Siirry suoraan sisältöön

Golfpalloja, juomapulloja, korttipakkoja – Hei, me kerätään! -näyttely meneillään Ainolassa

9.9.2020

Ihminen on hamstraaja. Pohjois-Pohjanmaan museon infotilassa avautuukin 9. syyskuuta pienoisnäyttely Hei, me kerätään!. Pitkään harkittu, mutta nopsaan koottu näyttely esittelee Luupin henkilökunnan hauskoja keräilykohteita.

”Näyttelystä tuli yhtä hauska kuin itse alkuperäisideakin on. Henkilökunnan aarteista löytyi peräti kuusitoista mielenkiintoista keräilykokonaisuutta kameroista elokuvalippuihin ja jääkaappimagneetteihin”, kertoo museolehtori Arja Keskitalo.

Joukossa on myös muun muassa intendentti Patrik Franzénin kokoelma golf-palloista.

”Keräilijäluonne kun olen, aloin kerätä vanhoja golfpalloja. Erityisesti halusin löytää Dunlop 65 -merkkisiä palloja, jonka on sanottu olevan ensimmäinen huippupallo. Suurin osa esillä olevista palloista on juuri tätä merkkiä. Pallo perustuu 1800-luvun lopulla tehtyyn keksintöön, jossa kuminauhaa laitettiin tiukalle kerälle ja pallon kuori tehtiin balatasta, joka on luonnonmateriaalia”, kertoo Franzén.

Pelikortteja joka lähtöön

Yhteistyökoordinaattori, Sampo Puoskari Tiedekeskus Tietomaasta on kuljettanut Ainolaan puolestaan laatikollisen pelikortteja.

”Tämä on kätevä keräilykohde, nimittäin se ei vie paljoa tilaa. Koko kokoelmani mahtuu tähän laatikkoon, noin 150 korttipakkaa. Ainolan näyttelyvitriiniin tästä määrästä pääsi esille vain murto-osa”, Sampo Puoskari kertoo.

”Pelikorttien keräily on hauskaa, sillä korttien kuva-aiheet ovat usein monipuolisia ja kiinnostavia. Nyt kokoelmassani on esimerkiksi lentokoneita, militariaa, elokuvia, sarjakuvia, maita ja nähtävyyksiä.”  

Sampo Puoskarin keräilyharrastus mahtuu yhteen muovilaatikkoon.

Voi viedä koko käden

Kaikki alkoi Puoskarinkin kohdalla parikymmentävuotta sitten ”vahingossa”.

”Kun tein työmatkan Tukholmaan 2000-luvun alussa, ostin Tekniska Museetista näköispainoksen toisen maailmansodan korttipakasta, jonka avulla lentäjät saattoivat tunnistaa eri maiden lentokoneita. Siitä tuli tietämättäni keräilyharrastukseni alku”, hän kertoo.

Pahasti näyttää siltä, tämäkin harrastus on lähtemässä käsistä. Pelkästään viime kesänä Puoskarin kokoelma karttui parilla kymmenellä pakalla.

”Muistan aina myös pyytää ulkomaille matkustavilta ystäviltäni tuliaisiksi korttipakan. Olen saanut ja ostanut pakkoja muun muassa Japanista, Egyptistä, Turkista, Belgiasta, Islannista, Virosta, Venäjältä, Norjasta, Ruotsista, Italiasta ja Tanskasta. Yhdysvalloista kokoelmassani on niin sanottu Saddam Hussein -pakka Persianlahden sodan ajalta, joka on esillä myös Ainolassa.”

Näyttely on esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa koko syyskauden ajan.

Pohjois-Pohjanmaan museon Hei, me kerätään! -näyttelyssä on esillä muun muassa mielenkiintoinen valikoima golf-palloja. Kuvat: Pohjois-Pohjanmaan museo

Lue myös

Lue lisää aiheesta