Siirry suoraan sisältöön

Höyhtyän alue sai uutta väriä pintaan

26.6.2020

Höyhtyän Välkkeen seinä ja läheinen alikulkukäytävä maalattiin Lintulammen asukasyhdistyksen kesäsetelinuorten sekä sarjakuvataiteilija Harri Filpan toimesta.

Taideprojektin julkistustilaisuudessa ei pieni sadekuurokaan haittaa iloista puheensorinaa. Kahden viikon projekti on tullut päätökseensä ja mukana olleet kesäsetelinuoret pääsevät esittelemään yhdessä tekemänsä seinämaalauksen. Lisäksi nuoret maalasivat jokainen oman penkkinsä ja auttoivat sarjakuvataiteilija Harri Filppaa Höyhtyä-Karjasilta välisen alikulun työstämisessä.

Alikulkua koristavat Filpan luomat sarjakuvahahmot. Alikulku on toistaiseksi vielä kiinni kunnostustöiden vuoksi. 

Lähiötaide ilahduttaa alueen asukkaita

Seinämaalauksen teemana oli välittäminen ja sukupolvet.

”Kaikki ulkopuoliset, jotka tätä kuvaa ovat katsoneet, ovat sanoneet, että siitä tulee myönteinen ja positiivinen olo”, kertoo Ulla Kaislaranta, Lintulammen asukasyhdistyksen kulttuurivastaava, joka on työstänyt maalausta nuorten kanssa.

Viime vuonna samantapainen projekti toteutettiin Mäntylässä, jossa nuoret maalasivat luistinkopin.  Lintulammen asukasyhdistyksen puheenjohtaja Tuija Pohjola sai silloin idean, että samanlainen projekti voitaisiin toteuttaa joka kesä.

”Tällaiset projektit näyttävät, että miten meillä lähiöissä koetaan kulttuuri ja kuinka kulttuuri voi olla lähellä arkea”, Pohjola selittää.

Alikulun seiniä koristavat Filpan Vastarannan siili -sarjakuvista tutut hahmot. Maalausprojekti oli sarjakuvataiteilijalle suurin tähän mennessä, mutta hän kiittelee nuoria tärkeästä avusta.

”Halusin tuoda siihen sellaista paikallisidentiteettiä”, sanoo Filppa. ”Asun itse kivenheiton päässä tästä alikulusta. Jos vaikka asukasyhdistys tuo ihmisiä katsomaan tätä taideteosta, voivat he sanoa, että sen tekijä asuu viereisessä talossa.”

Lotta, Iida ja Elina olivat osa kesäseteliläisten työryhmää. 

Isot projektit kiinnostavat taiteellisia nuoria

Lotta, Iida ja Elina olivat mukana taideprojektissa kesäsetelillä. Iidalle ja Elinalle työ oli jo tuttua, he olivat mukana jo viime vuonna.

”Viime vuonna meidät otettiin koulun kautta mukaan”, selittää Elina. Kesäsetelinuoret ovat opiskelleet tai opiskelevat vieläkin Myllytullin yläkoulussa. Monelta löytyy myös harrastustaustaa Oulun taidekoululta.

”Saimme aluksi aiheen, joka oli välittäminen ja sukupolvet”, kertoo Iida projektin kulusta. ”Sen jälkeen teimme kaikki omia luonnoksia, jotka tavallaan yhdistyivät yhdeksi yhteiseksi luonnokseksi, josta muodostui lopullinen työ.”

”Mitään suurempia erimielisyyksiä ei ollut”, jatkaa Lotta. ”Yhteistyö sujui hyvin.”

Olo kahden viikon projektin jälkeen on nuorten mielestä helpottunut ja tyytyväinen. Iida kuvailee tuntevansa myös ylpeyttä, koska projekti oli huomattavasti suurempi kuin viime vuonna.

Kiinnostusta jatkaa samoissa merkeissä myös ensi vuonna löytyy.

”Jos ensi vuonnakin on projekti, niin haluan hakea taas mukaan”, kertoo Iida muiden nyökkäillessä. ”Ylipäätään, jos tällaisia isoja taideprojekteja on, niin haluaisin olla mukana.”

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Seinämaalaus, jonka edessä seisoo ihmisiä.
Koko työryhmä poseeraa Välkkeen seinään maalatun taideteoksen edessä. Kuva: Martta Häyrynen

Lue myös

Lue lisää aiheesta