Siirry suoraan sisältöön

Hieta huhuilee, saari supattaa -tapahtumaviikko kutsuu aistimaan Hietasaaren kesää

15.6.2021

Hieta huhuilee, saari supattaa -taidetyöpajat kutsuvat osallistujia Hietasaaren Holstinpuistoon aistimaan saaren alkavaa kesää. Tapahtumaviikko on osa Kaupunginosataiteilija-kokeiluhanketta.

Hieta huhuilee, saari supattaa -taidetyöpajat kutsuvat osallistujia Hietasaaren Holstinpuistoon aistimaan saaren alkavaa kesää. Tapahtumaviikko on osa Kaupunginosataiteilija-kokeiluhanketta.

Tapahtuman toteuttava Lempeä Kontio Lehdossa -työryhmä tarjoaa elämyksellisiä taide- ja luontokokemuksia alkaneen viikon jokaisena päivänä. Työryhmän muodostavat valokuvaaja, valokuvataiteilija ja syanotypisti Pirjo Lempeä, kuvataiteilija Riikka Kontio sekä sirkustaiteilija, sirkusopettaja ja klovni Katja Lehtola.

Ideoinnin kautta yhteistyöhön

Riikka Kontio kertoo hänen Saari supattaa -pajojensa alkuperäisen idean olleen ajatus tapahtumasta, jossa ihmiset saisivat tulla Hietasaareen jakamaan jonkin itselleen tärkeän viestin, joka ilmaistaan taideteolla.

"Tehdään ympäristötaideteos, jossa jaetaan tämä oma viesti muille. Viesti voi olla installaatio luonnonmateriaaleista, se voi olla vaikka laulu, tai mitä nyt sattuu valikoitumaan viestin muodoksi. Viestin sisältönä voi olla huoli, ilonaihe tai muu kertojalleen tärkeä asia", Riikka Kontio kuvailee.

"Katjan Lehtolan kanssa jatkoa ideoidessamme alkoi aiheen ympärille rakentua muutakin, ja samaan aikaan Pirjolla ajatuksena laittaa syanotypia-teltta pystyyn kesäksi. Yhdistimme voimamme ja päätimme tehdä kolmestaan. Syntyi Hieta huhuilee, saari supattaa -tapahtumaviikko", Kontio jatkaa.

Katja Lehtola näyttää mallia riippukeinumetsään aikoville.

Ympäristötaidetyöpajoja maanantaista torstaihin

Pirjo Lempeän ohjatut pajat, joihin on ilmoittautuminen, ovat syanotypiapajoja. Niissä tehdään valokuvaa ilman kameraa. Syanotypiassa auringon valo valottaa käsitellyn paperin, jonka päälle näissä pajoissa on aseteltu jokin luonnonmateriaali, ja lopputuloksena syntyy hieno kuva. Pirjo Lempeän syanotypia-pajoja on tapahtumaviikolla päivittäin maanantaista torstaihin, yksi paja päivässä.

Saari supattaa -ympäristötaidepajat vetää Riikka Kontio. Ne ovat tiivis versio siitä, kuinka ympäristötaideteoksen kautta ja sen avulla kerrotaan oma viesti. Myös Saari supattaa -pajoja on yksi päivässä, maanantaista torstaihin.

Katja lehtolan pajat ovat saaneet nimen Metsä-Impro. Ne ovat klovnin katseeseen keskittyvää, pysähtynyttä ja liikkeellistä ympäristön havainnointia ja katsomista.

”Perusajatuksena on, että pysähdytään Hietasaaren pusikoihin, koska niistä löytyy aika ihmeellisiä asoita.  Lähtökohtana on leikillinen suhtautuminen ja lapsenomainen ihmeitten löytäminen ihan läheltä”, Lehtola kertoo.

Ilmoittautumattakin voi tulla

Pajojen lisäksi Hieta huhuilee, saari supattaa -viikolla Hietasaaressa on paljon toimintaa, johon voi vain tulla olemaan ja tekemään, ilmoittautumatta. Tällaisia ovat esimerkiksi riippukeinumetsä ja hyönteishotellipaja.

Voi myös tulla rajaamaan langalla oman maisemaikkunan maastoon, itse valittuun paikkaan, jossa on puhuttelevia asioita. Maisemaikkunat muodostavat lopulta yhdessä tehdyn maisemaikkuna-näyttelyn eri puolille saarta.

Viikon aikana saareen tehdään yhdessä myös maataidemandala, johon osallistujat saavat tulla laittamaan luonnonmateriaaleja, joita läheltä löytyy; kiviä, käpyjä, keppejä ja kukkia. Aivan Holstinpuiston lähellä on myös esteettömiä toimintapisteitä. 

Perjantaille on lisätty suosittu Sirkuspaja kaikenikäisille. Viikon päättää hiljainen metsädisco. Paikkoja perjantain ohjelmaan on vielä jäljellä.

Tapahtumaviikko on osa Kaupunginosataiteilija-kokeiluhanketta. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Oulun kaupungin rahoittama hanke, jossa toteutetaan yhteisöllisiä taideprojekteja Oulun kaupunginosissa kaupunginosissa. Hankkeen aikana toteutetaan viidestä kuuteen projektia, joiden tavoitteena on yhdistää taide ja kulttuuri osaksi eri kaupunginosia.

Lisätietoja:
https://lempeakontio.fi/  
https://www.lempea.fi/syanotypiakuvia/

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Lempeä Kontio Lehdossa -työryhmä vetää taidetyöpajoja Hietasaaressa tämän viikon ajan. Kuvat: Pirjo Lempeä

Liittyvät sisällöt

Lue myös