Siirry suoraan sisältöön

Helle huonontaa vedenlaatua – lasten on syytä pysyä pois polskimasta

6.8.2020

Lämmin sää houkuttelee vedenäärelle. Se myös, ikävä kyllä, huonontaa uimavesien laatua. Sinilevää on todettu Oulun seudulla Lämsänjärven ja Valkiaisjärven uimarannoilta. Rajahaudan uimarannalla on puolestaan havaittu järvisyyhyä. Suurimmilta osin Oulun rantojen vedet ovat hyvälaatuisia.

Valkiaisjärven ja Lämsänjärven rantavesissä on havaittu runsaasti syanobakteereita eli sinilevää. Ulosteperäistä coli-bakteeria ei sen sijaan ole havaittu. Rajahaudan uimarannalla uineilla on puolestaan todettu järvisyyhyn oireita. Uimaranta ei ole järvisyyhyn vuoksi uimakiellossa.

Syanobakteerien eli sinilevän määrä vedessä voi vaihdella nopeasti ja ne voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen.

”Ihmisten herkkyys saada oireita syanobakteereista vaihtelee paljon. Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä”, ilmoitetaan ympäristötoimesta.

Järvisyyhy ei ole ihmiselle vaarallinen, vaikkakin kiusallinen. Pitkäaikaista oleskelua vedessä on syytä kuitenkin välttää. Uinnin jälkeen on hyvä kuivata iho huolellisesti karhealla pyyhkeellä.

Järvisyyhy on vesilinnuissa ja kotiloissa loisivien imumatojen toukkien aiheuttama allerginen reaktio ihmisen ihossa. Pieneliö aiheuttaa ihmisen iholla kutinaa ja herkistyneillä henkilöillä järvisyyhyn. Imumatoa tavataan erityisesti rehevissä ja kaislikkoisissa vesissä varsinkin aamutunteina niiden siirtyessä kotilosta vesilintuun.

Tämän vuoksi terveysviranomaiset suosittavat:

1. vältä uimista huonolaatuisessa vedessä, myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille uimareille.

2. jos uit, käy suihkussa uimisen jälkeen

3. pidä lapset poissa rannasta, sillä esimerkiksi veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista

Lisätietoa: http://www.ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto/ajankohtaista

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Perheenpienempien on syytä pysytellä rantahietikolla, jotta huonolaatuista vettä ei mene esimerkiksi suuhun.

Lue myös

Lue lisää aiheesta