Siirry suoraan sisältöön

Hirvi saapui Kierikkiin - keksi tyypille nimi!

16.3.2020

Kierikkikeskuksen näyttelyä elävöittämään kuljetettiin viime viikon torstaina 12. maaliskuuta suuri täytetty uroshirvi. Tämä komea tyyppi, jolle etsitään myös nimeä, tulee olemaan pysyvästi esillä keskuksen päärakennuksen aulassa.

Kyseinen hirvi-kaveri hankittiin Kierikkiin Jäälistä, jossa se aiemmin on ollut Oulun Seudun Ajoharjoitteluradan tiloissa liikenneturvallisuuden havaintoeläimenä.

”Kun ajoharjoittelurata on lopettamassa toimintaansa hirvi jäi kodittomaksi. Rataa ylläpitäneen säätiön hallitus ehdotti Oulun kaupungille hirven uudeksi sijoituspaikaksi Kierikkikeskusta. Asiasta innostuttiin heti ja homman käytännön järjestelyt saatiin sovittua sujuvasti”, kertoo museolehtori Sami Viljanmaa.

Hirvi sai turvallisen kyydin Kierikkiin museo- ja tiedekeskus Luupin pakettiautolla, jonka kyytiin se juuri ja juuri mahtui – jos otuksen sarvikruunu olisi ollut hiukankaan suurempi, olisi siirtourakkaan tarvittu vieläkin järeämpää kuljetuskalustoa.

Apukäsipareina siirrossa olivat Kierikkikeskuksen henkilökunnan lisäksi myös vapaaehtoisena mukaan operaatioon lähtenyt Sami Mäkiniemi sekä kaksi toimintakeskus Kipinän riuskaa työmiestä.

Hirvi-kaveri mahtui nippanappa Kierikin pääovesta sisään. Myös intendentti Leena Lehtinen (vas.) oli mukana hirviuroksen siirtämisessä.

Sarvetkin solahtivat lopulta sisään

Hirvi on todella komea näky ja niin kookas, että se saatiin vain vaivoin mahtumaan sisälle Kierikin päärakennuksen ulko-ovesta. Useamman henkilön voimin hirvi saatiin sen verran kumartumaan, että sarvetkin solahtivat oviaukon sisäpuolelle.

Sopivimmaksi sijoituspaikaksi hirvelle todettiin Kierikkikeskuksen aulatila, jossa se on miltei ensimmäisenä tervehtimässä keskuksen vierailijoita, aina valmiina vaikkapa kaverikuvan kuvaamista varten.

”Nyt haluaisimme saada nimettyä hirvemme! Ehdotuksia otetaan vastaan Kierikkikeskuksen facebook-sivuilla, hirven saapumisesta kertovan päivityksen kommenttikentässä maaliskuun loppuun saakka”, yllyttää Viljanmaa.

Mielestään hyvää, mutta jo ehdotettua nimeä voi myös kannattaa painamalla kyseisen ehdotuksen kohdalla tykkää-painiketta Kierikin facebook-sivuilla.

Parhaan ehdotuksen tekijä palkitaan

Huhtikuun alussa Kierikkikeskuksen henkilökunta valitsee ehdotettujen nimien joukosta nimen hirvelle – eniten tykätty nimi on toki suuri ennakkosuosikki. Valitun nimen ensimmäinen ehdottaja palkitaan.

”Palkintona on voittajan mieltymyksen mukaisesti joko luusta valmistettu kaulakoru tai ilmainen osallistuminen Kierikissä ensi kesänä joko muinaistulien yöhön kunkin viimeisenä viikonloppuna, yleisökaivauksille heinäkuussa tai muinaismarkkinoille elokuun ensimmäisenä viikonloppuna”, mainostaa museolehtori.

Kierikkiläiset kertovat, että koru postitetaan tarvittaessa myös ulkomaille, joten ulkomailtakin kannattaa laittaa nimiehdotuksia tulemaan. Kierikissä otetaan yhteyttä parhaimmaksi valitun nimen ehdottajaan viikolla 15.

"Hirven kanssa voi ottaa vaikka selfien", sanoo Sami Viljanmaa.

 

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Hirvi mahtui juuri sopivasti museo- ja tiedekeskus Luupin pakettiautoon. Kuvaaja: Sami Viljanmaa.

Lue myös