Siirry suoraan sisältöön

Herra Ylpön taidekaupan teokset liikuttavat kehoa ja tunteita Akseli Klonkin uudessa tanssiteatterissa

29.3.2023

Teatteri Akseli Klonkin kevään ensimmäinen kantaesitys on monitaiteellinen tanssiteos Herra Ylpön taulukauppa. Sen lähtökohtana on käytetty Herra Ylpön 14 kuvataideteosta sekä laulujen sanoituksia. Esityksen ensi-ilta on Klonkka näyttämöllä perjantaina 31. maaliskuuta klo 18.00.

Muusikko Herra Ylppö on myös tuottelias kuvataiteilija, jonka teokset herättivät Akseli Klonkin taiteellisessa johtajassa Janne Kuustiessä niin suurta mielenkiintoa, että hän halusi käyttää Ylpön maalauksia tanssia, sirkusta ja musiikkia yhdistelevän monitaiteellisen esityksen pohjana. Tuore teos on saanut innoitusta myös laulujen sanoituksista.

Teoksen esiintyjälle, näyttelijä Anna-Leena Järvelle Ylpön lyriikat ja musiikkiprojektit olivat entuudestaan tuttuja, mutta taulujen maailma oli hänelle vieraampi.

”Herkullista tässä projektissa on ollut sukeltaa sisään Ylpön taiteeseen. Tutkimme Jannen kanssa kuvia ja mietimme, millaisia tunteita, ajatuksia ja tarinoita niistä meille välittyy. Teimme havaintojen pohjalta kuvakäsikirjoituksen, joka on toiminut inspiraationa sekä liikemateriaalin- että musiikin syntyyn”, Järvi kertoo.

”Olemme ammentaneet innoitusta myös biisien sanoituksista: Mitkä niistä meidän mielestämme yhdistyy kuviin, millaista vuorovaikutusta se synnyttää, ja miten se vaikuttaa liikkeeseen. Kaikki ovat kuitenkin vain meidän näkemyksiämme, sillä emmehän me tiedä, mistä teokset oikeasti kertovat tai miten ne ovat syntyneet”, hän lisää.

Tulkinnan vapaus

Herra Ylpön taidekauppa on paikkasidonnainen esitys, joka on mahdollistanut Klonkka-näyttämön monipuolisen ja leikillisen hyödyntämisen.

”On ollut hauska tutkia tilaa, katsoa, millaisia nurkkia löytyy, ja kuinka eri kokoisia huoneita voi hyödyntää”, kuvailee Järvi.

Esityksessä ei ole selkeää juonta, vaan teos soljuu eteenpäin liikkeen sekä Jukka Krögerin ja Antti Junttilan luoman musiikin ja äänimaailman johdattamana. Teos ei pyri selittämään ja tarjoamaan valmiita ajatuksia, vaan antaa tilaa katsojan omalle tulkinnalle.

Järvelle Ylpön maalaukset ovat herättäneet ajatuksia muutoksesta.

”Voimakkaimmin minulle välittyy muutos olosuhteissa. Se voi liittyä ihmissuhteisiin, henkilön sisäiseen maailmaan tai joihinkin ulkoisiin tekijöihin. Muutoksen myötä ihminen käy läpi tietyn prosessin, joka on joskus kivulias ja joskus jotain mahtavaa, mutta siinä tapahtuu aina jonkinlainen muodonmuutos”, Järvi avaa ajatuksiaan.

Lisätietoa Akseli Klonkin esityksistä löydät tästä linkistä.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Monitaiteellinen Herra Ylpön taulukauppa -teos on saanut innoituksensa Herra Ylpön sanoituksista ja maalauksista. Kuvassa näyttelijä Anna-Leena Järvi. Kuva: Veera Uutinen

Liittyvät sisällöt

Lue myös