Siirry suoraan sisältöön

Hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto: Apua arjessa selviytymiseen on saatavilla

2.4.2020

Oulun kaupungin hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajiston mukaan etulinjassa koronaa vastaan taistelevat sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset elävät poikkeuksellista aikaa. Koronaepidemian tyyppisiin tilanteisiin on Oulun kaupungissa varauduttu ja sen varalle on ollut erilaisia suunnitelmia.

”Työntekijät tekevät päivittäin ahkerasti työtä ja jaksavat vielä ihan hyvin”, Ylitalo-Katajisto kuvailee.

Viranomaisten ohjeita kannattaa seurata tarkasti

Kuntalaiset voivat Ylitalo-Katajiston mukaan omalta osaltaan auttaa työntekijöiden hyvinvointia ja jaksamista seuraamalla tarkkaan viranomaisten ohjeita esimerkiksi kaupungin koronasivulta www.ouka.fi/korona. Sieltä löytyvät ohjeet siitä, milloin otetaan yhteyttä puhelimitse, milloin hakeudutaan hyvinvointikeskuksiin ja milloin mennään koronavastaanotoille Haukiputaalle ja Kontinkankaalle.

Sosiaalinen hyvinvointi, kuten vanhusten jaksaminen ja perheiden hyvinvointi, on noussut viime päivinä keskusteluun. Ylitalo-Katajiston mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen on edelleen kaupungin vastuulla. Palvelut järjestetään nyt kuntalaisten kotiin.

”On myös äärimmäisen tärkeää, että vierailukieltoja esimerkiksi tehostetun palveluasumisen yksiköihin noudatetaan. Muuten omaisiin kannattaa nyt pitää yhteyttä ja auttaa esimerkiksi kaupassakäynnissä.”

Apua on saatavilla jos arjesta selviytyminen on ongelmallista

Ylitalo-Katajisto kantaa huolta perheiden arjen sujumisesta etätyön ja -koulun keskellä. ”Kun tulee arjen selviytymisen ongelmia, kannattaa ottaa yhteyttä hyvinvointipalveluihin. Kun tulee väsymistä, apua on saatavilla”, Ylitalo-Katajisto korostaa.

Itse koronatilanne Oulussa ja sairaanhoitopiirissä on rauhallinen. Toteutetut suojaustoimenpiteet Suomessa ja Oulussa purevat niin, että tartuntojen määrä ei kasva nopeasti.

”Pyrimme olemaan supistamatta normaalia palvelujärjestelmää liian aikaisessa vaiheessa. Palvelutarvetta on ja myös niitä kannattaa nyt käyttää, ettei tilanne ole epidemian jälkeen niissäkin vielä hankalampi”, Ylitalo-Katajisto tähdentää.

Intohimo tutkimustyöhon kestää koronakiireidenkin keskellä

Kirsti Ylitalo-Katajisto väitteli syksyllä tohtoriksi oman työn ohella. Kiireisen syksyn jälkeen hyvinvointijohtaja ei ole päässyt hengähtämään, mutta tutkimushammasta kolottaa edelleen.

”Tällä hetkellä hyvinvointipalveluissa keskitytään koronatilanteen hoitamiseen ja lakisääteisten palvelujen järjestämiseen. Toki elämä jatkuu koronan jälkeenkin ja suunnittelemme hyvinvointipalveluissa jo ensi vuotta ja teemme tiivistä yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa. Kipinä tutkimuksen tekemiseen on jäänyt ja yhtä artikkelia kirjoittelen nytkin liittyen yli 75-vuotiaiden sotepalvelujen käyttöön ja kustannuksiin”, Ylitalo-Katajisto kertoo.

Oululaisille Ylitalo-Katajisto haluaa tähdentää, että viranomaisten ohjeita sekä kansallisella että paikallisella tasolla noudatetaan. Pysytään kotona, pidetään välttämättömillä asioilla käytäessä turvavälit, pestään käsiä ja pysytellään varsinkin kipeänä kotona.

”Kaikki tämä tehdään sen vuoksi, että terveydenhuollon kapasiteetti riittää kaikkien palveluja tarvitsevien hoitamiseen. Pidetään huolta toisistamme.”

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta