Hiiliviisaus tuo yrityksille kilpailuetua ja säästöjä
Oululaisille yrityksille annetaan CarbonWise-toiminnassa työkaluja hiiliviisauteen. Ensimmäinen klinikka järjestetään joulukuussa. Hiiliviisaus on koko kaupungin yhteinen asia.
Hävikkiruuan verkkokauppaa pyörittävä oululainen CiiYou-yritys on vahvasti kiertotalouden tiellä. Joka aamu maanantaista lauantaihin CiiYoun tiimiläiset kiertävät S- ja K-ryhmän ruokakaupoissa keräämässä hävikkihedelmiä ja -vihanneksia.
”Heviä” kertyy kuukausittain 10 000 kiloa, josta 50–60 prosenttia on hyödynnettävissä. Käyttökelpoiset hedelmät ja vihannekset myydään edelleen oululaisiin lounasravintoloihin, kauppoihin ja kuluttajille verkkokaupan kautta.
”Olemme koko ajan pyrkineet pienentämään hiilijalanjälkeämme ja nyt haluamme laskea hiilijalanjälkemme luotettavalla tavalla, jotta voimme kertoa asiakkaillemme, minkälainen vaikutus hävikkiruoan hyödyntämisellä on”, sanoo reilu vuosi sitten perustetun CiiYoun toimitusjohtaja Sakari Kiviniemi.
Tämän takia CiiYou osallistuu CarbonWise-hankkeen järjestämään toimintaan, jossa lisätään yritysten hiiliviisautta eli sitä, että yritykset ymmärtävät oman toimintansa vaikutukset ilmastonmuutokseen ja pyrkivät aktiivisesti vähentämään aiheuttamaansa ilmastokuormaa.
Yritykset aiheuttavat päästöjä ja niiden hiilijalanjäljellä on merkitystä.
Yritykset kiinnostuneet hiiliviisaudesta
Hiiliviisaus on kaikkien yritysten asia toimialasta riippumatta, sanoo hiilijalanjäljen laskentaan erikoistunut asiantuntija Sanna Taskila Macon Oy:stä. Macon toimii hiilijalanjäljen laskennan kumppanina CarbonWisessa.
”Yritykset aiheuttavat päästöjä ja niiden hiilijalanjäljellä on merkitystä. Jos energian tuottaja siirtyy käyttämään biopolttoaineita, asiakkaiden hiilijalanjälki pienenee saman tien. Pienemmillä yrityksillä on yhteenlaskettuna merkittävä vaikutus.”
Alkukartoituksessa lähes 50 oululaisyritystä ilmoitti olevansa kiinnostunut hiiliviisauden lisäämisestä. Joukkoon mahtuu esimerkiksi elintarviketeollisuuden, ICT:n, matkailun ja jätehuollon yrityksiä sekä vaikkapa vaateliike, arkkitehtitoimisto ja taksialan yritys.
”Mukana on toimialoja, joille en ole hiilijalanjälkeä aiemmin laskenut. Hiilijalanjäljen laskenta kuitenkin noudattaa aina tiettyjä perusreittejä, joten lähdemme laskemaan sitä yhdessä yritysten kanssa”, Taskila toteaa.
Hiiliviisaus voi lisätä yrityksen kannattavuutta arjessa.
Hiiliviisauden brändäys tärkeää
CarbonWisen ensimmäinen työpajatyylinen klinikka yrityksille on tiistaina 15. joulukuuta. Tilaisuuden vetää Sanna Taskila.
Mukana on myös raahelaisesta R-taso-nimisestä yrityksestä Outi Törmänen, joka kertoo, miten Taskilan tekemä hiilijalanjäljenlaskenta on auttanut yritystä löytämään keinoja hiiliviisauteen ja sen hyödyntämiseen.
”Heillä hiiliviisaus on tuonut markkinointietua, kuten usein käy”, Taskila tietää.
Lisäksi hiiliviisaus voi lisätä yrityksen kannattavuutta arjessa.
”Päästölähteethän aiheuttavat myös kuluja. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkö, lämmitys, jätehuolto ja ajoneuvot.”
Ensimmäisessä klinikassa aloitetaan yritysten oman hiilijalanjäljen laskemiseen perehtyminen.
Taskila toivoo, että CarbonWise-toimintaan osallistuvat yritykset sitoutuvat kehitystyöhön. Myöhemmin on luvassa asiaa esimerkiksi päästökompensaatiosta ja hiiliviisauden brändäämisestä. Brändäyksessä yrityksiä auttavat Palvelumuotoilu Palo ja Howki Media.
”Kompensointi ei ole viherpesua. Käymme konkreettisia keinoja läpi. Brändäys taas on siksi tärkeää, että hiiliviisaus on kilpailuetu. Asiakkaat arvostavat vastuullisuutta”, Taskila sanoo.

Satama on hiilittömyyspolulla
CarbonWisessa on mukana myös Oulun Satama, joka on jo pitkään pyrkinyt lisäämään hiiliviisauttaan. Suurena kansainvälisenä logistiikan toimijana Oulun Satamalla on ollut ISO-ympäristösertifikaatti jo 1990-luvun alusta lähtien.
Ilmanpäästöjä on laskettu 2000-luvun alkupuolelta asti. Kehitysaskelia otetaan koko ajan ja satamassa on meneillään myös digiprojekteja, joilla sekä parannetaan sataman omaa hiiliviisautta että luodaan sataman asiakkaille ja yhteistyökumppaneille mahdollisuuksia siihen.
”Aluksille on tarjottu maasähköä. Pari vuotta meillä on ollut aurinkopaneelit”, Oulun Sataman liiketoiminnan kehityspäällikkö Päivi Vähänikkilä-Kuronen kertoo esimerkkeinä aiemmista kehitysaskeleista.
Hän toimii CarbonWisen ohjausryhmässä ja voi jakaa osaamistaan ja kokemuksiaan sataman hiilittömyyspolulla oululaisille yrityksille mutta samalla myös oppia muilta. Hiiliviisaudessa ja energiatehokkuudessa voi kehittyä koko ajan, Vähänikkilä-Kuronen sanoo:
”Hiiliviisaus on tulevaisuutta ja nykyisyyttä. Se koskee kaikenkokoisia yrityksiä ja on kestävä kilpailuetu.”
Hiiliviisauden merkitys kaupungin pito- ja vetovoimassa kasvaa jatkuvasti.
Koko kaupungin asia
CarbonWise lisää sekä oululaisten yritysten että Oulun kaupungin hiiliviisautta ja näin tukee Oulun kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2040.
Projektia Oulussa koordinoiva BusinessOulu esimerkiksi ottaa tavoitteekseen hiiliviisauden lisäämisen. Projektiharjoittelijana työskentelevä Anna Riipinen on tehnyt BusinessOulun henkilöstölle kyselyn, jolla on selvitetty hiiliviisauden tilaa. Kyselyn tulosten perusteella lähdetään lisäämään BusinessOulun toiminnan hiiliviisautta.
”Oulun kaupungin hiiliviisaus on meidän kaikkien yhteinen asia, niin yritysten kuin muiden toimijoiden ja jokaisen kaupunkilaisen. Hiiliviisauden merkitys kaupungin pito- ja vetovoimassa kasvaa jatkuvasti”, toteaa CarbonWisen projektipäällikkö Tiina Haapaniemi BusinessOulusta.
”Uskon, että vuonna 2030 meillä ei ole enää yhtään yritystä, joka ei kehittäisi toimintaansa, tuotteitaan ja palveluitaan hiiliviisaaksi.”
CarbonWise
CarbonWise on Uudenmaanliiton rahoittama EAKR- ja 6Aika-hanke, jossa ovat mukana BusinessOulu, Enter Espoo ja Turun ammattikorkeakoulu.
Kaikki yritykset koosta ja toimialasta riippumatta ovat tervetulleita mukaan klinikoihin, webinaareihin ja työpajoihin.
Ensimmäinen klinikka järjestetään verkossa 15. joulukuuta kello 9–11.
Ensi vuoden klinikoiden aiheet ja päivämäärät on jo julkaistu.
-
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.