Siirry suoraan sisältöön

Haukiputaan Teatterikuopalla sukelletaan tänä syksynä Tunteen Paloon

19.9.2021

Tunteen Palo on tarina suuresta elokuvatähdestä, suomielokuvien imperiumista ja sodanjälkeisestä taiteilijaelämästä. Näytelmä etenee tietysti ikivihreiden elokuvasävelmien siivittämänä.

Haukiputaan Teatterikuopassa sai ensi-iltansa 11. syyskuuta Raija Päkkilän ohjaama, Ismo Sajakorven kirjoittama ja Nurkkanäyttämön esittämä musiikkinäytelmä Tunteen Palo. Näytelmä kertoo Tauno Palosta ja suomalaisen elokuvan kulta-ajasta.

"Tunteen paloa esitetään lokakuulle saakka, kymmenen esitystä meillä nyt sen kanssa on. Näytelmä sai hyvän vastaanoton, ja etenkin toisena iltana koronarajoitetut katsomopaikat melkein loppuivat kesken. Seuraavana tuotantona on valmistumassa, ehkä jo marraskuussa, Haukiputaan senioriteatterin Päättyneiden päivien baari -näytelmä", Päkkilä kertoo.

Raija Päkkilä tunnetaan erityisesti Haukiputaan, mutta myös Iin, Yli-Iin, Kiimingin ja Ylikiimingin harrastajateatterien pitkäaikaisena, kantavana voimana, joka eläkkeelle jäätyäänkin jatkaa uusien tuotantojen parissa.

Tunteen paloa ja vanhoja lauluja

Päkkilän tuorein ohjaus Tunteen Palo on riemukas ja koskettava kertomus Tauno Palosta, hänen elokuvaurastaan ja hänen elämänsä suuresta rakkaudesta. Tunteen Palo on myös tragikoominen tarina SF-elokuvaimperiumista ja sodanjälkeisestä taiteilijaelämästä. Näytelmä etenee ikivihreiden elokuvasävelmien siivittämänä, siinä kuullaan muun muassa Rosvo Roope, Potkut sain, Katupoikien laulu ja Kulkurin valssi. Tauno Palon roolissa on Timo Rautio.

"Vielä ei tiedä näytelläänkö Tunteen Paloa keväällä, mutta jos tuntuu, että silloin yleisöä riittäisi ja saadaan ottaa täydet katsomot, niin kyllä Nurkkanäyttämö jatkaa sen kanssa. Mielellään pitäisin näytelmän ohjelmistossa pitempään, kun siihen on tehty niin iso työ. Varsinkin kun Olli Roman erikseen ohjasi ja harjoitutti musiikin siihen," Päkkilä kertoo.

Tunteen Palo kertoo myös Tauno Palon elämän suuresta rakkaudesta. Kuva: Sanni Luttinen

Senioriteatteri lähenee keski-ikää

Seniorien näytelmäkerhon Raija Päkkilä perusti Haukiputaalle yli kolmekymmentä vuotta sitten. Se toimii edelleen alkuperäisellä nimellään Haukiputaan senioriteatteri, ja sen näyttelijöistä muutama on ollut mukana alusta asti, vanhin tämän vuoden osallistujista on 90-vuotias.

"Harjoittelemme ja esitämme yhden näytelmän vuoden aikana. Nyt valmistumassa on Päättyneiden päivien baari -näytelmä, jonka on kirjoittanut harrastajakirjailija ja -näyttelijä Kirsti Hanhela", Päkkilä sanoo.

Haukiputaan senioriteatteri käy tämän tulevankin näytelmänsä kanssa eri hoitolaitoksissa, ja luultavasti jälleen pidetään Teatterikuopalla jonkinlaiset iltamat näytelmän parissa. Näytelmä on jo tilattu myös Kiimingin kirjastotalon nuorisotila Sykkeeseen.

Raija Päkkilä on onnellinen siitä, että on saanut ohjata useita erilaisia ja eritasoisia ryhmiä. Kuva: Mikko Törmänen

Halosenniemestä maailmalle ja takaisin

Haukiputaan Halosenniemestä kotoisin oleva Raija Päkkilä pätevöityi ohjaajaksi ja näyttelijäksi muun muassa Mikkelissä ja Tampereella opiskellessaan.

"Keskikoulun jälkeen hain ja pääsin Mikkelissä toimivaan nuoriso-opisto Paukkulaan. Siellä opiskelin kaksi vuotta teatteritaidetta. Olin myös näyttelijäharjoittelijana Mikkelin teatterissa muun opiskelun lisäksi," Päkkilä muistelee.

Haukiputaalle Raija Päkkilä jossakin vaiheessa kuitenkin palasi, ja sinne perusti sekä perheensä, että uransa taiteen tekijänä. Kysyntää on kotikylällä ja naapuripitäjissä riittänyt monipuoliselle tekijälle, joka jo pienenä tyttönä tapasi kiivetä tuolille lausumaan runoja, kun kotiin tuli vieraita.

"Minulla on ollut onni saada ohjata useita erilaisia ja eritasoisia ryhmiä. Ohjattavanani on ollut lapsi-, nuoriso- ja senioriryhmiä. Musiikkinäytelmiin erikoistunut Kiiminkiläinen Cappas -teatteri on myös ohjattaviani. Musiikkinäytelmissä toisena ohjaajana on Olli Roman, musiikin ammattilainen. Aiemmin hänen rinnallaan toimi myös kaksi vuotta sitten edesmennyt hovisäveltäjäni Kari Korhonen.”

”Nurkkanäyttämön esityksiä ovat olleet esimerkiksi Joni Skiftesvikin kirjoittamat Tuulen poika, Granfeltin sahalla ja Vastuullinen tehtävä. Niin, Skiftesvikin Tuulen poika. Itse asiassa oikein harmittaa, että en ole toista kertaa tehnyt sitä”, Raija Päkkilä sanoo.

Tunteen Paloa Haukiputaan Teatterikuopalla, Revontie 45. Esitykset: la 18.9. 19.00, su 19.9. 16.00, la 2.10. 19.00, su 3.10. 16.00, la 9.10. 19.00, su 10.10. 16.00, la 23.10. 19.00 ja su 24.10. 16.00

Lisätietoja tästä linkistä

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tunteen Palo -näytelmässä Tauno Palon roolissa on Timo Rautio. Kuva: Sanni Luttinen

Lue myös

Lue lisää aiheesta