Siirry suoraan sisältöön

Härkmanin sisarusten opiskelupaikat varmistuivat, mutta jännitystä riitti loppumetreille asti

17.6.2021

Peruskoulu päättyi kesäkuun 5. päivä ja samalla loppui Härkmanin sisarusten yhteinen koulutaival. Molemmille löytyi mieluinen opintopolku opinto-ohjaajan avustuksella. Peruskoulun ensimmäisestä luokasta lähtien samalla luokalla olleet sisarukset ja luokalla ollut tiivis kaveripiiri lähtee kukin omiin suuntiinsa ja se on jännittävää, mutta samalla myös haikeaa.

Oulun lukioihin haki kevään 2021 yhteishaussa 1855 ensisijaista hakijaa. Myös Laura Härkman haki Merikosken lukioon, mutta tuli valituksi OSAOn toimipisteeseen Kaukovainiolle opiskelemaan sähköalaa. Opiskelupaikan varmistuminen oli iloinen uutinen.

“Minulla on lukihäiriö, minkä vuoksi lukeminen ja kirjoittaminen on hidasta. Opiskelu teettää minulle paljon töitä, siksi on oikeastaan hyvä, että pääsin opiskelemaan sähköalaa. Olen hyvä matemaattisissa aineissa ja sähköalassa on paljon käsillä tekemistä, joten koulutus varmasti sopii minulle. Pääsimme keväällä vierailemaan Kaukovainiolla ja jo silloin tuntui, että tämä voisi olla minulle sopiva ala”, toteaa Laura Härkman tyytyväisenä saamastaan opiskelupaikasta.

Tiet erkanevat

Kaksoissisar Erika Härkman on vähintään yhtä iloinen saamastaan opiskelupaikasta. Erikalla on kesän aikana edessään muutto Kemiin opiskelemaan ammattiopisto Lappiaan ensihoitajaksi.

“Kyllä jännitti, tulenko valituksi. Hakijoita oli paljon ja sisään otetaan vain kymmenen opiskelijaa. Kävin pääsykokeissa keväällä, piti tehdä fysiikkatesti ja kirjallinen osuus. Molemmat meni hyvin, mutta silti olin helpottunut, kun paikka varmistui”, Erika huokaa onnellisena.

Peruskoulun läpi samalla luokalla opiskelleille sisaruksille uusi elämänvaihe on jännittävä ja toisaalta haikeakin.

“Toinen on ollut tuki ja turva ja aina kaverina, kun olemme olleet samalla luokalla. Opiskelussa on ollut iso apu, että toiselta on voinut kysyä, jos jotain ei ymmärrä tai osaa. Ja koulussa oma kaveripiiri on ollut tiivis ja kaikki ovat olleet tuttuja ja ympäristö turvallinen.”

”Nyt kaikki lähdetään omiin suuntiin. Ehkä vanha kaveripiiri säilyy vähintään snäppikaverina, kun ei enää päivittäin olla tekemisissä”, sisarukset pohtivat muutoksen edessä.

Opinto-ohjauksella iso merkitys

Härkmanin sisarukset kiittelevät yläasteensa opinto-ohjaajaa, jonka avustuksella selkeytyi ajatus, mihin voisi hakeutua opiskelemaan.

“Minulle oman alan löytyminen ei ollut ihan yhtä selvää, kuin Erikalle. Toisaalta lähihoitajan opinnot kiinnostivat, mutta kun olen matemaattisissa aineissa ihan lahjakas, opo ehdotti katsomaan teknisten alojen vaihtoehtoja ja sähköala nousi esille. Kun isoveljen kaveritkin on Kaukovainiolla opiskelleet ja pääsimme tutustumiskäynnille kouluun, alkoi oma valinta selkeytyä”, muistelee Laura viimekevään valmistautumista yhteishakuun.

“Minulle ensihoitajan tutkinto tuntui omalta heti, mutta tutkintoa ei voi opiskella Oulussa. Hain Kemiin ja Oulaisiin, mutta onneksi pääsin Kemiin”, Erika toteaa.

Molemmat sisarukset suunnittelevat suorittavansa kaksoistutkinnon, eli tavoitteena on käydä myös lukio-opinnot ammatillisen koulutuksen ohessa. Kemissä ensihoitajan opintojen ja lukiokurssien yhteensovittaminen on helpompaa. Erika on katsellut jo valmiiksi sopivia yksiöitä Kemistä läheltä koulua ja äiti on suunnitellut omat lomansakin tulevaa muuttoa silmällä pitäen.

“On oikeastaan aika kiva, että pääsee opettelemaan itsekseen elämistä. Toivottavasti opin hoitamaan raha-asiat niin, että en tuhlaa kaikkia rahoja”, nauraa Erika.

Ennen opintoja kesätöihin

Ennen syksyn opintojen alkua molemmat tytöt ovat kesätöissä. Kesätyöpaikka ei olekaan mikä tahansa, vaan maatila Kiimingin Alakylässä. Laura on jo oman kesätyöjaksonsa tehnyt ja pääsi kesätyöntekijänä ihan itse asiaan, eli muutamaksi päiväksi navettatöihin.

“Oli ihan mukava tienata omaa rahaa, laitoin palkan säästöön Helsingin lomareissua varten. Sain koulusta myös stipendin, kun sain viimeisen vuoden aikana nostettua omia numeroitani niin paljon. Opettajat huomioivat tosi hyvin lukihäiriöni, joten sain lisäaikaa kokeissa ja sitä kautta alkoi ne arvosanatkin parantua”, iloitsee Laura kovasta työstään saamista ansioista.

Monien peruskoulusta toiselle asteelle siirtyvien nuorten tavoin nuorten kesäohjelma on selkeä.

“Otetaan chillisti ja nautitaan lomasta”, sisarukset hymyilevät.

Katso Oulun lukioiden keskarvorajat tästä linkistä.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Erika (vas.) ja Laura Härkman iloitsevat saamistaan opiskelupaikoista. Tulevaisuuden ensihoitaja ja sähköalan ammattilainen suunnittelevat kaksoistutkinnon opiskelua. Toisen asteen opiskelijavalinnat ilmoitettiin hakijoille torstaina 17. kesäkuuta. Kuva: Anne Laurila

Lue myös

Lue lisää aiheesta