Ensi lauantaina nukutaan taas ulkona

Sanginjoelta löytyvät monipuoliset maastot ulkona liikkumiseen ja retkeilyyn. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin matkailuneuvonta suosittelee, että seudun parhaat laavupaikat löytyvät Sanginjoen ja Pilpasuon alueilta.

Sanginjoen retkeilyalue on laaja, yhtenäinen ulkoilualue, josta löytyy retkeilypolkujen lisäksi Lemmenpolun kalastuspaikka, katoksia ja nuotiopaikkoja.

Mikäli yöpymiseen haluaa yhdistää pienen patikkaretken, voi alueella tehdä vaikkapa 10 km mittaisen Isokankaan kierroksen tai viiden kilometrin mittaisen Kalimeenlammen kierroksen. Alueella on myös erinomaiset maastot marjastuksen ja sienestyksen ystäville.

Pilpasuo on luonnoltaan monipuolinen alue, jossa voi ihailla reilua pariakymmentä erilaista suotyyppiä. Suota ympäröivät metsät vaihtelevat kuivista karukkokankaista reheviin kuusikoihin.

Pilpasuolla kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, ettei telttailu rauhoitusalueella ole sallittu, vaan yöpyminen tapahtuu laavuilla.

Mikäli mahdollista yöpymisaluetta laajentaa Muhoksen tai Utajärven suuntaan, löytyy Tervareitistön varrelta useita laavuja ja nuotiopaikkoja sekä Kallioselältä autiotupa.

Retkeilijöiden, maastopyöräilijöiden ja hiihtäjien suosima Tervareitistö on maisemallisesti monipuolista ja jatkuu aina Rokuan harjualueelle saakka.

Hailuodossa ja Runtelissa voi yöpyä merimaisemissa

Mikäli kaipaat meren äärelle, suosittu paikka rannalla telttailemiseen on Hailuodon Marjaniemi. Hannuksenlammelta löytyy yöpymispaikaksi myös laavu. Valitsemalla Hailuodon opaskartasta kohdan ”Retkeily ja ulkoilu”, pääsee katsomaan näistä tarkemmat tiedot.

Komealla paikalla sijaitsee myös Virpiniemestä löytyvä Runtelin laavu. Runtelin harjumuodostelmalta avautuvat sekä metsäiset että merelliset maisemat, ja itse alue on hiekkapohjaista mäntykangasta.

Joko tunnet jokamiehenoikeudet?

Perinteiset jokamiehenoikeudet antavat Suomessa erinomaiset puitteet liikkua ja virkistäytyä sekä yöpyä luonnossa.

Poikkeuksena tästä ovat kuitenkin luonnonsuojelualueet, joilla oikeutta on voitu rajoittaa alueen eläimistön tai kasviston säilyttämiseksi. 

Matkailuneuvonnasta muistutetaan myös, ettei yöpyminen Koitelin koskilla ole sallittua, vaikka alueella kannattaakin käydä ihailemassa koskien kuohua tai tulistelemassa päiväsiltään.

Ulkona yöpymisestä ei muutenkaan kannata tehdä liian monimutkaista, sillä riittävän jännittävä ja hauska yöpymispaikka vaikkapa lapsiperheelle saattaa löytyä niinkin läheltä, kuin omalta takapihalta.

Teltassa yöpyminen tuo luonnon värit, tuoksut ja äänet lähelle myös pihaympäristössä. Samalla voi totutella ja opetella retkielämään mahdollisia pidempiä reissuja varten.