Siirry suoraan sisältöön

Irkkufestarit juhlitaan tänä vuonna täysin virtuaalisesti

19.11.2020

The Irish Festival of Oulu täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Ilman koronaa nyt olisi juhlavuosi, mutta sen sijaan juhlallisuudet on siirretty ensi vuoteen. Tänä vuonna irlantilainen musiikki soi silti useana facebook-esityksenä.

Kaikista vaikeuksista huolimatta Irkkufestarit päätettiin järjestää myös tänä vuonna.

”Haluamme tuoda iloa ja hyvää mieltä ihmisille, erityisesti näinä vaikeina aikoina”, sanoo festivaalin johtaja Brent Cassidy.

Hän antoi viime viikolla radiohaastattelun myös BBC:lle, jossa ihmeteltiin, miten ihmeessä amerikkalaissyntyinen, gaelin kieltä puhuva, Cassidy päätti perustaa irlantilaismusiikinfestivaalin Ouluun.

”No ei ollut silloin muutakaan tekemistä”, nauroi Cassidy. Totta puhuen, Oulussa oli jo silloin pieni, mutta virkeä irlantilaisskene, ja siihen Cassidy tarttui, ja nyt on kulunut jo 15 vuotta.

”Alun perin innoittajana oli irkkumusiikki, mutta vuosien varrella festivaali on laajentunut poikkileikkaavaksi kulttuurifestivaaliksi. Meillä on tarjolla monipuolista ohjelmaa taiteen eri muodoissa, teatteria, tarinankerrontaa, runoja, elokuvia ja näyttelyjä ja niiden edelleen”, sanoo Cassidy.

”Nämä lisätapahtumat tekevät festivaalistamme Irlannin parhaimman kulttuurifestivaalin Euroopassa!”, hän julistaa.

2021 on tärkeä vuosi

Ensi vuonna The Irish Music Festival of Oulu aikoo juhlia kunnolla. Olettaen, että pandemia on selätetty.

”Vuosi 2021 tulee olemaan koronan jälkeinen huippuvuosi, toivon, että se on sitä kaikille esiintyville artisteille. Toivoisin, että saisimme omaan ohjelmistoon mukaan ensi vuonna enemmän perinteistä suomalaista musiikkia eli voisimme yhdistää esimerkiksi saamelaista ja skandinaavista musiikkia irlantilaiseen gaelimaailmaan”, Cassidy lisää.

”Tärkeintä on, että festarimme olisi jälleen täynnä intohimoa, vieraanvaraisuutta ja mieleenpainuvia kokemuksia. Paljon on tietysti kiinni rahoituksesta ja yhteistyökuvioista, jossa toivomme valtion tai Taiteen edistämiskeskuksen aktiivista roolia.”

Oulusta valkoiseen taloon

Myös tämän vuoden ohjelmistossa on hienoja helmiä. Esimerkiksi Paddy Moloney, jonka tasosta kertoo se, että hän yhtyeensä The Chieftains kanssa, on kutsuttu esiintymään myös Amerikan tulevan presidentin, Joe Bidenin virkaanastuaisjuhliin.

”Paddy on legenda, olemme onnekkaita saadessamme hänet esiintymään myös meille oululaisille, se kertoo irkkufestarimme arvostuksesta. Irlannissa kaikki esiintyjät, kuten muuallakin, ovat koronan takia eristyksissä, mutta nämä huippuesiintyjät saadaan onneksi samaan lähetykseen. Muita keikkoja Paddy ei aio edes tehdä”, kertoo Cassidy.

Toinen hauska yksityiskohta on se, että Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo esiintyy festivaaleilla.

”Mäkitalo soittaa mandoliinia ja laulaa The Soap Pig -yhtyeessämme. Kiva saada hänetkin jälleen mukaan, Jorma voi samalla muistuttaa meitä koronasuosituksista”, nauraa Brent Cassidy.

The Irish Music Festival of Oulu 19.-21. marraskuuta.

Lisätietoja: www.facebook.com/thevirtualirishfestivalofoulu

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Irkkumusiikin elävä legenda Paddy Moloney esiintyy tämän vuoden The Irish Music Festival of Oulu:ssa. Facebookissa on nähtävissä 14 eri tapahtumaa kolmen päivän ajan. Kuva: www.irish.fi

Lue myös

Lue lisää aiheesta