Siirry suoraan sisältöön

Heinäpään jalkapallostadionista keskustelutilaisuus – esiin nousivat liikennejärjestelyt ja melutasot

6.11.2021

Heinäpäähän suunnitteilla olevan stadionin olisi tarkoitus valmistua vuonna 2023. Keskustelutilaisuudessa kuultiin lähiasukkaiden huolia ja hankkeen puolesta toimivien tahojen vastauksia. Heinäpään jo ennestään huono parkkipaikkatilanne oli monen alueella asuvan huolena.

Heinäpään jalkapallostadionhanke liikkuu hiljalleen eteenpäin. Heinäpään asukkaita sekä muita asiasta kiinnostuneita kuultiin Aleksinkulmalla viime keskiviikkona, 3. marraskuuta, järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Lähes kaikkien puheita leimasi huoli liikennejärjestelyiden toimivuudesta alueella. Kommenteissa nousi esille alueen jo nyt tukkoisaksi muodostunut liikenne ja parkkipaikkojen riittämättömyys.

Nykyisellä paikalla sijaitsevilla kentillä järjestetyt pikkupelit ovat syöneet parkkipaikkoja ja aiheuttaneet hetkellisiä liikenneongelmia paikalla. Keskusteluun osallistuneiden huolena on, että jalkapallostadionilta lähtevä liikenne aiheuttaisi suuria ruuhkia, joka vaikeuttaisi lähiseudulla asuvien arkiliikennettä.

Jalkapallostadionin sijoituspaikkana oleva Heinäpään Urheilukeskus sijaitsee noin 150 metrin etäisyydellä lähimmästä asuintalosta, eli noin kolmen lyhtypylväänvälin päässä. Stadionin läheisyys asuintaloihin aiheutti huolta otteluista aiheutuvasta melusta. Meluhaitan vaikutukset oli kuitenkin otettu jo huomioon.

“Suljettu stadion estäisi äänen karkaamisen kentältä. Pelit myös järjestettäisiin niin, että ne loppuvat noin kello kuuden aikoihin, jolloin häiriöitä ei enää illasta olisi. Konsertit voivat jatkua pidempään, mutta niiden pitää noudattaa kaupungin järjestyssääntöjä”, OCT-sijoitus Oy:n toimitusjohtaja Tomi Kaismo kertoo.

Nurmikentät parkkipaikkojen alle

Oulun jalkapallotoiminnassa aktiivisesti 25 vuotta toiminut Ari Törmä antoi palautetta stadion-hankkeeseen. Hänen mielestään stadionhankkeessa hyvintoimiva virkistysalue vaihtuisi parkkipaikoiksi ja vähentäisi kaupunkilaisten liikuntamahdollisuuksia.

“Alueella on nyt neljä nurmikenttää, joita käyttävät alueen kaikki nuorisojoukkueet, alasarjajoukkueet sekä puulaaki jalkapalloilijat. Nyt hyvintoimiva Oulun ainoa laaja yhtenäinen urheilukeskus vaihtuu yhteen stadioniin ja parkkipaikkoihin. Liikuntalaitospäällikkö Matti Raution mukaan junioriturnauksia ei alueella enää voisi järjestää aiemmassa muodossa”, Törmä kertoo.

Paikallinen yrittäjä Ari Törmä (keskellä) kokee uuden stadionin sijainnin olevan karhunpalvelus oululaisille. Vasemmalla kuuntelemassa muun muassa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen.

Jos stadionin rakennustyöt kestävät vuoteen 2023, se tarkoittaisi sitä, että paikallisten nuorisoliigojen pelit Heinäpäässä vaikeutuisivat, jolleivät ne sitten lakkaa kokonaan kahdeksi vuodeksi. Hankkeen jälkeen kenttien määräkin alueella vähenisi.  Oulun alueelta löytyy useita muita mahdollisia pelikenttiä junioripelaajille, mutta monet niistä ovat puuttellisia.

“Ongelmana on sosiaalitilojen ja vessojen puute monessakin paikassa. Halusin tuoda puheenvuorollani esiin vaihtoehtoista ratkaisua. Siis stadionin rakentaminen toisaalle, Tulliväylän ja Kuusamontien väliin jäävälle alueelle. Tämä ratkaisu ottaisi huomioon heinäpääläisten huolet sekä lisäisi liikuntapaikkoja eikä vähentäisi niitä”, Törmä kertoo.

Raatin stadionilla jää kausi lyhyeksi

MunOulu uutisoi aiheesta viimeksi 23. lokakuuta 2021. Heinäpään jalkapallostadionille olisi tarkoitus saada 5000 ihmiselle katsomopaikat. Tämän lisäksi stadionin katutasolle tulisi liiketiloja.  Stadion tulisi, AC-Oulun tämänhetkisen harjoittelupaikan, Raatin stadionin korvaajaksi.

Jalkapallon pelaaminen siirtyisi uuden stadionin myötä kokonaan Heinäpäähän. Arkkitehti Paavo Karjalaisen mukaan Raatin siirtonurmikenttä ei kestäisi samanlaista rasitusta kuin lämmitettävä tekonurmikenttä. Uusi tekonurmikenttä myös takaisi sen, että jatkossa koko huhtikuusta lokakuuhun kestävä jalkapallokausi voidaan pitää kokonaan.

OCT-Stadion Oy, joka toimii OCT-sijoitus Oy:n tytäryhtiönä hankkisi stadionin rakentamiseen kolme neljäsosaa yksityisenä rahoituksena. Loppuosa stadionin rahoituksesta tulisi Oulun kaupungilta sekä muilta julkisilta tahoilta. Kaavaehdotus on 18.11.2021 asti nähtävillä Oulun kaupungin nettisivuilla, minkä jälkeen se siirtyy kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

Lisää stadionin rakentamisesta tästä linkistä

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Asemakaava-arkkitehti Virpi Kujala esittelee uuden Stadionin ratkaisuja ja paikkaa Heinäpäähän. Kuvat: Petri Uusitalo

Liittyvät sisällöt

Lue myös