Siirry suoraan sisältöön

Ikäihmisille ruokaostokset kotiin - kokeilussa mukana Oulun kaupunki, Oulun seurakunnat ja Osuuskauppa Arina

17.4.2020

Oulun kaupunki, Oulun seurakunnat ja Osuuskauppa Arina ovat aloittaneet ikäihmisten kauppakassipalvelun. Palvelua kokeillaan ensimmäisenä Tuiran, Puolivälinkankaan, Pyykösjärven, Välivainion, Alppilan ja Oulun keskustan alueilla asuville yli 80-vuotiaille henkilöille.

Poikkeustilanne vaatii nopeaa toimintaa. Palvelu saatiin käynnistettyä parissa viikossa ja mukaan saatiin oululaisten järjestöjen vapaaehtoisia auttamaan tuotteiden keräämisessä.

”Oulu-avun kautta haluamme auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Ruoka- ja asiointiavun tarve on lisääntynyt poikkeusolojen pitkittyessä. Toivomme, että Arinan ja seurakunnan kanssa toteutettava ikäihmisten kauppakassipalvelu tavoittaa yli 80-vuotiaat, jolloin he säästyvät altistumasta koronavirukselle”, sanoo Oulun kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka.

”Erityiskiitokset tästä laajasta yhteistyöstä kuuluu myös kaikille vapaaehtoisille, ketkä mahdollistavat tämän palvelun,” hän lisää.

Kauppakassitilaus soitetaan Osuuskauppa Arinan järjestämään puhelinpalveluun. Tilatut tuotteet kerätään vapaaehtoisten voimin Tuiran S-marketista. Oulun seurakuntien ja kaupungin työntekijät toimittavat ostokset maksutta ikäihmisten kotiin.

”Seurakuntina olemme mukana Oulu-avussa, ja mielellämme myös tässä yhteistyössä. On tärkeää tukea poikkeustilanteessa karanteenissa olevia ihmisiä, joilla ei ole ketään läheistä tukenaan tai jotka eivät pysty käyttämään muita vastaavia palveluja”, Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen sanoo.

Kokeilu käynnistettiin tällä viikolla

Puhelinpalvelu avattiin tiistaina 14. huhtikuuta ja ensimmäisen kerran kasseja toimitettiin ikäihmisten koteihin jo torstaina 16. huhtikuuta.

Osuuskaupan tehtävänä on ruokahuollon turvaaminen, mikä korostuu entisestään nyt koronaepidemian aikana.

”Halusimme luoda ikäihmisille palvelun, joka helpottaa heidän tilannettaan tässä poikkeustilanteessa. Pystyimme siirtämään matkailu- ja ravitsemiskaupan toimipaikoista henkilökuntaa vastaamaan puheluihin ja tekemään tilaukset järjestelmään. Tällöin asiakkaalla ei tarvitse olla pääsyä nettiin ja pelkkä soitto palvelunumeroon riittää. Toivottavasti voimme osaltamme näin helpottaa avun tarpeessa olevien ikäihmisten elämää”, Osuuskauppa Arinan osuustoimintapäällikkö Heli Sironen toteaa.

Ostoksia toimitetaan tiistaisin ja perjantaisin

Ostoksia toimitetaan asiakkaille tiistaisin ja torstaisin. Puhelinpalvelu tilauksia varten on avoinna ma-pe klo 9-15.

Palvelua tarjotaan aluksi Tuiran, Puolivälinkankaan, Pyykösjärven, Välivainion ja Alppilan sekä keskustan alueilla asuville yli 80-vuotiaille asukkaille.

Tilauksia otetaan vastaan rajoitetun resurssin mukaan.

Palvelua kasvatetaan mahdollisuuksien mukaan kattamaan laajemmin Oulun aluetta.

Palveluun voit tilata Tuiran S-marketin valikoimiin kuuluvia elintarvikkeita, käyttötavaroita ja hygieniatarvikkeita, pois lukien pakaste-, tupakka- ja alkoholituotteet sekä Veikkauksen pelit.

Maksu hoidetaan puhelun aikana pääasiallisesti pankkikortin tiedoilla, mutta mikäli asiakkaalla ei ole käytössään pankkikorttia, hänelle voidaan perustaa laskutusasiakkuus puhelimessa poikkeustilan ajaksi.

Tavaroiden välityksessä huomioidaan hygieenisyys, tuotteiden kylmäketjun varmistaminen sekä lähikontaktin välttäminen.

Lisätietoja: www.ouka.fi/oulu-apu

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ikäihmiset eivät itse pääse ostoksille, joten kotiinkuljetusapua on nyt mahdollista saada monella eri tavalla.

Lue myös

Lue lisää aiheesta