Siirry suoraan sisältöön

Irlantilaisilta, italialaisilta ja suomalaisilta musiikin iloa itsenäisyyspäivään asti videotarinoissa

30.11.2021

Irlantilainen Roomassa ja oululainen suolla: Tales & Tunes -videoesitykset ovat jo nähtävissä verkossa. Idean isä Brent Cassidy eli Brent Ó Caiside haluaa tuoda iloa näihin päiviin sekä esitellä lahjakkaiden taiteilijoiden antia.

Tales & Tunes on seitsemänosainen videokokonaisuus, joka loihtii tunnelmia tarinankerronnan ja musiikin kautta. Se on keskeistä irlantilaisessa kulttuurissa.
Seitsemän esityksen kokonaisuus alkaa tänä tiistaina.

Rytmi on yksi musiikillinen tarina päivässä ja kaikki päättyy juhlavasti Suomen itsenäisyyspäivään. Silloin Markus Lampela ennättää Finlandia-hymnin, matalan tinapillin ja irlantilaisen säkkipillin voimalla vaikka minne: Oulusta Lappiin ja takaisin Ouluun saunomaan.

Markus Lampela soittaa Finlandia-hymniä, jääputous löytyy tien varrelta Ochejohkasta Njuorggániin. Kuva Tales & Tunes -videotuotannosta.

Brent Ó Caiside kertoo, että hän on aina mieltänyt itsensä tarinankertojaksi.

"Koronan aikana aloin kirjoittaa folkloretarinoita. Sain Taiteen edistämiskeskukselta apurahan ja mahdollisuuden näyttää mikä arvo tarinankerronnalla on yhteiskunnalle, varsinkin tänä aikana.”

Taiteellisen toiminnan ohella Ó Caiside pyörittää Gaelic Culture Productions- tuotantoyhtiötään. 

Kohtaus Brent Ó Caisiden The Port Seal -sarjasta, kuva Gala Tomasso

Mukana esityksissä on suomalaisia, irlantilaisia ja italialaisia muusikoita eri ympäristöissä, luonnossa ja kaupungissa. Esimerkiksi Ó Caiside soittaa irlantilaista musiikkia Roomassa ja esiintyy piirrostarinassa itselleen luontevassa roolissa tarinankertojana. 

Mukana on myös oululainen Anna-Kaisa Kettunen Kaipaava-esityksellään suolla ja metsässä. 

”Haluan paitsi tuoda esiin näitä lahjakkaita ihmisiä myös sitä miten taide on arvokkaampaa kuin koskaan näinä aikoina ja millainen voima sillä on yhdistää ihmisiä”, korostaa Ó Caiside.

Hän muisteleekin kuinka he musiikkitarinoita tehdessään yhdeksältä aamulla soittivat kahvilassa Pantheonin edessä Roomassa ja ihmiset alkoivat taputtaa. 

Taiteilijoina ja tarinankertojina tuotannossa esiintyvät Eamonn Keenan, Anna-Kaisa Kettunen, Gráinne Holland kumppaneineen, Brent Ó Caiside ja Gala Tomasso, Órla Mc Govern, Christy Leahy ja Gabriele Caporuscio, Ritva Joki-Tokola sekä Markus Lampela ja Brent Ó Caiside


Tales & Tunes 6.12. asti päivittäin klo 11 YouTube-kanavalla ja facebookissa

Palkittu laulaja ja tarinankertoja Gráinne Holland on mukana Tales & Tunes -esityksissä. Kuva videotuotannosta

Lue myös

Lue lisää aiheesta