Siirry suoraan sisältöön

Ei näitä herkkuja tarvitse hävetä - kokki Janne Pekkala tutustutti tanskalaisen tv-ryhmän maivan ja puikulapotun saloihin

2.9.2021

Pohjoissuomalainen ruokakulttuuri herättää kiinnostusta maailmalla yhä enemmän. Juuri kun skotti Gordon Ramsay laitteli ruokaa saunassa, tutustutti oululainen kokki Janne Pekkala tanskalaiset nahkiaiseen, maivaan ja puikulapottuun.

Kuluneella viikolla on tanskalainen tv-ryhmä ollut vierailulla Oulun seudulla. Anne og Anders -niminen parivaljakko tekee parhaillaan sarjaa Norjassa, Ruotsissa, Islannissa, Grönlannissa ja Suomessa, tavaten näihin maihin muuttaneita tanskalaisia.

Oulussa ohjelmassa vieraillaan muun muassa kiiminkiläisen sellisti Heikki Takkulan ja hänen tanskalaisen rouvansa luona, ja viedään heille tuliaisina paikallisia herkkuja.

Kokki Janne Pekkalalta viemiseksi lähtee maukkaita maivoja.

”Sain parisen viikkoa sitten yhteydenoton tältä tv-ryhmältä ja aika mutkattomasti sitten viime keskiviikkona pistettiin kamerat pyörimään. Olin rakennellut kalaliike H. Kuhan myymälän pihaan pöydän, jossa keittelin potut ja paistelin muikut.”

”Sesongin mukaan tietysti valmistelimme merimuikkua eli maivaa. Toki maistatin myös nahkiaista, joka oli heille uusi tuttavuus”, Janne Pekkala kertoo.

Oulu-jakso kuvattiin Iissä H. Kuhan kalamyymälän edessä.

Yhteinen kokkikieli löytyi

Anne og Anders i Norden -sarja nähdään Tanskan televisiossa DRTV:ssä syyskuun alussa ja Oulu-jakso lokakuun lopulla. Toiveissa on, että se saataisiin näkymään myös Suomessa lähitulevaisuudessa.

Tanskassa suositun ohjelman kaksikossa Anne Hjernøe on tv-kokki ja Anders Agger on tv-journalisti. Pekkalan parivaljakkona keittiöpöydän ääressä ahersi tietysti Anne. Sarjassa on meneillään jo 11. tuotantokausi.

”Kuvaukset olivat leppoisat. Anne on huippukokki, jonka kanssa löysimme heti saman kielen. Juttelimme paljon suomalaisen ja tanskalaisen keittiön eroista ja samanlaisuuksista”, kertoo Pekkala.

”Hjernøe kertoi, että Tanskassa syödään Suomen tavoin paljon tummaa leipää. Lisäksi esimerkiksi perinteisissä jouluruuissa on paljon kalaa, kuten meillä. Samoin he syövät paljon perunaa kuten mekin, tosin heidän perunansa ovat valkoisempia kuin meidän. Keltamaltoisuus ja maukkaus johtuu paljolti meidän kasvuolosuhteiden isosta valonmäärästä”, Janne Pekkala lisää.

Rinta rottingille

Pekkalan mielestä meillä suomalaisilla ja pohjoissuomalaisilla ei ole mitään syytä hävetä vaatimattomaksi sanottua ruokakulttuuriamme.

”Tuo ajattelu on niin 70-lukua! Meidän ei tosiaan tarvitse hävetä suomalaista ruokaa. Se on puhtaudeltaan ja maultaan huippuluokkaa, jota ei millään chilillä tarvitse peittää. Suola ja mustapippuri riittää”, Pekkala sanoo.

”Enemmän noilta tanskalaisilta tuli ihastuneita huokauksia, kuin pliisuja nyökytyksiä”, hän lisää.

Pekkala ja tanskalainen tv-kokki olivat myös samaa mieltä, että skandinaavinen ruoka pitää nostaa sille paikalle, jolle se kuuluu.

”Maailmalla skandinaaviset kokit ovat nykyisin tosi kysyttyjä ja menestyneitä. Ennemminkin meidän pitäisi Pohjoismaissa vetää yhtä köyttä ja nostaa mainettamme yhdessä maailmalla. Etenkin meidän suomalaisten puhtaita vesiä, kaloja, marjoja tai sieniä pitäisi nostaa esille entistä enemmän.”

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Suomi-jakso esitetään Tanskassa DR1-kanavalla lokakuun lopulla. Anne Hjernøen ruokaohjelmia on esitetty Suomessa aiemmin Yle Fem -kanavalla. Kuva: A&A

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta