Siirry suoraan sisältöön

Häijyjä vieraslajeja torjuttiin Oulun seudulla

14.8.2022

Oulussa on tänä kesänä torjuttu vieraslajeja ranta-alueilta sekä rakennetuilta viheralueilta. Myös jättipalsamitalkoita järjestettiin kaupungin yleisillä alueilla kaikille avoimina tapahtumina. Vielä elokuussa ennättää torjua kurtturuusua ja lupiinia.

Vesistöjen läheisyydessä kuten Oulussa kasvustot leviävät tehokkaasti. 

”Varsinkin Oulun seudulla meillä on vielä mahdollisuus vaikuttaa lupiinin leviämiseen, sillä sitä ei meillä esiinny niin paljon kuin Etelä-Suomessa. Meren läheisyydessä ja yleensä ranta-alueilla kurtturuusut puolestaan leviävät herkästi”, sanoo kunnossapitosuunnittelija Jaana Koivisto vieraslajitalkoita järjestäneeltä Oulun Infralta. 

Lupiinin ja kurtturuusun poistamista puoltaa luonnon monimuotoisuuden vaaliminen. 

”Jos lupiini pääsee leviämään, se vie elintilaa kauniilta ketokasveilta, sillä se pärjää ravinneköyhilläkin kasvupaikoilla. Lupiini myös sitoo typpeä ja näin tekee ravinteikkaammaksi kasvuympäristöä. Ketokasvit taas eivät pärjää liian ravinteikkaassa ympäristössä”, kertoo Koivisto. 

Kurtturuusu niin ikään menestyy niukoissa olosuhteissa. Koivisto huomauttaa, että se tekee ympäristöstään läpipääsemättömän ryteikön, jossa kärsivät virkistysarvot ja luonnon monimuotoisuus. 

Tarkkana puutarhajätteen kanssa

Vieraslajeja on tänä kesänä poistettu talkoilla Turkansaaressa, Pateniemen Neulaspuistossa, Toppilan Mannisenpuistossa sekä Merituulentiellä Oulunsalossa. 

Lupiinikasvustoja ovat torjuneet tänä kesänä lampaat Haukiputaan Asemakylällä Kiiminkijoen varressa. Kurttulehtiruusua poistettiin heinäkuussa Haukiputaan Meriniemessä.

Vielä elokuussakin voi torjua kurtturuusua ja lupiinia, mutta ei jättipalsamia. Elokuussa se siementää, siemenet poksahtavat torjunnoissa lentoon ja leviävät ympäristöön. 

Kaupunkilaiset voivat torjua vieraslajien leviämistä omalta osaltaan huolehtimalla siitä, että puutarhajätettä ei viedä metsiin ja ympäristöön. Pihakasveja ei myöskään saa päästää leviämään oman pihan ulkopuolelle. 

Vieraslajeja torjutaan pitkään

Kesän torjuntatalkoot liittyvät viime kesänä alkaneeseen hankkeeseen ”Vieraslajien torjunnan ja yhteistyön kehittäminen merikaupunki Oulussa”. Hanketta vetää Oulun Infra -liikelaitoksen ympäristöpalvelut sekä Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen maa- ja mittaus-yksikkö. 

Yhteistyötahoja ovat myös Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys, Haukiputaan Asemakylän kyläyhdistys sekä Oulun Seudun pienpetopyytäjät ry, jotka torjuvat minkkejä. 

Kainuun ELY-keskus on myöntänyt valtionavustusta vieraslajien torjuntaan kahdelle kesälle. 

”Mikäli mahdollista, syksyllä haetaan jälleen avustusta ensi kesän vieraslajitorjuntoihin. Vieraslajien torjunta on pitkäjänteistä työtä”, muistuttaa Koivisto. 

Kaikille kasveille on olemassa eri torjuntatavat. Ohjeita torjuntaan löytää Vieraslajit.fi -sivustolta.  
 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ihmisiä niityllä hävittämässä vieraslajeja. Paikka on Turkansaaressa.
Turkansaaressa torjuttiin heinäkuussa jättipalsamia, joka on helpoimmin torjuttavia vieraslajeja. Se lähtee maasta juurineen käsin nyhtämällä. Kuva: Henna Pätsi

Lue myös

Lue lisää aiheesta