Siirry suoraan sisältöön

Haluatko nikkaroida digistä? – pääkirjastoon on nyt avattu digiverstas

2.9.2020

Oulun pääkirjastossa on avattu kaikille diginiiloille tarkoitettu Digiverstas, jossa on mahdollista tulostaa vaikka kolmiulotteisia tuotteita tai prässätä kangaspainatuksia.

Tänään keskiviikkona 2. syyskuuta on avattu pääkirjaston lehtisalin yhteyteen Digiverstas, jossa asiakkaat pääsevät tutustumaan uuteen teknologiaan ja digitaaliseen pienvalmistamiseen.

Digiverstaan laitteiden käyttö perustuu itsenäiseen tekemiseen, kirjaston Digitalkkarit neuvovat laitteiden käytön ja auttavat tarvittaessa. Ensimmäisen käyttökerran yhteyteen tulee varata aika myös Digitalkkarille opastusta varten.

Verstaasta löytyy 3D-tulostin, vinyylileikkuri, lämpöprässi ja mediatyöasema, jonka lisälaitteina ovat filmi- ja asiakirjaskanneri sekä piirtopöytä. 3D-tulostimella voi tulostaa pienehköjä kolmiulotteisia kappaleita. Käytettävät tulostusmateriaalit ovat myrkyttömiä ja biohajoavia.

Matalan kynnyksen paikka

Tavoitteena on luoda matalan kynnyksen paikka uuteen teknologiaan tutustumiseen ja oppimiseen. Tila on luonteva jatko jo kymmeniä vuosia jatkuneille kirjaston tarjoamille digitaalisille palveluille ja laitteille. Varaukset laitteille tehdään osoitteessa varaamo.ouka.fi tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Vinyylileikkuria käytetään uniikkien tarrojen ja kangaspainatusten tekemiseen. Tarramateriaali soveltuu tasaisille pinnoille, kuten ikkunoihin tai läppärin koristeeksi. Lämpöprässillä painetaan lämmönsiirtokalvolle luotu kuva tai teksti esimerkiksi t-paitaan tai kangaskassiin.

Valokuvien, negatiivien ja diojen skannaaminen ammattilaistason laadulla onnistuu mediatyöasemalla. Käytössä on myös Wacom Cintiq Pro 24 -piirtonäyttö. Digiverstaan tyyppiset makerspace-kokonaisuudet ovat yleistyneet viime vuosina kirjastoissa.

Digiverstaassa on käytettävissä muun muassa vinyylileikkuri ja lämpöprässi, niiden käyttöön saa Digitalkkareilta opastusta.

Lue myös

Lue lisää aiheesta