Siirry suoraan sisältöön

Iiro-polle tuo Tierna-ajan ilosanomaa Rotuaarille

12.11.2020

Tässä on Iiro. Iiro on Äimäraution eli Oulun raviradan oma maskotti. Hän on myös paljon muuta; raviurheilun lähettiläs, ohjastajien opettaja, kummihevonen, montemenijä ja tässä tapauksessa Oulun joulukadun Tierna-aika-markkinointimies.

”Iiro on ihan mahtava, todella erityinen hevonen. Sillä on suuri sydän ja avulias sielu. Se ei hermostu helpolla ja mitä enemmän on ympärillä ihmisiä, sen tyytyväisempi Iiro on”, kertoo haukiputaalainen Äimäraution kilpailuvastaava Nelli Lindholm.

Iiron hoitaja, Äimäraution nuorisovastaava Reeta Ylitalo nyökyttää vieressä, samalla kun kierittää joulunpunaisia pinteleitä Iiron jalkoihin.

”Iiron päivä alkaa jo todella aikaisin aamulla, kun tallityöntekijä saapuu tallille noin kolmen neljän aikaan sitä ruokkimaan. Sitten Iiro viedään omaan tarhaan ja iltapäivällä sille on yleensä luvassa aktiviteetteja, sitä käydään liikuttamassa tai sillä on muuta hommaa”, kertoo Ylitalo.

Ei siis ihme, että yhdentoista aikaan aamupäivällä Iiroa haukotuttaa siihen malliin, että olisi jo päikkäreiden aika. 12-vuotiaan lämminveriruunan oma raviura on jo väistynyt, mutta hän saa vielä nauttia ravien kiihkeästä tunnelmasta sielunsa kyllyydestä Oulun raviradan maskottityössään.

Iiro asuu Äimäraution varikkoalueella. Vaikka sen raviura on jäänyt taa, se saa joka päivä nauttia raviradan tunnelmasta.

”Iiro tekee raveissa paljon lähtöesittelyjä ja on myös etevä monte- ja ratsuhevonenkin. Iiroa käytetään antamaan ajotunteja ohjastajiksi aikoville ja tandem-ajelutukseen. Se tulee myös tosi hyvin toimeen pienempien lasten kanssa. Joskus Iirolla oli kaverina pieni poni, joten ne olivat tosi hellyyttävä parivaljakko”, Lindholm kertoo.

Iirolle tilattiin erityinen Tierna-aika-loimi. Sitä luultavasti tullaan näkemään Iiron päällä tulevinakin vuosina joulunaikaan.

Iiro ja hieno Tierna-loimi Rotuaarilla

Iiro on kajaanilaisomisteinen, mutta liisauksessa tällä hetkellä Pohjolan Hevosystävät ry:llä. Iiro on siis varsinainen monitoimipolle, jota voi esimerkiksi tilata vaikka polttareiden tai syntymäpäivien turvalliseksi ohjelmanumeroksi.

”Haaveena olisi tänä talvena tutustuttaa Iiro rekiajelun pariin. Se voisi olla hieno elämys päivä- tai vanhustenkotien asukkaille”, miettii Lindholm.

Iiro on aivan erityinen hevonen, palvelualtis ja rauhallinen, hoitajansa silmäterä.

Oulun jouluvalojen sytyttämisen aikaan Iiron on tarkoitus käydä vierailemassa Rotuaarilla.

”Halusimme tuoda Iiron näytille Tierna-aikaan, jotta samalla saisimme näkyvyyttä myös 19. joulukuuta Oulussa ravattaville Tierna-raveillekin. Ne ovat V75-ravit, joita voi katsoa suorana vaikka Toto tv:stä, jos koronan takia yleisölle raveissa olisikin erityissäännöt”, kertoo BusinessOulun tuottaja Merja Koistinen.

Koistinen myös muistuttaa, että vaikka Iiro-heppa Rotuaarille ilmestyykin, on ihmisten muistettava korona-ajan turvavälit ja muut suositukset. Mitään isoa ihmisjoukkoa ei ole tarkoitus Iiron ympärille kerätä.

Oulun kävelykadun jouluvalot syttyvät perjantaina iltapäivällä Rotuaarilla ja Valkean kesäkadulla. Tänä vuonna ei koronan takia järjestetä ohjelmaa.

Jos kiinnostuit Oulun raviradan toiminnasta tai Iiron palveluksista, niitä voi kysellä osoitteesta nuorisovastaava@oulunravit.fi

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Jos tämä heppu kävelee tämän viikon perjantai-iltana vastaan Rotuaarilla, ei hätää, kaveri on siellä vain töissä. Hänellä on tukenaan oma hoitaja, Reeta Ylitalo. Kuvat: Carita Forsman

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta