Siirry suoraan sisältöön

Hirvenmetsästys käynnistyy vaiheittain – Pohjois-Pohjanmaalla jahti alkaa lokakuussa

1.9.2023

Syksyn tullen käynnistyy myös hirvenmetsästys. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa jahti alkaa 7. lokakuuta. Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella hirvijahti käynnistyi syyskuun alussa.

Hirvijahdin ensimmäinen jakso alkaa Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella syyskuun alussa. Samaan aikaan muualla maassa aloitetaan hirven, valkohäntäpeuran ja kuusipeuran metsästys vahtimalla.

Hirvenmetsästys jatkuu Pohjois-Suomessa kiimarauhoituksen jälkeen 7. lokakuuta. Varsinainen hirven metsästysaika alkaa samaan aikaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa. Muualla Suomessa varsinainen hirven metsästysaika alkaa viikkoa myöhemmin eli 14. lokakuuta. Hirven metsästysaika päättyy koko maassa 15. tammikuuta 2024.

Hirvieläinten vahtimismetsästyksen tavoitteena on vähentää sato- ja liikennevahinkoja. Pyyntilupamäärät ovat aiempaa pienempiä hirvieläinkantojen pienentymisen vuoksi.

Vahtimismetsästyksessä eläinten ajaminen ja koiran käyttäminen on kiellettyä. Hirven osalta vahtimismetsästys on rajoitettu pelloille.

Syksy saa eläimet liikkeelle

Syksyiset säät ja pimeys lisäävät hirvieläinonnettomuuden riskiä.

”Hirvieläinkolarit painottuvat syksyyn, jolloin hirvieläimet liikkuvat muun muassa kiima-aikojen ja talvilaitumille siirtymisen vuoksi. Samaan aikaan sateiset ja hämärät olosuhteet liikenteessä ovat usein hankalia", riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevalle metsästyskaudelle 31 142 hirven pyyntilupaa. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa, ellei pyyntiluvan ehdoissa ole muuta määrätty.

Luonnonvarakeskuksen tuottaman arvion mukaan hirvikanta pienentyi viime kauden metsästyksellä noin 4,4 prosenttia ja oli metsästyskauden jälkeen noin 77 000 hirveä.

Hirvikantaa on pienennetty metsästyksellä ja se on pienimmillään yli 20 vuoteen. Hirvitalousalueille asetetut tavoitteet tähtäävät koko maassa 70 000–86 000 yksilön talvikantaan.

Viime vuosina sattuneita hirvieläinkolareita voi tarkastella sähköisessä palvelussa. 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Hirvikolarit painottuvat syksyyn, jolloin hirvieläimet liikkuvat muun muassa kiima-aikojen ja talvilaitumille siirtymisen vuoksi. Kuvituskuva: Mostphotos

Lue myös

Lue lisää aiheesta