Hoivakotien arjessa otetaan edelleen turvallisuus huomioon

Annikki Sipola kävi korona-aikaan ahkerasti tervehtimässä puolisoaan Intiön hoivakodilla. Kesäsäiden lämmettyä tapaamiset onnistuvat nykyään myös sisällä. Kuva: Antti J. Leinonen

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen Annikki Sipola kävelee reippain askelin kohti Intiön hoivakotia Onni-koiransa kanssa. Hoivakodin aidan takana odotteleekin jo aviomies Timo hoitajansa kanssa. Sipolan pariskunnan päivittäiset tapaamiset muuttuivat koronan myötä ensin hoivakodin ikkunalasin läpi vilkutteluksi ja myöhemmin keväällä hoivakodin piha-aidan yli tervehtimiseksi. Nyt onneksi vierailla saa jo vapaammin.

”Nyt saamme onneksi tavata turvaohjeet huomioiden. Koko kevään ajan minulla on ollut kova huoli siitä, miten Timo ymmärtää tilanteen.” 

Timo Sipola sairastui Alzheimerin tautiin vain 58-vuotiaana ja on asunut hoivakodissa 2,5 vuotta. Annikki käy tapaamassa aviomiestään yleensä joka päivä. 

”Kun kerran olin viikon matkoilla ja menin reissun jälkeen tervehtimään Timoa, hän luuli minun kuolleen.” 

Säännöllisten rutiinien muuttuminen voi ottaa koville etenkin muistisairaiden ihmisten kohdalla. 

”Timo ei puhu enää paljon, mutta näen, että hän tuntee minut ja koiramme Onnin ja ilahtuu selvästi, kun käymme tervehtimässä häntä. Kun Timo asui vielä kotona, Onni nukkui aina päiväunia Timon vatsan päällä”, muistelee Annikki Sipola hymyillen. 

Arki jatkuu Intiön ja Hiirosen hoivakodeissa 

Korona on muuttanut oululaisten hoivakotien arkea monella tapaa, ja asukkaiden omaisia on tiedotettu kevään aikana muutoksista yhteisellä kirjeellä.  

Hoivakodeissa noudatetaan paitsi poikkeustoimia omaisten vierailujen suhteen, myös sosiaali- ja terveysministeriön suojautumisohjeita. 

Henkilökunta käyttää lähikontaktissa asiakkaiden kanssa nenä-suusuojainta sekä oireilevien asiakkaiden kanssa myös suojakäsineitä. Jos hoiva- tai palvelukotiin muuttaa uusi asiakas, häntä hoidetaan karanteeninomaisissa oloissa kahden viikon ajan. 

Hoivakotien puhtaanapitoa on tehostettu entisestään. Sekä henkilökuntaa että asukkaita testataan matalalla kynnyksellä.  

”Hoivakotiemme työntekijöillä on niin vahva ammattiylpeys, että he käyttäytyvät vastuullisesti myös työajan ulkopuolelle, jotta emme toisi tartuntoja hoivakoteihin”, kiittelee Intiön hoivakodin palvelupäällikkö Toini Kärenlampi.  

Uudenlaista tekemistä 

Tilanne oli jo toukokuun alussa ja kesällä edelleen rauhallinen ja arki hoivakodeissa on lähtenyt rullaamaan eteenpäin kohti normaalia.  

”Henkilökunta, omaiset ja asukkaat ovat sopeutuneet tilanteeseen yllättävän hyvin”, kertoo Hiirosen hoivakodin palvelupäällikkö Petra Hiltunen

Suurin muutos oli aiemmin arjessa läsnä olleiden omaisten vierailujen loppuminen. Silloin esimerkiksi älypuhelimista ja iPadeista oli Hiltusen mukaan ollut paljon iloa yhteydenpidossa. 

”Myös Hiirosessa oleva Rientopyörä on ilahduttanut lukuisia asukkaitamme, kun he ovat päässeet vuorotellen fysioterapeutin mukana pienelle pyöräajelulle”, kertoo Hiltunen. 

Ulkoiluhetki on nyt ilahduttanut myös Intiön hoivakodissa asuvaa Timo Sipolaa. On kuitenkin aika palata takaisin sisälle ja päästää Annikki kävelylenkille Onnin kanssa.  

Yli 40 vuotta Timonsa kanssa naimisissa ollut Annikki luottaa sataprosenttisesti Intiön hoivakodin henkilökuntaan korona-aikanakin.  

”Nostan hattua heidän jaksamiselleen ja ammattitaidolleen.” 

Ohjeet omaisille

– Sovi vierailusta etukäteen henkilökunnan kanssa.

– Voit tulla vierailulle vain täysin terveenä.

– Vierailulle ei voi tulla, jos olet karanteenissa tai olet palannut ulkomailta viimeisen 14 vuorokauden aikana.

– Vierailulle tullessa: desinfioi kädet, pue kasvoille suu-nenäsuojus, jonka saat hoiva- tai palvelukodista, desinfioi kädet uudelleen

– Huomaathan, että vierailija ei voi oleskella yleisissä tiloissa, vaan vierailu tapahtuu etukäteen sovitussa tilassa (ulkona, vierailutilassa tai inhimillisyys huomioiden asukkaan huoneessa).

– Vierailu asukkaan huoneeseen on mahdollista silloin, jos asukas on saattohoidossa, kriittisesti sairas tai jos ulkona tapahtuva vierailu ei ole tarkoituksenmukaista esimerkiksi asukkaan huonon liikuntakyvyn vuoksi. 

– Voit käyttää läheistäsi ulkoilemassa. Huolehdi silloin riittävästä suojautumisesta käyttäen suu-nenäsuojainta ja käsidesiä. Voit myös tarjota läheisellesi juotavaa ja syötävää, kuten jäätelöä.

– Voit tuoda myös tuliaisia asukkaillemme.