Siirry suoraan sisältöön

Ekologinen ja käytännöllinen Linnanmaan paloasema turvaa kaupungin pohjoispuolta

27.8.2021

Linnanmaan uusi paloasema on valmis ja muuttokin alkaa olla loppusuoralla. Paraikaa muuttamassa on hallinto, ja lopuksi syyskuun alussa asemalle tulevat palomiehet ja hälytyskalusto.

Linnanmaan paloasema muuttaa joitakin totuttuja käytäntöjä Oulussa.

”Kaikki asiakaspalvelu muuttaa Linnanmaalle, esimerkiksi erilaiset luvat tulee hakea tästä eteenpäin Linnanmaan palolaitokselta, mikäli sitä ei voi hoitaa sähköisesti. Lisäksi koulutukset esimerkiksi kaupungin työntekijöille siirtyvät Linnanmaalle Raksilan sijaan”, kertoo palopäällikkö Petri Hintikka.

Kaluston huoltotilat ovat toimivat

Linnanmaan paloasema tulee tukemaan kaupungin pohjoispuolen turvallisuutta, ja osa Raksilan työntekijöistä muuttaa uudelle asemalle - kuitenkin niin, että Raksilassa säilyy lähes entinen pelastuksen ja ensihoidon miehitys. Uudella paloasemalla voidaan keskittyä erityisesti kaluston huoltoon, sillä uuteen taloon pystyttiin rakentamaan uudenaikaiset kaluston korjaus- ja huoltotilat.


Aiemmin paloautot on pitänyt pestä käsin, mikä on vienyt työaikaa palosta saavuttaessa. Nyt valtava automaattipesuri hoitaa homman nopeasti ja tehokkaasti.

”Uusi paloasema on muutenkin suunniteltu yhteistyössä henkilöstön kanssa siten, että toiminta olisi mahdollisimman sujuvaa. Asemalla voidaan esimerkiksi pestä paloautot automaattipesurilla. Palosta tullessa likaiset välineet ja vaatteet jäävät likaisiin tiloihin, joten henkilökunnan oleskelutilat jäävät puhtaiksi”, Hintikka lisää.

Linnanmaan paloasemalla on tehty muitakin järkeviä valintoja esimerkiksi palaveriin saapumisten ja neuvotteluhuoneiden sijoitusten kannalta. Myös palomiesten keittiö, ruokailutila sekä valmiushuoneet on suunniteltu viihtyisiksi.

”Meillä on myös virkistystä varten kattoterassi sekä pihakoripallokenttä. Ja tietysti talossa on hyvä kuntosali, sillä hyvän kunnon ylläpitäminen on ensiarvoisen tärkeää palomiehille.”

Myös rakennusaikana oltiin tarkkoja puhtaudesta, ja Hintikka kertookin, ettei ole tainnut koskaan nähdä niin siistiä rakennustyömaata kuin tällä kertaa Linnanmaalla.

Linnanmaan paloasema on nykyaikainen, eikä paloaseman perinteistä tornia haluttu jättää rakentamatta. Tornissa on erinomaiset tilat harjoitella esimerkiksi parvekkeelta pelastamista.

Hyvät yhteydet moottoritielle

Linnanmaan paloasemalla on myös jonkin verran vaikutusta, sillä Elektroniikkatielle on tehty lisäkaista ja muita järjestelyitä. Erilliset ajorampit tuovat sujuvuutta liikenteeseen hälytystilanteissa, mutta alueella työskentelevien tulee kuitenkin huomioida paikalla aloittava paloasema.

”Tästä on erittäin nopeat yhteydet esimerkiksi moottoritielle, joten paikkana tämä on erinomainen”, Hintikka mainitsee.

Kauas paloaseman erottaa tietysti tutusta paloaseman tornista, joka ei nykyaikaisella asemalla kuitenkaan ole enää letkujen kuivattamista varten. Siellä nimittäin voidaan treenata esimerkiksi kiipeämistä, laskeutumista sekä parvekkeelta pelastamista.

”Täältä ylhäältä näkee myös, että osassa katoista on maksaruohoistutuksia ja aurinkopaneleita. Uusi paloasema on siis monessa suhteessa myös ekologinen”, kertoo Hintikka. 

Linnanmaalta on myös erittäin nopeat yhteydet esimerkiksi moottoritielle, joten aseman sijoittelu on onnistunut. Kuvat: Lea Ansamaa

Lue myös

Lue lisää aiheesta