Siirry suoraan sisältöön

Ekologista ja kivaa! Kuivasjärven päiväkodissa huristellaan muksubussilla jo neljättä vuotta

26.3.2021

Ekologisten muksubussien ansiosta päiväkodin työntekijät pääsevät toteuttamaan erilaista pedagogiikkaa. Myös laatuhetket lasten kanssa ovat saaneet uuden ulottuvuuden.

Kuivasjärven päiväkodeissa muksubussit ”eivät makaa talleissa”. Näin kertoo päiväkodin johtaja Sari Kelavuori, joka kiittelee lukuisia taustatoimijoita siitä, että bussit on saatu oululaisten päiväkotien käyttöön.

Muksubussi on vuonna 2017 käyttöön otettu sähkömoottorinen pyörä, joka mahdollistaa neljästä kuuteen lapsen kuljettamisen lähialueelle. Oulussa ne ovat olleet hurjan suosittuja ja Kelavuoren mukaan jo pelkästään tänä vuonna pyöriä on varattu syyskuulle saakka.

Ympärivuotisessa käytössä

Oulun varhaiskasvatuksen suunnittelijan Sari Nybergin mukaan muksubussin avulla lapsiryhmä pääsee ekologisemmin retkeilemään päiväkodin ulkopuolella. Matkan aikana pääsee havainnoimaan asioita uudella tavalla. Muksubussit ovat osa varhaiskasvatuksen kestävän kasvatuksen tulevaisuutta.

Päiväkotien lisäksi myös perhepäivähoitajat voivat saada muksubussit käyttöönsä ja ainakin yli puolet pohjoisen alueen perhepäivähoitajista on varannut pyörän tälle keväälle.

Pyörien käyttö on mahdollista myös talvisin nastarenkaiden vaihdon jälkeen.

”Pyörä näkyy hyvin pimeässä heijastimien sekä valojen ansiosta”, Nyberg kertoo.

Tyytyväisiä kyytiläisiä

Kuivasjärven päiväkodin lapset ovat kulkeneet neljän hengen ”minimuksubussiilla” tutustumassa läheiseen hevostalliin ja lähialueen leikkipuistoihin. Talvisin on kuljettu myös luistelukentälle. Erityisen suosittua on ollut ajaa lasten kotien ohi ja pienet ovatkin innoissaan esitelleet kotiensa ulko-ovia. Lapset ovat saaneet myös itse toivoa retkipaikkaa.

Muksubussit ovat saaneet hyvän vastaanoton niin päiväkodin työntekijöiden, lasten kuin heidän vanhempiensakin keskuudessa.

”Lapset ovat tyytyväisiä jo siihen, että pääsevät kyytiin istumaan. He monesti laulavat kyydissä olemisen aikana ja laulu tarttuu usein työntekijöihinkin”, Kelavuori ihastelee ja painottaa muksubussin luovan uudenlaisia laatuhetkiä lasten ja työntekijöiden välille.

Lasten kokemusmaailma laajenee

Iloa tuo se, että muksubussien ansiosta lasten oppimisympäristö laajenee päiväkodin ulkopuolelle, mikä tuo vaihtelua arkeen.

”Ja kyllähän lapset huomioivat luontoa ihan eri tavalla! Matkojen aikana pääsee mahdollisuuksien mukaan opettelemaan erilaisia kotieläimiä, autoja kuin liikennemerkkejäkin. Muksubussilla kulkemiseen on täten pystytty liittämään erilaista pedagogiikkaa”, Kelavuori sanoo.

Johtaja toivoo, että muksubussien myötä myös lasten vanhempien kynnys lähteä työpäivän jälkeen lähialueen nähtävyyksille, kuten esimerkiksi Kuivasjärven rannalle, on madaltunut.

Urheiluvälineetkin mukaan

Kelavuoren mukaan korona-aika ei ole juurikaan vaikuttanut muksubussien käyttöön. Uutena käytäntönä Kuivasjärven päiväkodissa on, että lapsilla tulee olla omat kypärät.

”Muutenhan bussi tuo sitä toivottua vaihtelua tähän arkeen, kun pääsee ulos luontoon. Hyvään aikaan tulivat nämä uudet bussit.”

Uutena ominaisuutena muksubussit ovat lähiaikoina saamassa liikuntaperäkärryn, joka tarjoaa kuljetusmahdollisuuden erilaisille urheiluvälineille. Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Muksubussit ovat osa varhaiskasvatuksen kestävän kasvatuksen tulevaisuutta. Kuva: Pauliina Puurunen

Lue myös

Lue lisää aiheesta