Hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto – koronatilanne on Oulussa rauhallinen

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa koronatilanne alkoi edetä ripeästi hiihtolomaviikon jälkeen. Kaupunki on sen jälkeen toiminut sen mukaan, miten hallitus on asioista linjannut. Tärkeimpänä ohjeena on alusta asti ollut riskiryhmien, kuten yli 70-vuotiaiden kuntalaisten suojaaminen tartunnalta.

”Oulussa muun muassa asetettiin vierailukiellot hoivakoteihin ja muihin palveluyksikköihin. Pyrimme myös vähentämään yli 70-vuotiaiden kiireettömiä palveluita sekä hyvinvointikeskuksissa että suun terveydenhuollon osalta”, Ylitalo-Katajisto sanoo.

Tilanne epidemian suhteen on Oulussa rauhallinen. Kaupungissa on todettu noin 80 tartuntatapausta.

”Avasimme varhaisessa vaiheessa koronavastaanotot Kontinkankaalle ja Haukiputaalle. Olemme varautuneet kaupunginsairaalassa koronapotilaiden vastaanottoon ja valmistelleet myös hätäsairaalan perustamista”, Ylitalo-Katajisto kertoo.

Kyse on toistaiseksi varautumisesta, sillä alueemme terveydenhuoltokapasiteetti on hyvin riittänyt koronapotilaiden hoitamiseen niin kaupungin vastaanotoilla kuin Oulun yliopistollisessa sairaalassakin.

Paljon puhuttaneissa suojaintarvikeasioissa Oulun kaupunki tekee yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa ja hankkii niitä myös itse. Kaupunki noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjeita, joiden mukaan suojaimia tulee käyttää esimerkiksi kotihoidon asiakkaiden kanssa toimittaessa.

”Erilaisia visiirejä valmistetaan jo alueellamme ja kertakäyttöisten suojainten valmistaminen on käynnistymässä kansallisestikin”, Ylitalo-Katajisto toteaa.

Kaupungin perusterveydenhuollon kiireetöntä hoitoa ei ole jouduttu suuresti supistamaan koronan tieltä.

Koemme, että kuntalaisilla on edelleen tarvetta saada myös tavallisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Siksi isoa poikkeamaa normaalista palvelujen saatavuudesta ei ole ollut ja vastaanottoasiakkaiden määrä on alun aikojen peruuttamisen jälkeen kasvanut.”

Epidemian alkuvaiheessa kaupungissa rajoitettiin riskiryhmien palveluja, kuten vanhusten päivätoimintaa, kuntouttavaa työtoimintaa ja työkeskuksen päivätoimintaa. Sen myötä kotihoidon asiakkaiden palvelutarve on kasvanut.

”Oulu-avun avaaminen oli tärkeimpiä toimenpiteitämme. Lähdimme yhdessä sivistys- ja kulttuuripalvelujen, järjestöjen, seurakunnan ja yritysten kanssa selvittämään ensin yli 80-vuotiaiden selviytymistä arjessa ja tällä hetkellä soittelemme yli 70-vuotiaille oululaisille”, Ylitalo-Katajisto kuvailee.

Korona näyttäytyy myös sosiaalipalveluissa.

”Sosiaalipalveluiden asiakasmäärät ovat jonkin verran lisääntyneet koronan vuoksi. Uskon, että kun Oulun avun kartoitukset etenevät, asiakkuuksia tulee lisää ja olemme siihen varautuneet”, Ylitalo-Katajisto vakuuttaa.

Koronakriisin kestoa on Kirsti Ylitalo-Katajiston mukaan vaikea ennustaa. Aiemmin on ennustettu koronaepidemian huipun osuvan toukokuulle, sitten kesäkuuhun ja lopulta heinäkuun alkuun. Hallituksen rajoitustoimenpiteet ovat vaikuttaneet epidemian etenemiseen suotuisasti ja ennusteet ovat muuttuneet. Pitkän aikavälin ennustamisesta on myös siirrytty lyhyempään tarkasteluun.

”Arvioimme noin kahden viikon välein, mikä tilanne on ja miten mahdollisten muutosten myötä muokkaamme palvelujärjestelmäämme”, Ylitalo-Katajisto sanoo.