Siirry suoraan sisältöön

ELY-keskus varoittelee normaalia suuremmasta kevättulvasta Pohjois-Pohjanmaalla

7.4.2022

Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa ja siitä eteläisemmissä jokivesistöissä tulvista voi tulla keskimääräistä suuremmat. Mikäli kylmä sää jatkuu myös jääpatotulvariski kasvaa. Useimmilla valuma-alueilla ennustettu tulvahuippu on huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa.

Keskimääräistä kylmempi sää on viivästyttänyt lumen sulamisen alkamista. Mikäli säätilassa tapahtuu äkillinen muutos lämpimämmäksi, voi tulva nousta nopeasti ja tavanomaista korkeammalle. Tulvahuipun lopullinen suuruus riippuu sulamisajankohdan lämpötilasta ja sademäärästä.

Keskimääräistä kylmempänä jatkuva kevät lisää jääpatotulvariskiä. Mikäli sää muuttuu lämpimäksi jäiden ollessa vielä paksuja ja paikallaan, niiden kasaantumisriski padoiksi kasvaa suurenevan virtaaman myötä. Jäätilannetta seurataan jokivarsissa riistakameroiden, ELY-keskuksen henkilöstön sekä kuntien tulvayhdyshenkilöiden kanssa. Parempia arvioita tulvahuippujen suuruudesta ja ajankohdasta saadaan sääennusteiden tarkentuessa.

Jokialueiden vesitilanteisiin ja tulvaennusteisiin voi tutustua vesi.fi palvelussa:

Oulujoki, tulvahuippu huhtikuun lopussa-toukokuun alussa

Kiiminkijoki, tulvahuippu toukokuun alussa

Iijoki, tulvahuippu toukokuun alussa

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
ELY seuraa tulvatilanteiden etenemistä ja tekee uusia arvioita sääennusteiden tarkentuessa. Kuva: ELY

Lue myös

Lue lisää aiheesta