Siirry suoraan sisältöön

Ensi viikolla vietetään Muistiviikkoa myös Oulussa

18.9.2020

Suomessa vietetään valtakunnallista Muistiviikkoa ensi viikolla. Myös Oulun Seudun Muistiyhdistyksessä vapaaehtoisilla on merkittävä rooli, ja viikon aikana järjestetään erilaisia tapahtumia sairastuneille ja omaisille.

Muistiliitto jäsenyhdistyksineen nostaa viikon aikana vapaaehtoisten tärkeän roolin muistisairaiden ja läheisten tukemisessa. Muistiyhdistyksissä ympäri Suomen toimii yhteensä 1 400 muistivapaaehtoista monenlaisissa tehtävissä.

”Vapaaehtoinen voi olla Muistikaverina muistisairaan ihmisen ystävänä tai avustajana ryhmissä, retkillä, juhlissa ja muissa yhdistyksen tapahtumissa, aivoterveyslähettiläänä ohjaajana aivoterveyttä edistävissä ryhmissä, kursseilla tai tilaisuuksissa, monenlaisten ryhmien pää- tai apuohjaajana, muistikummilähettiläänä, muistiaktiivina tai järjestelyapuna, leipojana, kahvinkeittäjänä, myyjäistalkoissa, esiintyjänä, lipaskerääjänä tai muissa itseä kiinnostavissa tehtävissä”, luettelee Oulun Seudun Muistiyhdistyksen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Kaltio.

Monenlaista toimintaa

Muistiviikon teemana on tänä vuonna ”Muistiasia on kaikkien asia”. Suomessa on lähes 200 000 muistisairasta ihmistä ja sairastuneiden määrä kasvaa koko ajan. Teemalla muistutetaan, että jokainen voi omalta osaltaan tukea sairastuneita ja läheisiä esimerkiksi vapaaehtoisena tai muistiyhdistyksen jäsenenä.

­Oulun Seudun Muistiyhdistys ja eri tahot järjestävät sairastuneille ja läheisille paljon erilaista toimintaa. Esimerkiksi alueen eri kirkoissa järjestetään muistimessuja. Ensi sunnuntaina 20. syyskuuta kello 10 pidetään messu Haukiputaan kirkossa ja Pudasjärven seurakuntakodilla.

Muistikoordinaattorit palkitaan

Maanantai 21. syyskuuta on kansainvälinen Maailman Alzheimerpäivä. Vuosittain Muistiyhdistys on palkinnut Välitä-tunnustuspalkinnolla tahon, joka on edistänyt muistisairaiden ja heidän läheistensä arkea ja elämää sekä lisännyt positiivista asennetta muistisairauksiin liittyen.

Rotuaarille järjestetään maanantaina kaikille avoin tilaisuus Rotuaarin lavalla kello 12–14, jossa palkitaan Oulun kaupungin muistikoordinaattoritoiminta.

Tiistaina 22. syykuutta on yhdistyksellä, Asemakatu 24:ssa, avoimet ovet. Silloin voi käydä tutustumassa toimintaan ja tapaamaan yhdistyksen työntekijöitä.

Keskiviikkona 23. syyskuuta kello 13–14.30 on kaikille avoin yleisöluento aiheena ”Muistisairaudet”. Tilaisuus järjestetään Keskustan seurakuntatalolla, Isokatu 17. Koronan takia tilaisuuteen voi tulla 50 henkilöä ja siihen on etukäteisilmoittautuminen, yhdistys@osmy.fi tai 044 0332 992.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Suomessa on lähes 200 000 muistisairasta ihmistä ja sairastuneiden määrä kasvaa koko ajan.

Lue myös

Lue lisää aiheesta