Siirry suoraan sisältöön

Huili tarjoaa apua asunnottoman arkeen

5.3.2020

Ilmaisia aterioita, lämpöä, puhtautta, neuvoja ongelmien ratkaisemiseen ja myös väliaikaista majoitusta. Näitä tarjoaa päiväkeskus Huili ja Kenttätien palvelukeskus asunnottomille oululaisille. Vaikka Huilin asiakkaiden elämästä löytyy päihteitä ja toivottomuutta, elää keltaisten seinien sisällä toivo paremmasta.

Viimeiset puuron syöjät lopettelevat aamiaistaan ja ruokalan puolelta kuuluu touhukas astioiden kilinä. Viereisessä huoneessa leppoisa rupattelu ja tasainen biljardipallojen kolina rytmittävät päiväkeskuksen rauhallista maanantaiaamua. Paikalla on kourallinen asunnottomia päiväkävijöitä, mutta myös niitä, joille viime syyskuussa avattu rakennus tarjoaa väliaikaisen kodin ja mielekästä tekemistä.

“Biljardin pelaaminen on mukava tapa kuluttaa aikaa”, tuumaa huppariin sonnustautunut keski-ikäinen mies pelikaverinsa kanssa.

Aikaa voi Huilissa viettää esimerkiksi pelaamalla biljardia.

 

Tervetullut kuka tahansa asunnoton

Tuttavansa kautta Huilin toiminnasta ja ilmaisista aterioista kuullut mies kertoo haaveilevansa omasta asunnosta. Kun luottotiedot ovat menneet, ei asia kuitenkaan ole aivan yksinkertainen.

“Tämä on tuttu tarina monelle asunnottomalle”, kertoo päihdeasumispalveluiden palveluesimies Katja Karppinen.

Hän korostaa, että Huilin asiakkaaksi voi tulla kuka tahansa asunto-ongelman kanssa kamppaileva – päihdeongelma ei ole edellytys avun saamiselle.

“Emme kerää ruokailijoiden emmekä päiväkävijöiden henkilötietoja, joten tänne on matala kynnys tulla ruokailemaan, peseytymään, pyykkäämään ja viettämään aikaa.”

Huilissa on tarjolla aamupala, lämmin ruoka ja kahvia.

Sitoutuminen päihdehoitoon auttaa asunnon löytämisessä

Ammattitaitoisten ohjaajien lisäksi paikalla ovat viikoittain myös sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä.

“Yhteistyöllä laitamme kuntoon terveydenhoitoon ja toimeentuloon liittyviä asioita sekä motivoimme päihteettömän elämän alkuun. Tiedämme, että ulottumattomissamme on asunnottomia huumeidenkäyttäjiä, jotka elävät toisten nurkissa ilman pysyvää kotia. Ajatuksenamme on saada tämäkin asiakasryhmä avun piiriin.”

Lyhyen alkuarvioinnin jälkeen selvitetään, millaista apua kävijä kaipaa ja hänet ohjataan esimerkiksi korvaushoitoon.

“Kun asiakas on sitoutunut päihdehoitoon, meidän kauttamme voi päästä myös tuetun asumisen piiriin”, Karppinen lisää.

Huilissa olo paranee ja toimintakyky kohenee

Kun asiakkaiden asioita hoidetaan Kenttätiellä keskitetysti parempaan suuntaan, se säästää myös erikoissairaanhoidon ja muiden palvelujen resursseja. Toiminnan sydän on kuitenkin avun antamisessa.

“Se, miten kohtelemme yhteiskuntamme heikompiosaisia, määrittää meidän sivistyksemme tason”, Karppinen muistuttaa.

Musta pallo kilahtaa pussiin ja aamun ensimmäinen matsi on takana. Samalla palloja asetellaan kolmioon jo uutta peliä varten.

“Viime yön vietin tuossa kakkoskerroksessa. Täällä on hyvä olla”, tuumaa pelikaveri välikommenttina.

“Mulla puolestaan on korvaushoito päällä ja asun täällä Kenttätiellä kolmannessa kerroksessa. Olo on vähitellen alkanut parantua ja toimintakykykin tuntuu palautuvan, kun ei ole enää niin kipeänä koko ajan”, pohtii toinen.

Myös näin asunnottomia autetaan Oulussa:

  • Alueellinen sosiaalityö hyvinvointikeskuksissa
  • Kenttätien palvelukeskuksen asumisen palvelut
  • Kaupungin tukiasunnot (Kenttätien palvelukeskuksen kautta)
  • Ohjaajapalvelut aikuisille mielenterveyskuntoutujille, välivuokraus eli kaupungin yksityisiltä vuokraamat asunnot ja niiden jälleenvuokraaminen (kotiin saatava tuki, sosiaalityön tai Kenttätien palvelukeskuksen kautta)
  • Kaupungin asumisneuvonta (asumisneuvonta@ouka.fi)
  • Järjestöjen/yhdistysten palvelut (mm. Oulun A-kilta, KRIS Oulu, Verto)
  • Seurakuntien tarjoamat diakoniset erityispalvelut ja ilmaiset ateriat

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Oulu-Postissa marraskuussa 2019.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Valokyltti kutsuu Huiliin.
Valokyltti kutsuu Huiliin. Kuvaaja Anu-Maija Kärjä.

Lue myös

Lue lisää aiheesta