Siirry suoraan sisältöön

Hyvän karman kahvila

8.7.2020

Kummittelevan naisen huuto, kyynelehtivä kädenväännön tuomari ja pyörätuolilla tornin huipulle. Tähtitornin Kahvilasta eivät jutut lopu eikä sen linnanherraltakaan, Jarmo Stoorilta.

Tähtitornin Kahvila ja Kesäkirjakauppa viettää maanantaina tapahtumatoimintansa välipäivää.

Sampo Kotajärven ja Saija Kandelinin näyttely on juuri lähtenyt pois ja Kaisa Suomalan tulossa ripustettavaksi.

Kahvilan omistaja Jarmo Stoor nimittää itseään sekä kirjailijaksi että linnanherraksi. Nispero-kustantamoakin hän pyörittää.

”Tähtitornilla on hyvä karma. Ei esimerkiksi jouduttu yhtään tapahtumaa perumaan sään vuoksi viime kesänä. Lapsena ajattelin, että metsällä on hyvä henki. Nyt huomaan, että sellainen voi olla myös rakennuksella”, alun perin enontekiöläinen Stoor huomioi.

Jarmo Stoor ja hänen uusimman kirjansa käsikirjoitus.

Romahdusvaara vaihtui tuplaikkunoihin
 
Stoor otti Tähtitornin Kahvilan ja Kirjakaupan haltuunsa vuonna 2009.

”Tämähän oli romahtamispisteessä”, Stoor huomauttaa rakennuksesta. ”Vesi valui kellariin ja torni olisi voinut tipahtaa alas millä hetkellä tahansa. Ensimmäisen toukokuun aikana kaljakaapissa oli lämmintä plus kahdeksan ja kiinteistössä plus kuusi. Mietin, että menenkö kaljakaappiin lämmittelemään. Sen koneisto oli mennyt aivan sekaisin myrskyn takia.”

Ensimmäisenä kesänä keittiössä oli myös niin kuuma, plus 38 astetta, että sinne ei saanut ottaa työntekijöitä.

Remontin jälkeen taloon on saatu sekä kaksinkertaiset ikkunat että Miia-leipuri. Hänen johdollaan valmistuvat kaikki muut kahvileivät paitsi munkit.

Tapahtumat toimivat sisäänvetotuotteina

Tähtitorni on 145-vuotias. Kahvilasta siellä on saanut nauttia 108 vuotta. Nyt kokonaisuus on kaupungin omistuksessa ja museoviraston suojeluksessa.

Myös Nispero Kustannus aloitti Tähtitornin Kahvilassa.

”Kahvilassa on sen 108-vuotisen taipaleen aikana yrittäjät lopettaneet, koska ei ole kannattanut. Eikä tässä pelkkä kahvila menestyisikään", Stoor huomauttaa.

"Meillä on tapahtumia, joiden yhteydessä ihmiset ostavat tuotteita ja muutenkin saadaan uusia ihmisiä kiinnostumaan tästä. Ei kukaan ohiajaessaan voi arvatakaan millainen paikka tämä on.”

Tähtitornin kahvilan keittiössä valmistetaan lähes kaikki itse.

Huusiko siellä kansalaissodan naisvanki?

Asiaan kuuluva talon kummitustarina kuuluu näin.

”Olimme Lasse Luukisen kanssa välikerroksessa yhtenä syksy-yönä ja väänsimme kättä pöydän ääressä. Lasse oli juuri kysynyt, että kummitteleeko täällä, kun alhaalta kuului naisen huuto. Ovet oli kaikki kiinni. Lasse kävi alhaalla ja yritti huutaa sieltä, mutta ei se huuto kuulunut ylös asti."

"Myöhemmin kuulin yhdeltä vanhalta mieheltä, joka ei tiennyt tästä huudosta, että Tähtitornin kellarissa eli entisessä Oulun linnassa olisi kansalaissodan aikana pidetty naisvankeja. Yksi niistä olisi vietellyt vartijan ja kaikki viisi naista olisivat siksi päässeet karkaamaan. Olikin hyväntahtoisen naisen kuuloinen se huuto.”

Mainittakoon Tähtitornin tulevasta tapahtumasta eli Muusajuhlien Henkisten lajien epävirallisista SM-kilpailuista. Niissä testataan muun muassa telepatiaa.

Stoorin mukaan sijoittuminen tapahtuu lähinnä tyylipisteillä.

Valikoimista voi ostaa niin kirjoja kuin postikorttejakin.

Maailman pitkäkestoisin vääntö tapahtui Bulgarissa

Tähtitornin Kahvila on auki vapusta syyskuun loppuun. Se sopii Stoorin pirtaan, sillä loppusyksyt ja talvet hän saa keskittyä kokonaan kirjoittamiseen.

Stoor asuu sekä Oulussa että Helsingissä ja siellä Ars Longa -taiteilijatalossa. Ensi maaliskuussa häneltä ilmestyy uusi, Innon kustantama kirja. Sen nimi on Prässi.

Kirjan tausta on Stoorin kädenvääntöharrastuksessa ja lajin EM-kilpailuissa. Niihin hän osallistui Bulgariassa toukokuussa 2018.

”Se oli maailman pisin vääntökilpailu. Kisojen päätuomari kyynelehti ja viimein ajoi turkkilaisen tuomarin tuomitsemasta minun ja turkkilaisen vääntäjän välistä ottelua. Se kesti noin tunnin.”

Kuumassa hallissa vääntäessä kirjailija-kilpailijalle tuli kaikenlaisia kohtauksia omasta elämästä mieleen. Niistä kerrotaan Prässissä.

Kihlajaismuistelut vietettiin tornissa

Stoor miettii, että Tähtitornistakin voisi kirjoittaa. Knoppitietoa Linnansaaren historiasta on jo niin paljon kertynyt.

Eräs asiakastarina todistaa, että talon karma ja henki muistetaan.

”Täällä oli pariskunta viettänyt kihlajaisiaan ja tulivat muistelemaan sitä. Toinen heistä oli pyörätuolissa. Kannoimme hänet siinä ylös tornin ylimpään kerrokseen”.

Portaat sinne ovat tosi jyrkät.

Tähtitornin huipulla näköalat ovat säässä kuin säässä upeat.
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tähtitornin kahvilan rakennus kätkee sisäänsä monenlaisia tarinoita. Kuvat: Martta Häyrynen

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta