Siirry suoraan sisältöön

Hollihaan Puistopiknikit ja Kulttuurisykkeli ilahduttavat oululaisia tulevana kesänä – nyt on aika ideoida lisää yhteistä hyvää

7.5.2021

Osallistuvan budjetoinnin avulla Ouluun on saatu monenlaisia helmiä, kuten Hollihaan puistoon vakiintunut Hollilava ja tulevana kesänä katukuvassa seikkaileva Kulttuurisykkeli. Osallistuvan budjetoinnin ideointikierros on jälleen käynnissä ja ideoita ehtii jättää 16. toukokuuta saakka.

Moni oululainen on varmasti käynyt kauniina kesäpäivinä nauttimassa Hollihaan puiston kulttuuritarjonnasta. Mutta harvempi tietää, että Hollilavana toimivan merikontin taustalta löytyy osallistuvan budjetoinnin tuki.

Hollihaan esiintymislava sai alkusysäyksensä vuosien 2017–2018 Kaaoslavaprojektista, jossa Veeran Verstaalaiset kehittivät vapaan kaupunkikulttuurin tapahtumapaikkaa Hollihaan puistoon.

Ajatuksena oli luoda alusta, jossa kuka tahansa voi helposti järjestää tapahtuman, ilman monimuotoisia lupakäytäntöjä tai tapahtumateknistä osaamista.

Tapahtuma-alusta haluttiin sijoittaa keskeiselle paikalle, jossa se elähdyttää kaupunkikulttuuria tarjoten oululaisille esteettömiä ja maksuttomia kulttuurielämyksiä.

Hollihaan aktiviteettipuisto skeittiparkkeineen, graffitiseinineen, ulkokuntosaleineen ja liikennepuistoineen osoittautui lavalle juuri oikeaksi paikaksi.

Kaaoslavan perinnettä puistossa jatkoi Hollilava. Lava on rakennettu merikonttiin, joka saatiin hankittua vuonna 2019 osallistuvan budjetoinnin varoilla Oulun kaupungin kulttuuripalveluiden käyttöön. Vuokrakontin hankkiminen omaksi mahdollisti sen jatkokehittämistä ihan uudella tavalla.

Kulttuurikontin kehittämisessä mukana ollut Oulu Urban Culturen toiminnanjohtaja Heikki Myllylahti iloitsee sen juurtumisesta osaksi Oulun kaupungin toimintaa ja kaupunkikuvaa.

”Toiveena oli juuri tällainen jatkumo, koska ihmiset tykkäsivät puistokonserteista todella paljon”, hän kertoo. ”Osallistuva budjetointi oli tähän hyvä väline.”

Kulttuuriyhdistys Oulun Urban Culture ry on käyttänyt konttia talvella myös nuorten taiteilijoiden näyttelyiden kotipesänä.

Viime kesänä kontti vietti koronan vuoksi hiljaiseloa, mutta tulevana suvena se nähdään toivottavasti jälleen Puistopiknikien käytössä.

”Tarkoitus on järjestää Hollilavalla puistopiknikejä juhannuksen jälkeiseltä viikolta elokuun puoliväliin, mikäli se vain on rajoitusten puolesta mahdollista”, kertoo Oulun kaupungin tapahtumatuottaja Jarkko Halunen.

Kulttuurisykkeli pyörähtää maisemiin kesäkuussa

Tulevana kesänä Oulun puistossa ja kadunkulmissa tullaan näkemään myös Oulu Urban Culture ry:n Kulttuurisykkeli.

”Kulttuurisykkelin mahdollistivat vuoden 2020 osallistuvan budjetin määrärahat”, kertoo Heikki Myllylahti. Yhteistyökumppaneina ovat olleet myös Oulun Energia, Hammarin Sähkö ja Hailuodon panimo.

”Kulttuurisykkeli on kevyellä akullisella esitystekniikalla varusteltu laatikkopyörä. Se on vapaasti kaupunkilaisten käytettävissä yleishyödylliseen kulttuuritoimintaan.”, Myllylahti kertoo.

Piirroskuva tulevasta Kulttuurisykkelistä

”Pyörä alkaa olla jo valmiina ja parhaillaan se on teipattavana”, hän paljastaa.

Pyörän nimellisenä käyttömaksuna tulee olemaan kymmenen euroa, ja saadut tulot käytetään sen huoltoihin. Toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin.

Kulttuurisykkeliä pilotoidaan Oulun kaduilla näillä näkymin kesäkuulta elokuulle. ”Sen ideana on madaltaa julkiseen tilaan tulevan pienimuotoisen kulttuuritoiminnan kynnystä”, Myllylahti kertoo.

”Oulu Urban Culturen nettisivuille tulee toukokuun lopulla Kulttuurisykkeliä koskeva osio”, hän kertoo. ”Sieltä tulee löytymään myös yhteydenottolomake.”

Osallistu Oulu!

Osallistuvassa budjetoinnissa oululaiset ideoivat, suunnittelevat ja äänestämällä päättävät, miten Oulun kaupunki käyttää 50 000 euroa oululaisten hyvinvoinnin parantamiseen. Ideointivaiheessa kuka tahansa voi ehdottaa ideaa, joka parantaisi Oulun viihtyvyyttä, yhteisöllisyyttä tai rakentaa kestävää tulevaisuutta kaupungissa. 

Jätä ideasi 16. toukokuuta mennessä osoitteessa osallistu.ouka.fi

 

Oulu Urban Culture ry

https://www.urbanculture.fi/

• Oululaista kaupunkikulttuuria, nuorten osallisuutta ja luovien alojen työllisyyttä edistävä kulttuuriyhdistys

• Perustettu syksyllä 2018
• Toteuttaa monipuolisia projekteja, tapahtumia ja toimintaympäristöjä
• Toiminta yleishyödyllistä ja voittoa tavoittelematonta

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Puistopiknikien yleisöä ja Hollilava Hollihaan puistossa
Hollihaan Puistopiknikit olivat viime vuonna koronan vuoksi tauolla. Nyt ne toivottavasti pystytään järjestämään juhannukselta elokuulle. Kuva: Sanna Krook.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta