Siirry suoraan sisältöön

Hengityssuojainten valmistus Oulussa alkaa kesäkuussa

2.5.2020

Oululainen Screentec Oy on tehnyt sopimuksen viiden yliopistosairaalan muodostaman hankintaringin kanssa hengityssuojainten valmistamisesta. Kahden eri suojausluokan maskeja tuotetaan sopimuksen mukaan yhteensä lähes kuusi miljoonaa kappaletta.

Erityisvastuualueiden (erva) sairaanhoitopiirit ja niiden logistiikkayhtiöt ovat yhdistäneet voimansa keskellä koronapandemiaa perustamalla hankintarenkaan, johon kuuluvat Helsingin yliopistollisen keskussairaalan sekä Tampereen, Oulun, Turun ja Kuopion yliopistollisten sairaalojen erityisvastuualueet.

Hankintarenkaan tavoitteena on luoda uutta tuotantoa kotimaassa ja toteuttaa yhteisiä, vaikuttavia hankintoja. Näin mahdollistetaan myös kotimaisen suojaintarviketuotannon käynnistyminen nopealla aikataululla.

Kuuden miljoonan erä

Oululainen Screentec Oy on erikoistunut lääkinnällisten elektrodien integroituun kehitykseen ja valmistukseen lääketieteellisten standardien mukaan (ISO 13 485 -sertifikaatti) sekä haastaviin olosuhteisiin suunniteltujen käyttöliittymien tuottamiseen.

Nyt yritys on sopinut tuottavansa erva-alueille lähes miljoonan kappaleen erän FFP3-luokan hengityssuojaimia sekä viiden miljoonan kappaleen erän sairaalakäyttöön soveltuvia kirurgisia maskeja. Hankintarenkaan sopimus Screentecin kanssa on voimassa vuoden 2020 loppuun asti.

Sairaalakäyttöön tarkoitettuja suojamia

Screentec on jo aiemmin ehtinyt reagoida suojaintarvikkeiden globaaliin saatavuusongelmaan muokkaamalla tuotantolinjojaan ja käynnistänyt suojavisiirien tuotannon. Nyt se tarttuu yhteiseen haasteeseen hengityssuojainten osalta. Sairaalakäyttöön soveltuvien hengityssuojainten ja kirurgisten maskien tuotanto Screentecin Oulun tuotantoyksikössä alkaa kesäkuun 2020 aikana.

Toimituksen mahdollistavat suojainten tuotantolinjat, jotka Screentec Oy hankkii tulevaa tuotantoa varten. Investoinnilla varmistetaan suojainten huoltovarmuutta Suomeen ja erityisesti myös Pohjois-Suomeen.

”Tilanne kristallisoitui nousevan julkisen keskustelun kautta ja näin halu sekä tarve auttaa kykyjemme rajoissa kasvoi. Kiitoksia on ehdottomasti annettava myös yliopistosairaaloiden hankintaringille proaktiivisesta toiminnasta ja vastuunkannosta vaikeissa olosuhteissa”, taustoittaa Screentec Oyn:n toimitusjohtaja Antti Tauriainen.

Suojaimet jäävät valmistukseen

Suojaustarvikkeiden tuotannon aloittaminen merkitsee Screentecille merkittävää liikevaihdollista kasvua ja työvoiman lisäystä 18–26 henkilöllä. Tulevaisuus näyttää, onko suomalaisille suojaustarvikkeille menekkiä myös Suomen rajojen ulkopuolella.

”Kriisin jälkeen tuotteet jäävät meille tuotantoon. Tavoitteena on rakentaa tuotantomalli sekä löytää suomalaiset yhteistyökumppanit, joiden kanssa tuotantovolyymit sekä kustannukset saadaan kohtuulliselle tasolle. Jo aloitettu suojavisiirituotanto jatkuu ja yhdessä kasvosuojainten valmistuksen kanssa voimme tarjota tuotteita kokonaisvaltaisemmin”, Tauriainen kertoo.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oululainen yritys ryhtyy valmistamaan kesäkuussa kahdenlaisia hengistyssuojaimia. (kuvan malli ei liity uutiseen)

Lue myös