Siirry suoraan sisältöön

Hyviä uutisia Oulusta

19.11.2020

Vaikka ikävät uutiset erottuvat uutisvirrassa ja jäävät mieliin, tapahtuu Oulussa paljon myös hyviä asioita. Meillä on toki suuria haasteita, mutta näen kaupungin tulevaisuuden valoisana, kirjoittaa kaupunginjohtaja näkökulmakirjoituksessaan.

Tuntuuko siltä, että Oulusta on viime aikoina kerrottu vain ristiriitaisia tai huonoja uutisia? Milloin uutisoidaan kaupungin talouden tasapainottamisesta ja säästöistä, kannustetaan tai hidastetaan kehittämishankkeiden etenemistä tai kerrotaan koronaepidemiasta sen ollessa kiihtymisvaiheen kynnyksellä tai perustasolla.

Vaikka ikävät uutiset erottuvat uutisvirrassa ja jäävät mieliin, tapahtuu Oulussa paljon myös hyviä asioita. Meillä on toki suuria haasteita, mutta näen kaupungin tulevaisuuden valoisana.

Oulussa ovat perusasiat kunnossa. Oulu on turvallinen ja luonnonläheinen kaupunki, jossa peruspalvelut toimivat. Aina on parannettavaa, mutta Oulu on hyvä kaupunki ja Oulussa asuu hyviä ihmisiä.  Oululaisilla on hyvä maine, meidät tunnetaan ahkerina, osaavina ja innovatiivisina ihmisinä.

Meillä on erinomaiset edellytykset kehittää kaupunkiamme entisestään. Olemme nuori ja kasvava koulukaupunki. Tutkimuslaitokset, korkeakoulut, oppilaitokset ja yritykset tuottavat maailmanluokan tietoa, tuotteita ja palveluja. Oulussa on osaamista, joka muuttaa maailmaa. Lähes kolme miljardia ihmistä käyttää joka päivä Oulussa kehitettyä teknologiaa.

Kannamme vastuuta elinympäristöstämme. Ympäristöohjelman mukaisesti mahdollistamme asukkaille kestäviä tapoja liikkua ja asua. Kiertotalous toimii. Kaupunki pyrkii järjestämään omat palvelunsa taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Haluamme tukea oululaisia yrityksiä niiden ponnisteluissa luoda ja kehittää tuotteita ja palveluja, joilla on globaalia merkitystä ja jotka vievät meitä kohti digivihreää tulevaisuutta. Tavoitteemme on olla hiilineutraalikaupunki vuoteen 2040 mennessä, mutta näillä näkymin, kun onnistumme toimenpiteissä, tulemme aikaistamaan tavoitettamme useilla vuosilla.

Meillä on tulevina vuosina ainutlaatuisia mahdollisuuksia. Maan hallituksen Suomen kestävän kasvun ohjelman myötä digivihreään kehittämiseen on saatavilla rahoitusta. Oulun yritysten, tutkimuslaitosten ja oppilaitosten vahvuudet osuvat erinomaisesti ohjelman EU-tason tavoitteisiin. Olemme esittäneet kansalliseen ohjelmaan omat tavoitteemme ja keinomme, joiden pohjalta uskon Oulussa käynnistyvän nyt ja lähivuosina mittavia kehittämistoimia ja hankkeita.

Kansanvallan ja demokratian perusta on, että asioista ja vaihtoehtoisista toimenpiteistä keskustellaan ja usein niistä päätettäessä myös äänestetään. Oulun kaupungin päätökset perustuva arvoihin tai näkemyksiin siitä, miten kaupunkiamme tulee kehittää. Arvoissa ja näkemyksissä on luonnollisesti myös eroja ja päätökset ovat usein neuvottelujen tuloksia ja kompromisseja eri vaihtoehtojen välillä. Päätöksentekijät pyrkivät kuitenkin tekemään vaikeassakin tilanteessa ratkaisuja, jotka ovat parhaita mahdollisia Oululle ja oululaisille. Oulussa demokratia toimii. Kansanvaltaa ja demokratiaa parempaa mallia ei maailmassa ole.

Olen asunut Oulussa vuosia. Lapsuuden kotikaupungista Haapajärveltä lähdettiin suureen kaupunkiin Ouluun. Vuosien varrella olen päässyt tutustumaan kaupunkiin, oululaisiin ja Oulun historiaan. Kunnioitan ja arvosta kaupunkia, jonka suurin voimavara on sen asukkaat, ihmiset. Oulun historia on selviytymisen ja uudistumisen historiaa.

Kun vauras tervakaupunki tuli tiensä päähän, tuli teollisuus ja liike-elämä. Yliopistokaupunki Oulu kasvoi. Radioteknologiasta siirryttiin mobiiliteknologiaan ja siitä edelleen hyvinvointi- ja terveysteknologiaan ja digitaalisiin ratkaisuihin ja palveluihin. Oulun väkiluku kasvoi nopeasti ja kuntaliitoksen myötä Oulu nousi Suomen viidenneksi suurimmaksi kaupungiksi. Oulu on nyt monipuolinen kaupan, liikenteen ja koulutuksen keskus joki-, meri-, metsä- ja peltomaisemineen. Oulu on kaupunki ja maaseutu.

Minun silmissäni Oulu on elävä kaupunki, joka venyy ja joustaa, muttei murru. Oulussa joudutaan tekemään ratkaisuja talouden tasapainottamiseksi, mutta ne pyritään tekemään perustellusti ja reilusti. Kaupunkikehityshankkeet valmistellaan huolella, koska ne muuttavat kaupunkikuvaa pysyvästi. Koronatilanne on hallinnassa, kiitos asiaa hoitavien ammattilaisten ja vastuullisten oululaisten. Oulu ei murru.

Oulu on muuttuva, kiehtova, erilainen, rosoinen ja yllätyksellinen, toisaalta tuttu, turvallinen ja tavallinen. Huonojenkin uutisten keskellä uskon meidän oululaisten katsovan luottavaisina tulevaisuuteen.  Näin täällä on aina tehty.

Päivi Laajala
Kaupunginjohtaja Päivi Laajala näkee Oulun elävänä kaupunkina, joka venyy ja joustaa, muttei murru.

Lue myös