äidinkielen, englannin ja hyvinvointikasvatuksen tehtävät, jotta he pääsevät pakoon huoneesta. Tämä on ollut huikea menestys!”, opettaja kertoo.

Iina Talvensaari ja Jade Tähtisaari ihmettelevät loitsujen taikavoimia.

Lukujärjestykseen uudet aineet

Harry Potter -viikon aikana Superluokan opiskelu on järjestetty pistetyöskentelynä.

”Niin kuin Tylypahkassa, myös me käytimme mielikuvitusta ja annoimme laijtteluhatun jakaa oppilaat neljään eri tupaan. Kaikki oppilaat tekevät vuorollaan oman tupansa kanssa samat tehtävät eri työpisteissä”, Alalauri kertoo työskentelyn sujumisesta.

Tylypahkan opettajat Sanna Alalauri, Anu Kujala, Jutta Kemppainen ja Mari Perätalo taikovat taikasauvojen kanssa ihmeitä oppilaiden kanssa.

Tylypahkan tunnelman säilyttämiseksi myös perinteiset oppiaineet saivat viikon ajaksi uudet nimet. Matematiikka muuntui numerologiaksi, äidinkieli loitsut-tunniksi, liikunta huispaukseksi, leipomista harjoitellaan taikaliemi-tunnilla, riimut-tunti tarkoittaa englannin opintoja ja pimeyden voimilta suojautuminen on hyvinvointikasvatusta.

”Viikon lopuksi Superluokka valmistautuu suorittamaan erilaisia Harry Potter -aiheisia tehtäviä Viistokujan vilinä -tunneilla. Vappuaattona juhlimme vappua monta uutta asiaa oppineena iloisesti Tylypahkan tyyliin.”

Leevi Laitinen ja Veera Rauman syventyvät välillä pohtimaan numerologian tehtäviä.
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kimi Pellikainen ja opettaja Sanna Alalauri ottavat ilon irti Tylypahka-viikosta. Kuvat: Anne Peltola

Lue myös

Lue lisää aiheesta