Siirry suoraan sisältöön

Ennakoimaton polaroid tallensi arvaamattoman koronan

15.7.2020

Oululainen valokuvaaja Juuso Haarala tarkasteli ja taltioi koronaviruksen vaikutuksia yksilön elämään Polaroid-kameran kautta. Näyttely ilmentää sekä koronan että polaroidin arvaamattomuutta ja peruuttamattomuutta.

Juuso Haaralan laaja Korona-aikakirjat -näyttelykokonaisuus on nähtävissä ValveLiven sivuilla. Se koostuu polaroid-kuvien lisäksi aihetta pohdiskelevasta videoesittelystä.

Korona-aikakirjojen ajatus syntyi Haaralan tarpeesta dokumentoida ja tarkastella nopeasti muuttunutta arkea COVID-19:n laajennuttua pandemiaksi.

”Vallitseva tilanne pakotti siirtämään katseen lähemmäksi ja tarttumaan käsillä oleviin kohteisiin: kuvauskävelyt, kodin, mielen ja olemisen tutkiminen, arkiset askareet ja niiden dokumentointi nousivat tärkeiksi keinoiksi jäsentää koronan aikaansaamia muutoksia elämässä”, selventää Juuso Haarala.

Juuso Haaralaa kiehtoi polaroidin ennakoimattomuus, joka korreloi koronan arvaamattomuuden kanssa.

Yhteistä molempien sattumanvaraisuus

Projekti oli autoetnografinen sekä välinelähtöinen.

”Työvälineeksi valikoidussa polaroidissa minua kiehtoi arvaamattomuus, välineen ja materiaalin sattumanvaraisuus. Lopputuloksesta ei voi olla kuvaa ottaessaan varma. Välillä kuvat toteutuvat halutusti, toisinaan syntyy vain pimeyttä ja joskus, onnellisen sattuman osuessa kohdalle, kuvaan ilmestyvät häiriöt tuovat sisältöön uuden tason ja syventävät sen merkitystä”, hän jatkaa.

Näyttely kuvastaa ajankuvaa

Haarala löysi kuvaustekniikasta rinnastuksia koronavirukseen luomaan epävarmuuteen ja tilanteiden jatkuvaan muutokseen ja sai miettimään, mitkä ovat parhaat ratkaisut, kun nyt tehdyt päätökset heijastavat pitkälle tulevaan.

”Polaroidin kanssa kuvatessa tehdyt valinnat ovat peruuttamattomia. Vaikka kuinka pyrkii ottamaan kaikki rajoitteet huomioon, niin lopputulos voi yllättää – joskus positiivisesti, toisinaan mennen vain täysin pieleen”, hän kiteyttää.

Lisätietoja:

https://www.kulttuurivalve.fi/fi/valvelive/

Näyttely löytyy myös suoraan Haaralan kotisivuilta: www.juusohaarala.fi/

Juuso Haarala kokosi valokuvanäyttelyn taltioimalla koronaelämää polaroid-kameralla. Kuvat: Juuso Haarala

Lue myös

Lue lisää aiheesta