Siirry suoraan sisältöön

Ikäihmisten terveys etusijalle: ”Ensin pientä paniikkia, mutta arki jatkuu”

18.3.2020

On tärkeää huolehtia ikäihmisten terveydestä ja pärjäämisestä, mutta välillä heidänkin on hyvä antaa kääntää ajatukset muualle koronasta. Yhteys läheisiin ja ystäviin helpottaa arkea.

Oululaista Kaarina Forsmania, 74, ei ikäihmisten niin sanottu karanteeni huoleta. Tekemistä riittää.

”On sanaristikoita, käsitöitä, jo kerran luettuja kirjoja, jotka voi lukea taas. Ja ainahan sitä on naisihmisellä huushollin kohentamista. Samanikäisten ystävättärien kanssa saa puhua puhelimessa niin paljon kuin jaksaa”, sanoo Kaarina. 

Ajatukset muualle kuin koronaan 

Ihmismassat eivät muutenkaan kiinnosta. ”Ei ahdista, ettei niihin pääse. Kaupassa käyn, mutta en hamstraa. Apteekkireissuistakaan ei tarvitse huolehtia, kun peruslääkityksiä minulla ei ole.” 

Kaikenlaista puuhailua sisätiloissa Kaarina pitää terapeuttisenakin.
”Olisi tärkeää, että ajatukset olisivat meillä ikäihmisilläkin muualla kuin koronassa.” 

Toistaiseksi pääsee tuulettumaan myös kävelyillä merenjäällä.  

Kaverille autokuskiksi edelleen 

Ensireaktiot 16. maaliskuuta hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen olivat Kaarinallakin huolestuneet. 

”Että mitäs nyt. Uskallanko lähteä mihinkään, kaikki vaikutti vähän sekavalta. Mutta sitten ymmärsin, että olen perusterve. Varovaisuutta noudattaen voin mennä ulos. Miksi linnoittautuisin?” 
 
Kaarina asuu Pateniemessä omakotitalossa. Alueella naapurit tuntevat toisensa. Tavallisuudesta poikkeavaa auttamisen aktivoitumista ei ole vielä havaittavissa.  

Mutta ystävälleen Sinikalle Kaarina lähtee asiointien autonkuljettajaksi. Kaveruutta ei katkaise koronakaan. 

Ohjeet ikäihmisille:

Pysytään pääosin kotona, kauppa- ja kuljetusapua löytyy 

- yli 70-vuotiaiden pitää nyt välttää kontakteja muihin ihmisiin niin tarkasti kuin mahdollista. Seniorikansalaisella on velvoite pysyä pääosin kotona. 

- kaupassakäynti kannattaa jättää muiden hoidettavaksi, ja suomalainen yhteiskunta onkin herännyt naapuriapuun. 

- monissa taloyhtiöissä tarjoudutaan auttamaan ikäihmisiä esimerkiksi kauppa-asioissa. Ilmoitustaulua kannattaa nyt seurata.  Kaupat myös kuljettavat ruokaa kotiin. 

- mikäli ulkopuolinen apu ei onnistu, jotkut ruokakaupat ovat varanneet ensimmäinen asiointitunnin riskiryhmille. Kädet kannattaa suojata hansikkailla kauppa-asioinnin yhteydessä. 

- ulkoillessa on syytä pitää suomalaisille tuttua, tervettä etäisyyttä muihin ihmisiin. Yleisille alueille ei saa jäädä oleskelemaan asioinninkaan yhteydessä.

- taksia voi pyytää noutamaan valmiin kauppakassin. Hyvä käsihygienia pitää muistaa taksimatkallakin. 

- mikäli ikäihmisiä askarruttavat koronaan liittyvät arjen asiat, ohjeita voi kysyä kaupungin Aino-neuvonnasta.

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Sinikan (vas.) ja Kaarinan ystävyys kestää korona-ajankin. Kuvaaja: Minna Mäki-Heikkilä.

Liittyvät sisällöt

Lue myös