Siirry suoraan sisältöön

Englanninkielisessä päiväkodissa vietettiin Australia-päivääkin

30.1.2021

Englanninkielisen päiväkodin kansainvälisessä ilmapiirissä myös ohjataan vanhempia suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan.

English Speaking Playschoolissa eli englanninkielisessä päiväkodissa on suomalaisuuden lisäksi monta kulttuuria läsnä.  

Eilen vietettiin Australia-päivää, joten lapset käyttivät sisällä aurinkovaatteita kuten t-paitaa ja shortseja. Sitten grillattiin ulkona.  

Juutalainen Hanukkah-juhlakin on joskus päiväkodissa huomioitu. Päiväkodinjohtaja Ulla Terho osaa nykyisin katsoa kännykästä missä on Mekka.

Näin suomalaiset toivottavat onnea

Kansainvälisessä päiväkodissa johtaja myös ohjaa vanhempia yhteiskuntamme systeemeihin kuten lastenneuvolaan ja tapakulttuuriin.

”Eräs isä oli lähdössä väittelemään ja hän pyysi minua siunaamaan itsensä eli laittamaan kädet päänsä päälle. Kun hän kysyi miten toivotetaan Suomessa ”onnea matkaan”, potkaisin häntä takapuolelle ja sanoin, että näin me toivotamme onnea!”, kertoo Terho monivaiheisesta urastaan päiväkodin johtajana ja toisena perustajajäsenenä.

Uusi päiväkodinjohtaja on Tiina Lähtevänoja, joka jakaa pedagogisen johtajuuden Joanne Jacksonin kanssa.

Päiväkoti syntyi Nokia-aikoina

Päiväkodissa puhutaan koko ajan englantia. Puolet päiväkodin lapsista on ulkomaalaisia. Heitä on tällä hetkellä 17:stä eri maasta.  

”Parhaimmillaan lapsilla saattaa olla jopa viisi eri kieltä, koska he ovat asuneet eri maissa ja vanhemmat ovat erikielisiä”, huomauttaa Terho.

Nyt 75-paikkainen päiväkoti sai alkunsa vuonna -94 kuumimpina Nokia-aikoina. Aluksi oltiin kerhona.

”Perheet olivat olleet ulkomailla Nokialla töissä ja lapset osasivat jo englantia. Kun muututtiin päiväkodiksi vuonna -97, meillä oli ikään kuin Dallas- ja Shanghai-osasto ja perheet myös kohtasivat pitkästä aikaa meillä. Tai sitten oltiin lähdössä ulkomaille ja lapset haluttiin meille tutustumaan kieleen. Nykyisin esimerkiksi yliopistoon opiskelemaan tulevat ulkomaalaiset tuovat meille lapsiaan. Esikoululaiset jatkavat kansainvälisessä koulussa”, Terho kertoo.

English Speaking Playschool on toiminut kasarmialueella vuodesta -97. Arjen kieli on koko ajan englanti. Kaikkein pienimmille eli kolmevuotiaille puhutaan suomea ja englantia.  

Kieltä opetellaan leikkien, musisoiden ja vaikkapa näytellen. Lisäksi päiväkodin lapset käyvät laulamassa lähialueen vanhain- ja hoivakodeissa.

 

Oulusta löytyy varhaiskasvatusta eri kielillä

Tiesithän, että Oulussa vietetään varhaiskasvatuksen 120-vuotisjuhlavuotta.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Lapsia on englanninkielisessä päiväkodissa 17:stä eri maasta. Kuva: Joanne Jackson

Lue myös

Lue lisää aiheesta