Siirry suoraan sisältöön

Ritaharjulaisten koululaisten yhteishenki säilyy myös väistötiloissa Kaukovainiolla

7.1.2021

Osa Pohjois-Ritaharjun koulun kakkosluokan oppilaista ja opettajista aloitti työskentelyn Kaukovainiolla OSAOn tiloissa syksyllä 2020. Uusi vuosi on alkanut ja koulunkäynti on sujunut hyvin - sekä aikuiset että lapset ovat viihtyneet.

Kaukovainion väistötiloissa on iloinen tunnelma. Käytävillä ei näy ruuhkia ja luokissa on hyvin tilaa työskentelylle. Luokkapareina työskentelevät opettajat kiittelevät Kaukovainiolla kouluaan käyvän Tähtisade-nimisen porukan yhteishenkeä.

”Olemme opettaneet lapsia jo pitkään työpareina. Lasten kannalta on hyvä, että luokassa on useampi aikuinen. Oman yhteisön hyvä yhteishenki näkyy myös lapsille”, kertovat Kaukovainiolla työskentelevät opettajat Seija Niemelä, Sanna Niinivaara ja Annamaija Koskelainen.

Opettajat Seija Niemelä, Sanna Niinivaara ja Annamaija Koskelainen ovat yhdessä luoneet oppilaiden kanssa kouluun hyvän tunnelman.

Tuttu aikuinen turvana koulumatkalla

Uusi koulurakennus valmistuu Pohjois-Ritaharjuun vuonna 2023. Siihen saakka väistötiloja tarvitaan neljälle luokalle. Kaukovainiolla koulua käyvät nyt 2F-, 2G-, 2H- ja 2I-luokkien oppilaat. Yhteensä oppilaita on 81.

Neljän opettajan lisäksi tiloissa työskentelee kaksi koulunkäynnin ohjaajaa. Erityisopettajat ja englannin opettajat käyvät opettamassa sovittuina päivinä.

”Ritaharjun koulussa ajateltiin, että ekaluokkalaisten on tärkeää saada aloittaa omassa lähikoulussaan. Kolmannelta luokalta eteenpäin opetukseen tarvitaan tiloja taide- ja taitoaineille. Näitä tiloja Kaukovainiolta ei löydy, joten siksi osa kakkosluokkalaisista siirtyi tänne”, kertoo Seija Niemelä väistötiloihin lähtemisen taustoista.

Koulunkäynnin ohjaajilla on tärkeä rooli koulupäivän sujumisessa.

”Lapset tulevat Ritaharjusta tilausbussilla Kaukovainiolla. Koulunkäynnin ohjaaja ottaa lapset aamulla vastaan bussissa ja lähtee iltapäivällä lasten mukana kotiin. Bussimatkan aikana on aina tuttu aikuinen lasten mukana”, Seija, Sanna ja Annamaija toteavat.

Yhdessä tilat haltuun

Opettajilla ja oppilailla on vain positiivista sanottavaa koulupäivistä Kaukovainiolla.

”Olemme yhdessä saaneet aikaan hyvän tunnelman. Käytämme paljon aikaa asioista keskustelemiseen, jos lapsen mieltä painaa jokin. Panostamme kohtaamiseen, hyvään yhteishenkeen ja siihen, että lapsilla on hyvä ja turvallinen olla täällä”, Annamaija jatkaa.

Yhteishenkeä on kasvattanut myös se, että Kaukovainiolla työskentely on ollut uutta niin aikuisille kuin lapsille. Opettajat ovat yhdessä panostaneet ryhmäytymiseen ja uuteen kouluympäristöön.

”Otimme yhdessä haltuun sekä luokkatilat että pihan. Olemme myös miettineet, miten voisimme hyödyntää tiloja parhaiten. Me aikuiset ja lapset olemme yhdessä rakentaneet tästä meidän näköisen paikan”, toteavat Sanna ja Annamaija.

Kakkosluokkalaiset viihtyvät avarissa ja viihtyisissä tiloissa.

Lapset tulevat toimeen pienessä porukassa

Kaukovainion tilat ja oma porukka saavat kiitosta myös lapsilta.

”Täällä on tosi kivaa, kun on paljon tilaa ja me voidaan jakaantua eri ryhmiin. Täällä ei ole yläluokkalaisia ja on rauhallisempaa olla pienemmässä porukassa”, kertovat kakkosluokan oppilaat Verna Hedberg, Arttu Tuomela, Kosti Karvinen ja Ilona Mikkola.

Syksyn alussa bussimatkat jännittivät, mutta nyt lapsilla on vain hyvää kerrottavaa. Kotimatkan aikana bussissa suunnitellaan jo illan leikkejä ja kysellään, kuka voisi alkaa.

”Bussimatkat ovat osa koulupäivää. Matkan aikana on kivaa, kun saa jutella kavereiden kanssa”, Verna kertoo.

”Ensin mua jännitti, mutta nyt tämä bussilla meneminen on ihan parasta!”, Arttu naurahtaa.

”Bussimatkan aikana voi jo suunnitella kavereiden kanssa, että mitä me tehdään koulupäivän jälkeen”, Kosti ja Ilona kertovat.

Tuleville Kaukovainion väistötiloihin siirtyville oppilaille Vernalla on yksi vinkki.

”Aluksi bussilla kulkeminen saattaa jännittää, mutta kun olette kulkeneet sillä vähän aikaa, niin saatte huomata, että se on tosi kivaa!”, hän vinkkaa.

Kotona arki sujuu jouhevasti

Kakkosluokkalaisten perheissä lähikoulun vaihtuminen väistötiloihin toiselle puolelle kaupunkia herätti alussa huolta ja hämmennystä. Lopulta muutos on vaikuttanut vain vähän arkeen.

”Onneksi bussikuljetus hoidetaan tilauskyytinä ja koulumatkat kuljetaan oman luokan kanssa. Meidän vanhempien ei tarvitse huolehtia, että lapsi joutuisi koulumatkalla hukkaan”, kertoo Heikki Ojalehto.

”Aluksi toivoin parempaa tiedotusta väistötiloihin siirtymisestä, mutta lopulta kaikki on sujunut hyvin. Bussikuljetus toiselle puolelle kaupunkia ei ole mitenkään häirinnyt lasten koulunkäyntiä”, toteaa Hanna Junkkari.

Alkujännitys karisi äkkiä

Syksyn alussa väistötiloihin siirtyminen aiheutti jännitystä myös lasten keskuudessa.

”Yleinen keskustelu aiheesta tuli esille myös oman lapsen puheissa. Otimme nämä huolenaiheet ja muut mietityttävät asiat esille perheessä. Nyt lapsen kertomuksissa koulupäivän kulusta ei ole ollut mitään sellaista, mistä olisin itse ollut huolissani”, sanoo Saara Kampman.

”Kaikilla koululaisilla oli sama jännitys uuden tilanteen edessä. Me kävimme tyttären kanssa yhdessä katsomassa etukäteen, missä koulu sijaitsee. Meidän tyttäremme on tykännyt käydä Kaukovainiolla. Varusteet ovat uudet ja hyvät. Piha on mukava ja siellä on ollut hyvä leikkiä”, Heikki Ojalehto jatkaa.

Myös Hanna Junkkarin perheessä Kaukovainiolla kulkeminen on sujunut hyvin.

”Lapsi on kertonut, että välitunnilla on enemmän leikkitilaa, kun koululaisia ei ole niin paljon. Opettajat ovat mukavia ja bussilla kulkeminen on sujunut hyvin”, Hanna toteaa.

Hanna lähettää Kaukovainion Tähtisateen opettajille suuren kiitoksen.

”Koulunkäynti on edelleen kivaa ja mukavaa. Kaikki on sujunut hyvin!”, hän kiittelee.

Tähtisateen opettajiat ja oppilaat tekivät runon:

Tervehdys Tähtisateen kakkosilta Kotkantieltä,
halusimme ilahduttaa sinunkin mieltä.

Äimän käkenä ihmettelimme mihin matkamme käy,
tällä hetkellä meillä ei huolen hippusia näy.

Huolehdimme, että meillä on hyvä ja turvallinen olo.
Jokaiselle oppijalle löytyy soppi ja kolo.

Tykkäämme ulkoilla, keinua, kiipeillä ja piirtää
sekä toisillemme oppeja sekä tietoja siirtää.

Innostusta ja iloa meillä on monta kiloa,
oppimiseen on mahdollista käyttää niin monia eri tiloja.

Sinä olet tärkeä meille sellaisena kuin olet,
hymyilet tai vaikka jonain aamuna jalkaasikin polet.

Arkemme puuhia voit lukea blogista,
ei olomme täällä ole yhtään totista.

Duurisävelin bussimatka kotiin taittua voi,
muistetaan sanoa kuskille kiitos ja moi.

Eipä ennakkoon kukaan meistä tainnut aavistaakaan,
kuinka mahtavasti meillä kaikki täällä sujahtaakaan.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ainakin Ilona Mikkonen, Verna Hedberg, Kosti Karvinen, ja Arttu Tuomela viihtyvät Kaukovainion väistötiloissa erinomaisesti. Kuvat: Anne Peltola

Lue myös

Lue lisää aiheesta