Siirry suoraan sisältöön

Isokangas – kurkista lähiluontoon videolla

11.7.2020

Oulusta ja sen ympäristöstä löytyy lukuisia käymisen arvoisia luontokohteita, ja yksi tärkeimmistä on Isokankaan suojelualue. Reppuretki-sivustoa ylläpitävä ammattivalokuvaaja Tomi Rantanen kuvasi Isokankaalta videon, jonka kautta pääsee aistimaan alueen rauhallista tunnelmaa.

Sanginjoen pohjoispuolella sijaitseva Isokankaan alue on Oulun tärkeimpiä säilyneitä luonnonalueita ja pidetty retkeilykohde. Isokankaan noin 10 km pitkän retkeilypolun varrella on kaksi nuotiopaikkaa laavuineen. Toinen niistä sijaitsee Isokankaanjärven rannalla ja toinen Kummunkorven pohjoispuolella, kankaan reunassa.

Oulun seudun oloissa Isokangas on merkittävin säilynyt harjumuodostelma, jota tuuli ja rantavoimat ovat aikojen kuluessa muovanneet. Alueen maaperä on enimmäkseen mannerjäätikön sulamisvaiheessa virranneiden jäätikköjokien lajittelemaa ainesta. Ajasta, jolloin meri huuhteli Isokankaan reuna-alueita, ovat muistona pitkänomaiset rantamuodostumat.

Ajo-ohje retkeilijöille

Isokankaalle pääsee ajamalla Kuusamontieltä Vaalantielle, jota ajetaan noin 7 km ja käännytään vasemmalle Sanginjoentielle. Sanginjoentietä ajetaan noin 12 km ja käännytään vasemmalle Isokankaan metsäautotielle, jonka laidassa sijaitsee alueen infotaulu.

Valokuvaaja Tomi Rantanen kannustaa ihmisiä luontoretkille

”Olen Ouluun talvella muuttanut 38-vuotias ammattikuvaaja. Luonto ja maisemat ovat mieluisimpia kuvauskohteitani, ja retkeily sekä kameran käyttö kulkevat käsi kädessä. Tästä kertoo sekin, että aloitin molemmat harrastukset 2013 tutustuessani valokuvaukseen ensimmäisellä pitkällä pyöräretkelläni.

Sen jälkeen pyöräretkiä on tullut tehtyä yhteensä 2,5 vuoden edestä, kaiken muun luonnossa vietetyn ajan lisäksi. Nykyään tosin liikkuva kuva on hiipinyt still-kuvauksen edelle, eikä kuvauskalustokaan enää kulje mukana pelkällä fillarilla.

Perustin kaverin kanssa pari vuotta sitten Reppuretki.fi -sivuston kannustaaksemme ihmisiä lähiluontoon ja retkelle. Ajatuksena oli sekä ihmisten oma hyvinvointi että ympäristön säästäminen - päiväretkistä lähimetsään saa joka ainoa kerta hyvän olon. Pitkä luontovaellus kuluttaa rajallisia resursseja valtavasti vähemmän kuin vaikka rantalomalle lentäminen. Tämä koronakevät on onneksi saanut monia ajattelemaan asiaa samalta kannalta.

Mottomme on "Elämä on parasta ulkona". Silti tarvitsen joskus samaa muistutusta itsekin. Sekä töiden että harrastusten takia täytyy tuijottaa aivan liian paljon tietokoneen ruutua. Retkeilystä saan välttämätöntä vastapainoa digimaailmalle, sekä kanavoitua samalla omaa luovuuttani.”

Liittyvät sisällöt

Lue myös