Siirry suoraan sisältöön

Hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto – Koronarajoituksista huolimatta palveluja on saatavilla

18.11.2020

Oulun kaupunki pyrkii tarjoamaan hyvinvointipalveluja normaalisti huolimatta siitä, että voimassa olevat suositukset rajaavat ihmisten välisiä kohtaamisia. Oulun kaupungin hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajiston mukaan esimerkiksi arjen terveydenhoitopalveluissa on kevään palvelukapasiteetin laskemisen jälkeen palattu aika lailla normaalille tasolle.

Myös etenkin kriisitilanteessa tärkeitä sosiaalipalveluja kaupunki pyrkii tarjoamaan normaalisti. 

”Emme ole rajoittaneet palveluja vaan pyrimme ne turvallisesti hoitamaan. Esimerkiksi vierailut ikäihmisten palvelukoteihin suosittelemme tekemään pienissä ryhmissä ja maskia käyttäen”, Ylitalo-Katajisto kertoo.

Oulussa koronatartuntojen määrä lähti kasvuun syyslomaviikolla, jolloin tartuntoja todettiin noin 80. Lukema pysyi korkealla tasolla kahden viikon ajan ja laski seuraavien kahden viikon ajaksi noin 50 viikkotartunnan tasolle. Tämän viikon lukemat antavat huolestuttavia merkkejä siitä, että tartuntojen määrä olisi taas kääntymässä hienoiseen nousuun.

”On äärimmäisen tärkeää, että nyt käytetään maskeja ja noudatetaan suosituksia käsihygieniasta ja etäisyyksistä. Vain siten saamme nyt taudin taltutettua”, Ylitalo-Katajisto korostaa.

Korona näkyi keväällä sosiaalipalveluissa

Hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajiston mukaan koronaepidemia näkyi keväällä myös sosiaalipalveluissa lisääntyneenä palvelutarpeena. Tämä johtui ennen muuta siitä, että kouluissa siirryttiin etäopetukseen, eikä osaa oppilaista saatu kiinni.

”Nyt olemme ihan eri tilanteessa, kun koulut ovat lähiopetuksessa. Toivonkin, että yhdessä nyt toimimme niin, että epidemia Oulussa talttuu ja saamme pidettyä koulut normaalisti toiminnassa” Ylitalo-Katajisto vetoaa.

Tälläkin hetkellä Oulussa voimassa olevat suositukset rajoittavat vierailuja ikäihmisten luona. Vanhuksia ei tulisi tavata 10 päivään sen jälkeen, kun on ollut ravintolassa tai muussa joukkokokoontumisessa. Ikäihmisten ei kuitenkaan tarvitse olla yksin.

”Tässäkin asiassa tilanne oli erilainen keväällä, jolloin ikäihmisiä koskevia rajoituksia oli enemmän. Tuolloin Oulu-avun merkeissä olimme yhteydessä kaikkiin oululaisiin ikäihmisiin ja yhdessä vapaaehtoisjärjestöjen kanssa tarjosimme apua. Nyt ikäihmiset voivat käydä kaupoissa ja asioilla. Myös kaupunki järjestää palveluita, kuten kerhoja ja tapaamisia ikäihmisille, rajoitusten ja suositusten puitteissa”, Ylitalo-Katajisto sanoo.

Kaikki käyttämään maskia

Hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto vastaa kaupunkilaisten hyvinvointipalveluista, mutta ihan kaikkea ei kaupunkikaan asukkaiden puolesta voi tehdä. Kaupunkilaisten tulee myös itse osaltaan huolehtia siitä, että koronaepidemia pysyy Oulussa kurissa.

”Ykkösasia on nyt maski. Suosittelen vahvasti kaikkia nyt viimeistään ottamaan maskit käyttöön julkisella paikalla asioidessa, muun muassa joukkoliikenteessä. Ilahduttavasti niitä maskeja tuolla kaupungilla alkaa oululaisten kasvoilla olla.”

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta