Siirry suoraan sisältöön

Perjantaina vietetään lastenmusiikkipäivää – Oulusta uusi lastenmusiikkipääkaupunki

12.11.2020

Kolmatta kansallista lastenmusiikkipäivää vietetään perjantaina, 13. marraskuuta. Päivän ensimmäinen kohokohta on suorana Oulusta striimattu juhlakonsertti nettitelkkarissa kello 10-11. Samassa lähetyksessä julistetaan Oulu uudeksi lastenmusiikkipääkaupungiksi.

Perjantaisessa juhlakonsertissa lapsille ja vähän aikuisillekin tarjoillaan useita paikallisia suosikkiesiintyjiä: Risto Järvenpää Tatsia ja Janssia, Soiva Siili, Liikkuva Laulureppu, Pentti Punkin Syntymäpäivät sekä helsinkiläinen Pikku Papun Orkesteri.

Samassa lähetyksessä Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä julistaa Oulun uudeksi Lastenmusiikkipääkaupungiksi vuodelle 2021.

"Oulu on todellinen lasten ja nuorten kaupunki. Kannamme ylpeänä Lastenmusiikkipääkaupungin titteliä. Pyrimme ottamaan kaikessa päätöksenteossa ja toiminnassa lasten aseman sekä mielipiteet huomioon. Lastenmusiikki yhdistää meitä kaikkia ja saamani marakassi-soitin päätyy kovaan käyttöön", lupaa Mirja Vehkaperä.

Mirja Vehkaperälle luovutetaan asian kunniaksi marakassi-nuija, jota puheenjohtaja voi tarpeen vaatiessa kokouksissaan käyttää, etenkin silloin, kun lastenasioista päätetään.

Perusteluja valinnalle löytyy

Suomessa on edellisen ja ensimmäisen kerran valittu vuosi sitten lastenmusiikkipääkaupungiksi Hämeenlinna ja nyt oli Oulun vuoro.

”Todellakin tuli oikeaan osoitteeseen tänäkin vuonna”, sanoo Kyösti Salmijärvi Soiva Siili -duosta.

”Suomessa ja maailmassa kierrellessä, meiltä on usein kysytty, että mistä Oulun hieno lastenkulttuuri- ja musiikkipöhinä ja -maine johtuu. Minä olen vastannut, että perinteistä, esikuvista, koulutuksesta, uskalluksesta, kannustuksesta ja Valveesta. Viimeksi mainittu on hieno kotipesä, jossa monenlainen kulttuuritekeminen mahdollistuu yhdessä”, perustelee Salmijärvi.

Lastenmusiikki ry:n puheenjohtaja Luca Gargano perustelee Oulun valintaa näin:

”Oulun kaupungilla on pitkät ja vahvat lastenmusiikkiperinteet. Oulussa toimii useita lastenmusiikkiin keskittyviä orkestereita ja tapahtumia, ja musiikinopetuksella ja -koulutuksella on merkittävä asema.”

Tunnustus kannustaa kaupunkia jatkamaan valitsemallaan tiellä.

”Titteli ei suoranaisesti ole palkinto, vaan se ikään kuin kannustaa tekemään lisää. Se nostaa esiin kuntien roolia lastenmusiikin edistäjinä sekä yllyttää kyseistä kuntaa jatkamaan lastenmusiikkimyönteisellä tiellä myös tulevina vuosina”, Kyösti Salmijärvi lisää.

Illalla palkintogaala

Perjantaina kello 10 alkavan konsertin järjestää Lastenmusiikki ry, Oulun Kaupunki ja Oulun Yliopisto.

Illalla kello 18-19 striimataan Helsingistä myös Jellonagaala, jossa luodaan katsaus menneeseen lastenmusiikkivuoteen, palkitaan ansioituneita tekijöitä Jellonapysteillä.

Lähetyksen striimi löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/lastenmusiikki/.

Järjestävät toivovat kaikkien kuuntelijoiden osallistuvan konserttiin lähettämällä terveisiä Facebook-liven kommenttikentässä. Konsertin juontajat lukevat terveiset äänen, joten ne menevät myös perille.

Lähetystä voi seurata myös Youtubesta: https://lastenmusiikki.net tai https://www.lastenomaradio.fi/

Konsertin voi katsoa jälkikäteen tallenteena samoista osoitteista.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Myös Pentti Punkin Syntymäpäivät esiintyy huomisessa juhlakonsertissa. Yhtye on ehdolla myös Jellonagaalan lastenmusiikkitulokas-sarjassa. Kuva: Lastenmusiikki.net

Lue myös

Lue lisää aiheesta