Siirry suoraan sisältöön

Hauru tuo älykkään jätekuljetuksen tilaussovelluksen käyttöön Oulussa

12.4.2022

Haurun Jäteauto Oy on tuonut Suomen älykkäimmän jätehuollon oululaisten asiakkaiden käyttöön. Tammikuusta alkaen yrityksen käytössä on ollut Smart Waste Bin -mobiilisovellus, jonka avulla asiakas tilaa jäteastian tyhjennyksen tarpeen mukaan. Tämä uusi sovellus merkitsee samalla myös sitä, että jätekuljetukset on mahdollista ajoittaa asiakkaan ehdoilla.

Oululainen ympäristöhuoltoalan yritys Haurun Jäteauto Oy on ottanut tammikuussa käyttöön Smart Waste Bin -mobiilisovelluksen, jonka avulla kyseisen yrityksen asiakas voi tilata jäteastian tyhjennyksen nappia painamalla. Tämä sovellus ladataan Google Play -kaupasta tai App Storesta sen jälkeen, kun kiinteistö on kytketty Hauru Smart -verkkoon.

Haurun Jäteauto Oy:n toimitusjohtajan Mikko Haurun mukaan vastaavanlaista sovellusta on tutkittu laajasti, mutta Oulussa oltiin edelläkävijöitä käyttöönotossa.

”Vastaavaa sovellusta, jossa tieto liikkuu asiakkaalta automaattisesti jätehuoltoyrityksen ajoreitille, ei ole olemassa missään muualla”, hän kertoo.

Haurun mukaan uudella sovelluksella on jo satoja käyttäjiä Oulun talousalueella. Tämän sovelluksen avulla jätehuolto muuttuu täysin tilausperusteiseksi. Palvelu on suunnattu erityisesti omakotitalouksille.

Jätekuljetusta tilauksena omakotitalouksille

Oululaisten käytössä nyt olevan Smart Waste Bin -mobiilisovelluksen kehittäminen alkoi viime vuonna. Mikko Haurun mukaan tämän sovelluksen kehittämiselle oli olemassa useita syitä. Nämä syyt liittyivät jäteastioiden täyttöasteeseen, jätekuljetuksiin ja myös asiakkaiden tarpeisiin.

”Perinteinen staattinen, viikkorytmiin perustuva jätehuolto ei ota kantaa jäteastian täyttöasteeseen, siksi astiat tyhjennetään useimmiten vajaina, tai sitten perinteinen rytmi ei riitä asiakkaille. Tahtotilana meillä on myös kaiken turhan liikenteen vähentäminen”, hän kertoo.

Hauru pitää uuden Hauru Smart -palvelun hyvinä puolina myös sitä, että asiakkaan ei tarvitse keskeyttää jätehuoltoa missään vaiheessa. Tämä tarkoittaa samalla myös sitä, että jätekuljetus tapahtuu asiakkaan ehdoilla.

”Nyt tässä asiakas tilaa palvelun ja Hauru tulee tyhjentämään astiat vain ja ainoastaan, kun asiakas niin haluaa”, hän kertoo.

Smart Waste Bin -mobiilisovelluksen omistaa oululainen Wastebook Oy. Haurun Jäteauto Oy tarjoaa tämän sovelluksen asiakkailleen Oulun talousalueella. Tämä yritys tarjoaa älykästä jätehuoltoa omakotitalouksille, taloyhtiöille, kiinteistöille, yrityksille ja myös tapahtumanjärjestäjille.

Kehitystyössä huomioidaan asiakastarpeet

Uusi Smart Waste Bin -sovellus, jonka avulla asiakas tilaa jäteastian tyhjennyksen, tuo lisää vaihtoehtoja jo käytössä olevaan Haurun Jäteauto Oy:n käyttämään, sensoreita hyödyntävään älykkääseen jätehuoltoon. Haurun älykkäitä jäteastioita on ollut käytössä Oulussa viime vuodesta alkaen. Näissä älykkäissä jäteastioissa on sensori, joka kertoo sen, milloin jäteastia on täyttymässä. Seuraavaksi tieto välittyy pilvipalvelun kautta yrityksen jätteenkuljetusautolle, ja näin ollen tyhjennykset tapahtuvat oikea-aikaisesti.

Haurun Jäteauto Oy:n autot ovat käyttäneet polttoaineena biokaasua vuodesta 2018 alkaen. Tämän yrityksen autot tankataan Ruskon tankkausasemalla biokaasulla, joka on valmistettu kotitalouksien ja kauppojen lajittelemasta biojätteestä, jonka Haurun Jäteauto Oy on kerännyt.

Haurun Jäteauto Oy perustettiin vuonna 1957. Toimitusjohtaja Mikko Hauru edustaa tässä yrityksessä kolmatta sukupolvea. Haurun Jäteauto Oy:n palveluihin kuuluvat jätehuolto- ja viemärihuoltopalvelut ja vaihtolavojen toimitukset.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Haurun Jäteauto Oy on ottanut tänä vuonna käyttöön mobiilisovelluksen, jonka avulla asiakas voi tilata jäteastian tyhjennyksen. Kuva: Haurun Jäteauto Oy

Lue myös

Lue lisää aiheesta