Siirry suoraan sisältöön

Hönttämäen koulun kevätjuhlana toimii elämyspolku

2.6.2021

Hönttämäen koulu juhlistaa lukuvuoden päättymistä perinteisen kevätjuhlan sijaan koululaisten töitä esittelevällä elämyspolulla.

Elämyspolku on ollut koko koulun yhteinen projekti. Opettajat ja oppilaat ovat rakentaneet sen Heikinharjun kaupunginosassa sijaitsevan Huutilammen ympärillä kiertävälle luontopolulle.

Elämyspolun kartta.
Elämyspolun varrelta löytyviin lasten töihin voi käydä tutustumassa vielä torstaihin 3. kesäkuuta asti.

”Koronarajoitusten takia emme voi pitää perinteistä kevätjuhlaa, jonne kaikki vanhemmat voisivat kokoontua. Sen sijaan halusimme järjestää ulos jotain mukavaa. Elämyspolulla vanhemmat pääsevät viettämään lastensa kanssa yhteistä aikaa ja tutustumaan turvallisesti lasten tekemiin töihin”, kertoo 3- ja 4A-luokkaa opettava Irma Ala-Aho.

Koululla painotetaan ympäristökasvatusta

Kevätjuhlan siirtäminen luontopolulle oli koululle luonnollinen valinta.

”Koulumme toiminnassa painotetaan ympäristökasvatusta. Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi myönsi koulullemme Vihreän lipun jo kymmenennen kerran osoitukseksi suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä”, Ala-Aho kertoo koulun saamasta tunnustuksesta.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma, jossa oppilaat yhdessä huoltajiensa ja opettajiensa kanssa muuttavat arkea kestävämmäksi.

”Koulullamme on vuosien aikana vakiintunut useita kestäviä toimintatapoja niin kierrätyksen, ympäristökuormituksen kuin sosiaalisen kestävyyden suhteen. Eväät pakkaamme omiin rasioihin, retkien pillimehut korvaamme juomapulloilla ja koulumatkoja kannustamme kulkemaan ympäristöystävällisesti. Nyt oppilaiden raati sai esityksensä perusteella kasvisruoan koulun ruokalinjastolle”, opettaja jatkaa.

Polun varrella on taidetta ja tehtäviä

Huutilammen luontopolun ympärille koulun oppilaat ovat rakentaneet erilaisia taide- ja tehtäväelämyksiä. Polulta löytyy myös parkour-rata.

”Oppilaat ovat tutustuneet viime viikkoina äidinkielen tunneilla Valveen sanataidekoulussa kehitettyyn Metsä – sanataiteen aarrearkkuun. Se on alakoululaisille suunniteltu kulttuurikasvatuskokonaisuus ja osa opetussuunnitelmaa”, Ala-Aho jatkaa.

Savitöitä elämyspolun varrella.
Luonnossa työskentelystä oppilaat ovat saaneet mukavia elämyksiä.

”Työskentelyn lisäksi lapsille karttuu kokemusta luonnossa liikkumisesta ja olemisesta. Taideteosten aiheina oleviin metsänhenkiin, maahisiin ja haltioihin tutustuimme sanataiteen aarrearkun kautta”, opettaja jatkaa.

Haltiat, hengettäret ja robotit sulassa sovussa

Polun varrelle oppilaat ovat taiteilleet paljon erilaisia töitä. Kaikissa töissä on käytetty luonnonmateriaaleja.

Linnunpönttö elämyspolun varrella olevassa puussa.
Metsänhenkien lisäksi polun varrelta löytyy lasten tekemiä hyönteishotelleja, tuulikelloja, linnunpönttöjä ja maahisrobotteja.

Rakennusvaiheessa Huutilammen elämyspolulla käy kova kuhina. Oppilaat työstävät innokkaasti omia teoksiaan.

4B-luokalla olevien Minttu Maanisen ja Pieta Haapalaisen työ alkaa olla valmis.

Minttu Maanisen ja Pieta Haapalaisen työ alkaa olla valmis.
”Polulla on savesta tehtyjä haltioita ja satuolentoja. Me teimme haltian. Mietimme yhdessä, että miltä se näyttäisi”, tytöt kertovat.

Myös Ebba-Liina Kyllönen ja Pihla Hietala ovat saanet oman työnsä jo melkein valmiiksi.

”Tämä on hyvä tonttu, joka hymyilee. Löysimme metsästä tontulle tosi samankokoiset kävyt silmiksi”, Ebba-Liina ja Pihla kertovat omasta savityöstään.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ebba-Liina Kyllönen ja Pihla Hietala elämyspolulla.
Ebba-Liina Kyllönen ja Pihla Hietala ovat luoneet elämyspolulle teoksen, jossa hymyilee hyvä tonttu. Kuvat: Anne Peltola

Lue myös

Lue lisää aiheesta