Siirry suoraan sisältöön

Heinäpäässä sujuu saksa pieniltäkin

7.2.2021

Heinäpäästä, Hollihaan puiston vierestä löytyy yksityinen saksankielinen päiväkoti Saksanpähkinä. Sen arkipäivään kuuluvat saksankielisten maiden kulttuuri, luonnon kunnioittamisen periaatteet sekä yhteistyö saman rakennuksen Montessori-päiväkodin kanssa.

Saksanpähkinään voi tulla kuka tahansa lapsi. Saksan kielen taitoa ei tarvita.

”Kaksikielisiä perheitäkin löytyy. Vanhemmat ovat kuulleet meistä paljon myönteistä ja he arvostavat esimerkiksi vanhoja, kodinomaisia tilojamme”, tietää päiväkodinjohtaja Katja Koirikivi.

Niinkin käy, että perhe ei ole aluksi kiinnostunut saksan kielestä, mutta vanhemmat alkavat lapsen päiväkotipäivien myötä opetella sitä.

Vanahan ajan kahaveilla syötiin omenahyvettä

Saksanpähkinässä on myös projekteja. Se tarkoittaa, että vuosi vietetään tietyn teeman parissa. Tämä on miellyttänyt sekä lapsia että vanhempia.

Yksi sellainen on ollut Vanha Oulu -projekti. Sen tiimoilta järjestettiin esimerkiksi vanahan ajan kahavit, joille tehtiin itse Katri Antellin nimipäivän aikoihin omenahyvettä. Tilaisuutta varten pukeuduttiin vanhoihin asuihin.

Taustamusiikkina kuultiin vanhaa jatsia ja kuinka ollakaan, tunnelma vaikutti osallistujien käytökseen.

”Yksi lapsista sanoi lopuksi: kiitos seurasta”, muistaa Koirikivi.

Nyt on aloitettu Päivi Honkakosken kirja oululaisesta prinsessa Ebbasta, joka meni naimisiin saksalaisen prinssin kanssa.

Saksanpähkinässä tutustutaan saksankielisten maiden kulttuuriin ja perinteisiin. Kuvassa harjoittelijan esittämä Nikolaus, joka käy joulukuun alussa saksankielisellä alueella pudottamassa lasten kenkiin tai sukkiin yllätykset. Hän ei ole joulupukki, vaan taustalla on vanha pyhimystarina. Nikolaus kuuluu olennaisesti saksalaiseen joulunaikaan.

Meri- ja metsäretkelle sekä Hollihaan puistoon liikkumaan

Projektityöskentelyssä tutustutaan myös lasten omiin lähiympäristöihin ja näin vahvistetaan lapsen identiteettiä.

”Ympäristökasvatus ja luonnossa liikkuminen liittyvät Saksanpähkinässä kaikkiin projekteihin: opetellaan kierrätystä, Heinäpäässä tehdään metsä-meriretkiä, bongataan lintuja sekä käytetään monipuolisesti Hollihaan puistoa esimerkiksi liikuntaan”, Koirikivi kertoo.

Saksanpähkinässä kasvaa 18 lasta. Nuorin on nyt kaksivuotias ja opetusta on esikouluikäisillekin.

”Yksi syy tuoda lapsia Heinäpäähän on, että sisarukset mahtuvat samaan päiväkotiin”, mainitsee Koirikivi.

Saksankielinen päiväkoti on toiminut Oulussa vuodesta 1970. Päiväkodissa on yksi kolmasosaa saksankielistä opetusta. Töissä on aina kaksi suomenkielistä opettajaa ja yksi saksankielinen opettaja sekä harjoittelija saksankielisestä maasta.

Esiopetus järjestetään saman talon Montessori-päiväkodin kanssa. Lisäksi saksanpähkinälasten vanhemmilla on mahdollisuus olla mukana päiväkodin tukiyhdistyksessä.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kun lapsi oppii päiväkodissa saksaa, vanhemmatkin kiinnostuvat kielestä. Kuva: Saksanpähkinä-päiväkodin arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta