Siirry suoraan sisältöön

Huoli liikunnan vähentymisestä

13.12.2020

Näkökulman kirjoittaja kantaa huolta siitä, liikkuvatko ihmiset terveysliikuntasuositusten mukaisesti myös pandemia-aikana. Hän kannustaa ihmisiä omaehtoiseen liikkumiseen sekä vaihtoehtoisten liikkumistapojen löytämiseen korona-aikana.

Kevään pandemiatilanne toi esille, miten ihmiset, jotka ovat aktiivisia jatkavat myös poikkeusaikana liikkumista tavalla tai toisella. Ulko- ja luontoliikunnan suosio on kasvanut. Hyvä niin.

Mutta kevät toi myös esille, että ne, joille liikunta ei ole elämäntapa tai siihen liittyy rajoitteita tai esteitä niin helpommin lopettavat liikunnan, kun siihen omaan harrastukseen ei pääse.

Mitä keväästä voisi oppia? Jokainen voisi miettiä omalla kohdallaan, onko liikkuminen vähintäänkin terveysliikuntasuositusten mukaista.

Olen kuullut lukuisia kertomuksia, että ei ole kuukausiin tehnyt mitään lihaskuntoharjoittelua. Terveysliikuntasuositusten mukaan lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa kaksi kertaa viikossa. Vaikka sinne omalle kuntosalille tai liikuntapaikkaan ei nyt pääse, niin harjoittelua kannattaa jatkaa. Oma keho tai kuminauha on loistavia vastuksia kotiharjoitteluun.

Kaikilla ja etenkin tässä tilanteessa etätyötä tekevillä on hyvä muistaa tauottaa paikalla oloa ja lisätä kevyttä liikuskelua arkeensa. Ja mikä ihaninta me saadaan ulkoilla ja tehdä reipasta tai rasittavaa liikkumista. Vieläkö saataisiin nukuttua riittävästi palautuen, niin olemme omalta osalta vaikuttaneet positiivisesti omaan terveyteemme terveysliikuntasuositusten ohjeistuksen mukaisesti.

Kannustankin kaikkia näkemään ja keskittymään, mitä meillä on ja mihin voimme itse vaikuttaa. Löytyikö noista edelle luetelluista jokin, mitä sinun tulee lisätä tai kiinnittää huomiota?

On ihan luonnollista harmittaa, kun se oma ihana harrastus on tauolla. Mutta kyllä me kestetään tämä. Sillä välin pidetään huolta, että liikumme terveyden kannalta riittävästi, vaikka sitten vaihtoehtoisin liikuntamuodoin.
Kirjoittaja on liikunnanohjaaja, joka toimii tällä hetkellä liikuntakoordinaattorina Oulun kaupungin liikuntapalveluissa.

Lue myös