Siirry suoraan sisältöön

Itämeripäivänä Oulun kouluissa ja päiväkodeissa syödään kalaa

26.8.2021

Tänään torstaina 26. elokuuta vietetään Itämeripäivää. Päivän tarkoituksena on järjestäjä John Nurmisen säätiön mukaan saada ihmiset nauttimaan kotimerestä sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Oulussa päivä maistuu kirjaimellisesti tuhansilla lautasilla, kun kouluissa ja päiväkodeissa syödään itämeriystävällistä ruokaa.

Itämeripäivänä tarjoillaan MSC-sertifioidusta silakasta tehtyjä kalapuikkoja. Silakanpyynnin myötä vesistöstä poistuu rehevöitymistä lisääviä ravinteita sekä levää, joten silakkapuikot tekevät hyvää niin merelle kuin syöjillekin. Kasvisvaihtoehtona on Vastuuviljely-menetelmällä viljellystä porkkanasta tehtyjä porkkanapihvejä.

Itämeri on Oulussa lähellä

”Asia on yhteinen, ja Oulu rannikkokaupunkina tuntee Itämeren huonokuntoisuuden ”nahoissaan”. Kaupunki haluaa olla toiminnassaan ja palveluissaan vastuullinen, ja Tilapalvelut toteuttaa tätä tavoitetta omilla vaikutusmahdollisuuksillaan”, kuvailee ateriapalveluasiantuntija Jani Hirvonen Oulun Tilapalveluista.

”Kouluruokailu on hyvä tapa vaikuttaa suoraan Itämeren kuormittamiseen, koska tarjoilemme päivittäin noin 40 000 annosta lounasta ympäri Oulua. Kouluilla on myös aiheeseen liittyvää materiaalia ruokaloissa”, Hirvonen kertoo.

Vastuullisuutta ruokahankinnoissa

Kestävä kehitys ja kotimaisuus huomioidaan ruokalistojen suunnittelussa ja raaka-aineiden valinnoissa muulloinkin kuin yhtenä päivänä vuodessa.

”Kaikissa raaka-aine- ja elintarvikevalinnoissa on jo lähtökohtaisesti kilpailutusvaiheen kriteerinä vastuullisuus ja kotimaisuusaste. Nämä kriteerit painavat paljon, kun valitaan lautaselle sisältö – lähes yhtä paljon kuin valtion asettamat ravitsemussuositukset”, Hirvonen kertoo.

”Oulun kaupunki on iso toimija, joten on tärkeää olla tukemassa pohjoista osaamista ja elinkeinon tuottamista”, hän vielä lisää.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Itämeripäivänä koululaisille tarjoillaan MSC-sertifioidusta silakasta tehtyjä kalapuikkoja. Kasvisvaihtoehtona on Vastuuviljely-porkkanoista tehtyjä pihvejä. Kuva: arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta