Siirry suoraan sisältöön

Hidas sauna, paras ja parantava paikka

1.5.2021

Syntymä, terapia, terveys ja parantuminen. Nämä yhdistyvät saunottaja ja saunaterapeutti Anu Rosenbergille perinteisessä saunassa. Saunahoidoissa hän yhdistää vanhan perinnetiedon ja saunakokemuksen nykyihmistä hoitavaksi voimaksi.

Perinteinen sauna on kulkenut vahvasti Anu Rosenbergin elämässä. Kaikki lähti lapsuudesta minne liittyy vahvoja, hyviä saunamuistoja.  

”Vaari lämmitti aamusta alkaen saunaa ja illalla vihdottiin Pertunmaalla suvun mökillä. Korsossa rintamamiestalon ajoilta mieleen ovat jääneet joulusaunat sekä Korpilahdelta sauna missä isä on syntynyt”, Rosenberg kertoo.

Saunaterapia löytyi vaikeuksien kautta

Rosenberg korostaa tietoista saunomista, jossa kuunnellaan kehoa ja sitä miltä tuntuu. Olennaisia työkaluja ovat yrtit, turve ja suola sekä hiljaisuuden sauna.

Saunaterapian Rosenberg löysi uupumuksen ja vaikeiden elämänvaiheiden kautta, hän on kokenut muun muassa seitsemän keskenmenoa. Niitä seurasi kuitenkin iltatähti, poikavauva.

”Saunaterapiaopinnot Turussa olivat yksi parhaista ajoista elämässäni”, hän sanoo.

Voisiko omiin vaivoihin etsiä lääketieteen rinnalle hyvinvointia tukevia vaihtoehtoja?

Tällä hetkellä Rosenberg opiskelee perinnesaunottajaksi.

Sauna-alan yrittäjä hän on ollut vuodesta 2014. Luonnokas-yritykselleen hän löysi toimitilat Voimalasta alkuvuonna 2020.

”Asiakkaat voivat tulla tänne saunomaan, mutta menen myös esimerkiksi yritystapahtumiin tai pihasaunoihin saunottamaan”, Rosenberg sanoo.

Eteisessä roikkuukin pellavainen saunottajanpuku, myös saunamyssy kuuluu saunottajan eleganssiin.

Helpotusta vaihdevuosiin saunasta ja turpeesta

Rosenberg luonnehtii itseään perinteitä kannattavaksi yleensäkin. Luontoharrastuksen takia hän perheineen muutti pääkaupunkiseudulta Kempeleeseen vuonna 2009.

Aiemmin Rosenberg on toiminut kirjanpitäjänä, mutta ei halunnut enää jatkaa mielestään niin kontrolloidussa ja pikkutarkassa työssä. Rosenberg on kouluttautunut myös hierojaksi.  

Vaikka hän puhuukin paljon saunan tervehdyttävästä, voimaannuttavasta ja parantavastakin vaikutuksesta, Rosenberg ei vastusta perinteistä lääketiedettä.

”Saunaterapiaopinnoissa terve, ravinteikas ravinto kulki koko ajan siinä rinnalla. Sitä yritän ehdottaa, että voisiko niihin omiin vaivoihin etsiä lääketieteen rinnalle hyvinvointia tukevia vaihtoehtoja. Sellaisia, joissa oikeasti kuunneltaisiin sitä miltä itsestä tuntuu. Siihen on mahdollisuus hitaassa saunomisessa.”

Rosenberg mainitsee naistentautien erikoislääkärin Leena Larvan, joka tekee turvehoitoja. Larva on tuonut esiin saunan ja turpeen hyvää yhteisvaikutusta naisten vaihdevuosivaivoihin.

Rosenbergilta ja Larvalta onkin tulossa yhteinen saunatapahtuma toukokuun lopussa koronan sallimissa rajoissa.

Kesäksi laitetaan saunajurtta

Ouluun Rosenberg odottaa voimakkaampaa saunomiskulttuuria kuten yleisiä saunoja. Ne ovat vahvasti nousussa esimerkiksi Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

”Enemmän kuin ylellisiä, isoja ja tehokkaita saunoja haluan luoda Ouluun perinteistä, hyvää tekevää saunakulttuuria”, Rosenberg hahmottelee.

Omaan kotipihaansa on kesäksi tulossa saunajurtta asiakkaiden nautittavaksi.

 

Anu Rosenberg opiskelee tällä hetkellä perinnesaunottajaksi, joka on yksi harvinaistuva ammatti Suomessakin. Kuvat: Sanna Krook

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta